Στην αποκάλυψη ότι συζητείται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβολή πλήρους testing στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στα χέρια αρμοδίων και επιστημόνων συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, προχώρησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Θα θέλαμε να... υπήρχε τεστ όλου του πληθυσμού, να μπορέσουμε και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους να βρούμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε ... κάποια στιγμή θα θέλαμε να δούμε μία συνολική, πραγματική εικόνα του πληθυσμού ... ένα τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε ο κ. Πλεύρης.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτό το τεστ θα είναι υποχρεωτικό και το πώς θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι επί του παρόντος οι συζητήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη.
Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Πλεύρης προσπάθησε να «απομακρύνει» χρονικά το τέταρτο κύμα της Δέλτα από την νέα απειλή της Όμικρον, αναφερόμενος στα κρούσματα covid-19 που μειώνονται σταδιακά στα μέσα Δεκεμβρίου, «όπως υπολογίζαμε», παρότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει σε αριθμούς ρεκόρ και τα δημόσια νοσοκομεία είναι ακόμη ασφυκτικά γεμάτα, με τις ιδιωτικές κλινικές να έχουν προστατευτεί και να μην συμμετέχουν στην προσπάθεια. Η πιθανότητα να αυξηθούν οι ανάγκες νοσηλείας πριν εκτονωθεί η πίεση στις ΜΕΘ καθιστά, όπως είπε και ο κ. Πλεύρης, «πάρα πολύ σημαντικό να καθυστερήσουμε αυτό το κύμα»
Θετική είναι η εξέλιξη του εμβολιασμού με τρίτη δόση, που «δίνει πολύ μεγάλη προστασία από την Όμικρον ... πάει πάρα πολύ καλά η χορήγηση της τρίτης δόσης, καλύτερα από ό,τι υπολογίζαμε», είπε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας ότι «άνω του 70% όσων είχαν δικαίωμα να κάνουν τρίτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε την έχουν κάνει ... από τους άνω των 60 που είχαν πλήρη εμβολιασμό, το 90% έχουν κάνει την τρίτη δόση ... για την πρώτη δόση ήταν 580.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί. Έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί 120.000 +20.000 που έχουν ζητήσει κατ' οίκον».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα σε σχέση με την Όμικρον είναι πλασματική, καθώς οι έλεγχοι είναι μόνο δειγματοληπτικοί. Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ενώ εδώ επίσημα τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 17, στη Βρετανία «είχαν 100 καταγεγραμμένα κρούσματα στις 3 Δεκεμβρίου, χτες είχαν 370 φορές περισσότερα, σε 15 ημέρες». Κατά τον κ. Πλεύρη, η μη αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων δείχνει ότι προς το παρόν δεν «κρύβεται» πίσω από τη Δέλτα η Όμικρον.
Παράλληλα, επέμεινε ότι «θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά», απορρίπτοντας πιθανότητα να πάμε «σε περιορισμούς που θα παραπέμπουν σε lockdown». «Εκτιμούμε ότι η πίεση θα έρθει όχι πολύ αργά, σύντομα. Αλλά μετά από αρκετές ημέρες. Φαίνεται ότι με το ρυθμό που κινείται η Όμικρον θα μας απασχολήσει πάρα πολύ έντονα μέσα στον Ιανουάριο ... δουλεύουμε μοντέλα και έκακτα σχέδια», συνέχισε ο κ. Πλεύρης.
Τα σχέδια αυτά για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνουν επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων, ώστε να συμμετέχουν συνολικά στο σύστημα Υγείας, τόσο για κλίνες ΜΕΘ, όσο και για εφημερίες και επείγοντα. «Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα -και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που δεν πιέστηκε (σ.τ.σ. η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταγγείλλει επανειλημμένα το προηγούμενο διάστημα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής), θα ξέρουμε από τώρα τις ιδιωτικές δομές που υπάρχουν και θα μπουν για covid-19 περιστατικά ... αν υπάρχει έξαρση της Όμικρον, θα δούμε τι άλλα περιοριστικά μέτρα θα υπάρξουν»...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου