Ο Γιώργος Παπανδρέου μπαίνει στη μάχη του σταυρού και ρισκάρει το πολιτικό του κεφάλαιο ως πρώην πρωθυπουργός όχι για να δώσει τη μάχη απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη όχι για την ηγεσία, αλλά για το πρόσημο του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα. Το ανάχωμα που μπήκε με την υποψηφιότητά του στη δεξιά... παρέκκλιση ήταν ο ένας από τους δυο κύριους πολιτικούς του στόχους. Ο δεύτερος είναι να επιβάλει τώρα τη δική του πολιτική ατζέντα ως κυρίαρχη πλατφόρμα στο κόμμα για την επόμενη ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Από την αρχή η απόφαση του κ. Παπανδρέου ενείχε πολλά ρίσκα για τον ίδιο αλλά και για τον κόσμο της παράταξης. Μια είσοδος στη μάχη την τελευταία στιγμή και σε ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον με ελάχιστο χρόνο για να στηθούν οι εκλογικοί μηχανισμοί – απαραίτητοι για να κερδηθεί μια κομματική μάχη – υστερούσε αντικειμενικά για να φέρει το επιδιωκόμενα εκλογικό αποτέλεσμα.
Παρά τις εισηγήσεις που του έγιναν να αποσυρθεί και να εμφανιστεί με την ιδιότητα του πρώην Πρωθυπουργού που παραμένει ενεργός στην Παράταξή του και να γίνει ο θεσμικός εγγυητής μιας ενωτικής πορείας με σαφείς παρεμβάσεις στη γραμμή της νέα ηγεσίας δεν εισακούστηκαν και μειοψήφησαν κιόλας στη σύσκεψη που είχε ο κ. Παπανδρέου με τους στρατηγούς του.
Τώρα σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο στόχος είναι να συνεχιστεί αυτό που άρχισε από την πρώτη στιγμή. Ουσιαστικά όπως παρουσιάζεται από το στρατηγείο του Ιδρύματος Παπανδρέου δεν πρόκειται για μάχη του κ. Παπανδρέου απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά μάχη του ΚΙΝΑΛ με τον ίδιο του το εαυτό για την τύχη του την επόμενη ημέρα της κομματικής κάλπης και μέχρι και εθνικές εκλογές.
Θέλει debate
Γι’ αυτό το λόγο και αυτή τη φορά ο κ. Παπανδρέου θα δώσει σκληρή μάχη και θα επιδιώξει με ένταση να πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δυο μονομάχων με τους όρους που έχει ό ίδιος θέσει από την αρχή. Μια συζήτηση αμερικανικού τύπου με ένα δημοσιογράφο συντονιστή ώστε οι δυο χωρίς την πίεση μιας αυστηρής χρονομέτρησης να αναπτύξουν ιδεολογικοπολιτικές ατζέντες.
Η πλευρά Ανδρουλάκη δηλώνει ανοιχτή σε ένα debate αλλά επισημαίνει ότι αυτό θέλει να γίνει θεσμικά και όχι με όρους ευκαιριακούς όπως σημειώνουν δείχνοντας ουσιαστικά την πρόθεσή τους να θέσουν τους δικούς τους όρους.
Το αν θα γίνει μένει να φανεί δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και ήδη οι υποψήφιοι έχουν φορτώσει το πρόγραμμά τους με περιοδείες και ήδη οι τηλεοπτικοί σταθμοί στέλνουν τα δικά τους αιτήματα ο καθένας για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης αυτής.
Συμμαχίες
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας να αξιοποιήσει το χρόνο που απομένει έχοντας εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο. Το τηλεφώνημά του στις 3 τα ξημερώματα στον κ. Λοβέρδο είναι δείγμα της πίεσης που θέλει να ασκήσει συνολικά. Όμως ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην υπουργού να βρήκε τοίχο.
Ήδη από τη νύχτα της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου οι συνεργάτες του κ. Λοβέρδου τον πίεζαν να τοποθετηθεί γρήγορα ενόψει του δεύτερου γύρου με τους ίδιους να έχουν στρίψει κιόλας προς την υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη.
Στη σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας με τους Βουλευτές υποστηρικτές του Νάντια Γαιννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και Δημήτρης Κωσταντόπουλος πήραν θέση υπερ Ανδρουλάκη με τον κ. Λοβέρδο σήμερα να ανακοινώνει με ένα κείμενο θέσεων τη στήριξή του χωρίς να τον κατονομάζει στο φαβορί.
Ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος μίλησε και με τους δυο φιναλίστ έμεινε στα τυπικά και ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει κανένα στίγμα και θα κρατήσει ίσες αποστάσεις σε αυτή την αναμέτρηση.
Ο Χάρης Καστανίδης ευχήθηκε καλή τύχη στο κόμμα του δίνοντας και αυτός με τη σειρά το στίγμα της ουδετερότητας στο δεύτερο γύρο ενώ ο Παύλος Χρηστίδης που αναδείχτηκε τέταρτος στην κούρσα κρατά κλειστά τα χαρτιά του παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου.
Αχαρτογράφητα νερά
Με αρχηγό τον Ανδρέα Λοβέρδο ή τον Γιώργο Παπανδρέου τα πράγματα για τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα ήταν λίγο ως πολύ ξεκάθαρα και ίσως και οι στρατηγική τους είχε ήδη σε μεγάλο βαθμό χαραχθεί.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη όμως τα σχέδια ανατρέπονται και το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε άλλες ατραπούς τις οποίες τα κομματικά επιτελεία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου ίσως και να μην τα έχουν ακόμη επεξεργαστεί ενδελεχώς.
Το μεγάλο προτέρημα του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι στα μάτια των ψηφοφόρων είναι ένα άφθαρτο πρόσωπο. Νέος και δυναμικός έχοντας στο ενεργητικό του τέσσερις εκλογικές μάχες τόσο στο στενό κομματικό όσο σε εθνικό επίπεδο με την εκλογή του ευρωβουλευτής δυο φορές.
Κι αυτή ακόμη η ασάφεια των θέσεών του μπορεί να αποτελεί σύμφωνα και με τους αναλυτές και το ισχυρό του χαρτί κάτι που φαίνεται και από τις πάνω από 90.000 ψήφους που συγκέντρωσε στην εκλογική κούρσα που το μόνο που δεν είχε ήταν ιδεολογική και πολιτική ζύμωση και επιχειρηματολογία.
Έρχεται το δίλημμα
Σε κάθε περίπτωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κοντράρονται για το ποιος βγαίνει πιο χαμένος από την επικράτηση Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ.
Για το Μαξίμου η εξέλιξη αυτή με τις 270 χιλιάδες πολιτών που πήγαν στις κάλπες είναι καθαρό προμήνυμα στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κρατά το κόμμα κλειστό ενώ ήδη γίνονται αναλύσεις μέχρι και ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς βρήκε το δικό του Τσίπρα.
Μάλιστα προκειμένου να κοντύνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο σημείο να ποντάρουν και στις σοσιαλδημοκρατικές αβελτηρίες του κ. Ανδρουλάκη οι οποίες μπορεί και να επικαιροποιηθούν και να αρχίσουν να κυριαρχούν και πάλι έναντι της αριστεράς.
Για την Κουμουδούρου το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εντός του ΚΙΝΑΛ έχει σπάσει εκ των πραγμάτων με την τον εκφραστή του Ανδρέα Λοβέρδο να έρχεται τρίτος. Πρόκειται για πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για διπλή ήττα της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου με δεδομένο ότι έπεσαν τραγικά έξω οι δημοσκοπήσεις που του έδιναν καθαρή πρωτιά και μάλιστα στις περισσότερες από τεχνητές δεξαμενές ψηφοφόρων δεξιάς κυρίως σήμερα προέλευσης.
Αυτός ο συνδυασμός σημειώνουν οι ίδιες πηγές είναι αρκετός για να θορυβήσει τη ΝΔ και μάλιστα με ηχηρά καμπανάκια.
Η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης παραμένει ζωντανή και ιδιαίτερα όπως σημειώνεται στο φόντο της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης με την απλή αναλογική που εκ των πραγμάτων αποτελεί την πρώτη ύλη για την εξύφανση πολλών σεναρίων και πιθανών εξελίξεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι το δίλημμα της κάλπης που θα βάλει στο ΚΙΝΑΛ ή στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του θα είναι δομικό για τη χώρα. Να μείνει ή να φύγει η πολιτική του κ. Μητσοτάκη.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί τότε να αντιπαρατεθεί πρώτιστα με το ιστορικό πλαίσιο του κόμματος που είναι το αντιδεξιό του πρόσημο αλλά και η προοδευτικές λύσεις απέναντι στη συντήρηση η οποία είναι ταυτισμένη σήμερα όπως σημειώνουν σε όλους τους τόνους με τον κυβέρνηση Μητσοτάκη...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου