Από την μία διανύουμε μέρες «ύφεσης» στην αντιπαράθεση των κομμάτων λόγω των γιορτών. Από την άλλη οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Μια συνθήκη που προφανώς θα προκαλέσει εντάσεις.
Ιδίως από την στιγμή που... η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει για μια τέτοια εξέλιξη ενώ από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή για τον έλεγχο της κατάστασης. Όχι όμως χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει λάβει τα μηνύματα, τόσο από τους συμβούλους της, όσο και από την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη όπου η μετάλλαξη «Όμικρον» κάνει επέλαση. Θεωρεί δεδομένο ότι η μετάλλαξη θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα δίχως όμως να έχει πλήρη εικόνα αν οι αυξημένοι δείκτες που καταγράφονται σε κρούσματα και ελέγχους λυμάτων σχετίζονται με τυχόν αύξηση της «Όμικρον».
Ως εκ τούτου βασίζεται στο «πακέτο μέτρων» προστασίας που έχει ήδη ανακοινωθεί (υποχρεωτική χρήση μάσκας κ.λ.π). Έχει παράλληλα αναγγείλει την λήψη έκτακτων μέτρων στις 3 Ιανουαρίου αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να ληφθούν νωρίτερα.
Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει άλλωστε και την συνεδρίαση της επιτροπής για την διαχείριση της πανδημίας που συνεδριάζει σήμερα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη στην συνεδρίασή της θα «αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, καθώς θα παρακολουθούμε καθημερινά τα κρούσματα για να μπορούμε να εκτιμούμε την εξάπλωση που μπορεί να έχει η «Όμικρον»». Επίσης «θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και εάν και εφόσον χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου».
Το στοιχείο αισιοδοξίας που επικαλείται η κυβερνητική πλευρά είναι ο εμβολιασμός. Αφού σύμφωνα με τον Θανάση Πλεύρη «άνω του 72% των ατόμων, που δικαιούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν κλείσει ραντεβού. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι πλέον θωρακιζόμαστε εμβολιαστικά». Με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της «χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας τις εισηγήσεις, αλλά και χωρίς εφησυχασμούς». Παράλληλα δεν έχει κρύψει πως αποτελεί απόφασή της να «προστατεύσει» την εορταστική περίοδο. Όπως έχει αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου «η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος, που τηρεί τα μέτρα, θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του, θα μπορέσει να βγει στην αγορά, θα μπορέσει να διασκεδάσει, αξιοποιώντας πάντοτε το πλαίσιο μέτρων που έχουμε».
Όλα τα παραπάνω γίνονται προφανώς υπό την ευθύνη και την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και δεν επέλεξε ο ίδιος να ανακοινώσει τα ισχύοντα μέτρα για τις γιορτές. Πάντως είναι πολύ πιθανό σήμερα κατά την τακτική συνάντηση ενημέρωσης που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου να δώσει μήνυμα αυστηρής εφαρμογής των μέτρων. Συνολικά πάντως η κυβέρνηση προετοιμάζεται και σε πολιτικό επίπεδο για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων και την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης που αυτό θα προκαλέσει.
Σκληραίνει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Στον αντίποδα, σκλήρυνση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές, ίσως και νωρίτερα αν η κυβέρνηση πάρει νέες πρωτοβουλίες. Στην Κουμουνδούρου κινούνται στους ρυθμούς του αιτήματος για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση του προϋπολογισμού ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου. Μια απόφαση η οποία λήφθηκε με γνώμονα την κυβερνητική πολιτική που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως δεν υπάρχει ούτε η ικανότητα αλλά ούτε και η πολιτική βούληση στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Το επόμενο κύμα δεν πρέπει να βρει την χώρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως έχει αναφερθεί από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου με ικανοποίηση είδαν πως το αίτημα για εκλογές είχε σημαντική κοινωνική απήχηση. Επικαλούνται μάλιστα δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata σύμφωνα με την οποία η πρώτοβουλία αυτή κρίνεται θετικά από τους ψηφοφόρους της αριστεράς σε ποσοστό πάνω από 90% ενώ το ποσοστό αυτό καταγράφεται υψηλό, πάνω από 70% και στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Μάλιστα σημειώνουν πως ακόμη και στον χώρο της δεξιάς το αίτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται απόδεκτό από μια μειοψηφική μεν αλλά σημαντική μερίδα της τάξης του 10%.
Όσον αφορά τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέτωπο της πανδημίας μετά τις γιορτές χαρακτηριστική ήταν η φράση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου: «Με κυβερνητική ευθύνη τρέχουμε στον γκρεμό με κομμένα φρένα». Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την κυβέρνητική εκτίμηση ότι ο εμβολιασμός μπορεί να φρενάρει τη νέα μετάλαξη του Covid 19. Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο τομεάρχης υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» «είμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, μετά και τη μετάλλαξη «Ο», η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική και ερευνάται κατά πόσο είναι και πιο λοιμογόνος. Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη επικράτησή της θα αλλάξει πάρα πολύ τα δεδομένα, καθώς θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, παρά την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, και άρα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, στην οικονομία και στην κοινωνία».
Τέλος αξίζει να μνημονευθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει επανειλημμένα σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Κυρίαρχη η ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και η αλλαγή πολιτικής στα ζητήματα που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία.
Επικριτική και η υπόλοιπη αντιπολίτευση
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως οι κυβερνητικές επιλογές βρίσκουν «απέναντι» και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το Κίνημα Αλλαγής, έχει εγκαλέσει την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην λήψη των απαραίτητων μέτρων εξαιτίας του φόβου του πολιτικού κόστους. Εκτιμά πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός συνιστά «ανεπαρκή μέτρα που δεν μπορούν να ανακόψουν αποφασιστικά την διάδοση του ιού, καθώς ούτε αυτά συνοδεύονται από σχεδιασμό για την αύξηση των εμβολιασμών, την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και την προετοιμασία του συστήματος να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών». Μάλιστα οι επικρίσεις του Κινήματος Αλλαγής οδήγησαν την Νέα Δημοκρατία να ταυτίσει την ρητορική του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεπαρκή θεωρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το ΚΚΕ. Όπως έχει τονιστεί σε ανακοίνωσή του κόμματος, «η προστασία από την πανδημία και την επερχόμενη μετάλλαξη "Όμικρον" για την κυβέρνηση περιορίζεται στην απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων, στη διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη μονή μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους».
Το Μέρα25 θεωρεί υποκριτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιμετωπίζοντας σκωπτικά το ότι η ανακοίνωσή τους θα γίνει σε δύο δόσεις με την δεύτερη μετά τις γιορτές. Σημειώνει πως ο πρωθυπουργός «έρχεται κάθε φορά καθυστερημένα να επιβάλλει νέα αναποτελεσματικά και κατασταλτικά πάντα μέτρα». Σημειώνει πως «ακόμα και τις μάσκες που συστήνουν για τα σουπερμάρκετ, τις ΚΝ – 95 για να μην τις διαθέσουν δωρεάν στους πολίτες, δίνουν την εναλλακτική της διπλής απλής χειρουργικής μάσκας»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου