9.12.21

Μικρό καλάθι από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν...


"Σφίγγα" ο Ρώσος πρόεδρος για φυσικό αέριο & Ερντογάν...

Στο πρώτο σημαντικό βήμα για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων που τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν στέκονται στο Μαξίμου για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν...

Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερο από δύο ώρες με την παρουσία μόνο των διερμηνέων αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνει πως οι δύο χώρες μπαίνουν σε μια νέα τροχιά. Εξ αρχής οι προσδοκίες δεν ήταν υψηλές, καθώς η Μόσχα θα ήταν επιφυλακτική απέναντι σε ένα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τους οποίους η Ρωσία είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση.

Οι δύο ηγέτες στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επιχείρησαν να κρατήσουν ισορροπίες βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα με τα οποία μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες.

"Μετά την πανδημία και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουμε την δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους δείχνοντας το κλίμα που επικράτησε στο τετ – α – τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προσεκτικοί χειρισμοί

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν "γόνιμη" την συζήτηση των δύο ηγετών για το μέλλον μεταξύ των δύο χωρών για αυτό και οι δύο πλευρές επιχείρησαν να επικεντρωθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος μία ημέρα μετά την επικοινωνία του μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να απαντήσει στον Αμερικανό πρόεδρο για το θέμα της Ουκρανίας που προκαλεί σοβαρές τριβές στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός, τονίζοντας πως στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης.

"Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ' ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρω-ρωσικές σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία. Πάντα εντός της Ε.Ε και του NATO, θα επιδιώκουμε αποκλιμάκωση και όχι μια ρητορική έντασης" είπε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα.

Καμία αναφορά για την μείωση τιμής του φυσικού αερίου

Η ελληνική πλευρά είχε θέσει αίτημα για το ενδεχόμενη μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου μέσω αλλαγής τιμολόγησης, μάλιστα είχε γίνει και σχετική συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη ανάμεσα στον Κώστα Σκρέκα και τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο επίμαχο θέμα χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το μόνο που είπε ο Ρώσος πρόεδρος είναι πως θα αυξήσει την προμήθεια του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη χωρίς να απαντήσει στο ελληνικό αίτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως έθεσε το ζήτημα της ενέργειας, χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. "Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διακριτικές αποστάσεις από την Άγκυρα

Στην Αθήνα δεν περίμεναν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά το γεγονός πως στήριξε την Κύπρο και πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ικανοποίησε την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, έδειξε πως οι σχέσεις της Μόσχας και της Άγκυρας βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Ρώσο πρόεδρο τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

"Η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τον Πούτιν στον Μπάιντεν

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός που επέστρεψε στην Αθήνα θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Σύνοδο Κορυφής για την Δημοκρατία που γίνεται υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Στην σύνοδο μετέχουν 110 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έλαβαν πρόσκληση η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών είναι ο αγώνας εναντίον του αυταρχισμού, η καταπολέμηση της διαφθοράς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: