2.12.21

Μέτωπο με υγειονομικούς και κόμματα για την πανδημία...


Τι σηματοδοτεί η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα...

Από τις επαφές του ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της μάχης φαίνεται να βγαίνει σοφότερος και στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Μητσοτάκη να γίνεται κάθε φορά ευδιάκριτη η ποιοτική διαφορά των προτάσεων και των θέσεων του... ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του, σε σχέση με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του πρωθυπουργού που εκπέμπουν πανικό. Το μέτωπο με τους υγειονομικούς μετά και από αυτή την αντιπαράθεση στη Βουλή καθίσταται μονόδρομος για το ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα είναι τώρα αν θα πάρει και βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά την επόμενη εβδομάδα στις επαφές με τα κόμματα.

Ο καθηγητής από τη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας τον οποίο συμβουλεύεται ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε ένα άρθρο για την καθολική υποχρεωτικότητα ως απάντηση στο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση. Πριν ακόμη αλέκτωρ φωνήσαι δις η ΕΕ δείχνει να οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση της καθολικής υποχρεωτικότητας.

Κι όμως ο Πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε στην αντιπαράθεσή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαξιώσει ουσιαστικά την επιστήμη, όταν ο ίδιος βέβαια παραδεχόταν ότι διαφωνεί ακόμη και με τον δικό του σύμβουλο καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος τον άδειασε στο θέμα του προστίμου στους άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάζονται.  

Το χαράτσι φαίνεται να εξαντλεί την δυναμική του σύντομα εκτιμούν οι περισσότεροι παρά την πρόσκαιρη ανάκαμψη των ραντεβού, όμως τα σήματα από την Κομισιόν μάλλον δικαιώνουν και αυτή τη φορά τους επιστήμονες που ζητούν σκληρά μέτρα περιορισμού. Χαρακτηριστική η περίπτωση του καθηγητή Παυλάκη από τις ΗΠΑ που εδώ και μέρες ζητά τοπικά lockdown για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση του 4ου κύματος της πανδημίας και με τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης του ΕΣΥ.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και ο ίδιος ανέφερε στην ολομέλεια της Βουλής  υπερασπίστηκε τον σύμβουλό του σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υποκαταστήσει τους ειδικούς υπερασπιζόμενος ένα μέτρο το οποίο ο ίδιος είχε απορρίψει σε όλους τους τόνους ως παρωχημένο, την υποχρεωτικότητα.

Στην Κουμουνδούρου έχουν πειστεί ότι κάθε φορά που θα στριμώχνεται στο θέμα της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης θα επικαλείται τον κ. Πολάκη. Χθες  για να διώξει από πάνω του κάθε στίγμα ευθύνης έφτασε να ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η έκρηξη του εντατικολόγου Παύλου Πολάκη από πολλούς στο κόμμα θεωρείται δικαιολογημένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε να διχάζεται ανάμεσα στον πρώην Υπουργό του και τον νέο του σύμβουλο στα θέματα της δημόσιας υγείας.

Το μόνο που για μια ακόμη φορά έφερε σε δύσκολη θέση ήταν η παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ο οποίος και πάλι φαίνεται να αψήφησε τον πρόεδρο και να πάει κόντρα στον κανόνα που θέλει αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Από το περιβάλλον του προέδρου δεν κρύβεται η δυσαρέσκεια για την νέα παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας, η οποία έφτασε να στρέφει αλλού το ενδιαφέρον από την ουσία της ουσία της αντιπαράθεσης.

Ακόμη κι αν στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι ο κ. Πολάκης δικαιώνεται συστηματικά ως προς την ουσία των τοποθετήσεών του, ωστόσο το επικοινωνιακό ζήτημα είναι υπαρκτό.  

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η ιδιότητα του εντατικολόγου την οποία έχει ο Παύλος Πολάκης και με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της χώρας ο αψής κρητικός δεν ήθελε πολύ για να χάσει την ψυχραιμία του ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται ουσιαστικά όπως τον κατηγορούν από χθες «αρνητής της εντατικής» λέγοντας ότι δεν έχει ενδείξεις ότι πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι γιατί διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. 

Γκρίνια και στη ΝΔ

Ασφαλείς πληροφορίες πάντως θέλουν ακόμη και γιατρούς της ΝΔ να αιφνιδιάζονται αρχικά με την εξομοίωση της ΜΕΘ με τη διασωλήνωση σε απλό κρεβάτι. Εισπράττοντας κάποιες πρώτες αντιδράσεις και βουλευτών της ΝΔ για το επιχείρημα από τα χείλη του Πρωθυπουργού αυτή τη φορά και όχι του βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου, από το ΣΥΡΙΖΑ καλούν τώρα σκωπτικά τους Δεξιούς γιατρούς να πάρουν θέση σε σχέση με τα όσα λέγονται πλέον κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Θυμίζουν εξάλλου τη δήλωση Σκέρτσου περί πολυτελούς συστήματος υγείας που πρέπει να χτιστεί ή αυτές του κ. Γεραπετρίτη ότι όσες περισσότερες ΜΕΘ και να είχαμε θα μετρούσαμε τόσο περισσότερους νεκρούς.

Κι αυτό όταν και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα γνωρίζει πολύ καλά ότι το ζήτημα είναι η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ και γιατρών που να τις στελεχώνουν φυσικά, γιατί όπως είναι γνωστό από την ιατρική βιβλιογραφία και πρακτική η έγκαιρη εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι αυτή που σώζει τους ασθενείς.

Γιατροί υπάρχουν

Πάντως από τις επαφές του με τους υγειονομικούς ο κ Τσίπρας αποκτά σαφή εικόνα των αναξιοποίητων δυνατοτήτων που υπάρχουν σε ανενεργές δομές αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε με διαδικασίες fast truck να στελεχώσει τα νοσοκομεία.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου ήταν σαφής ως προς τα κενά που μπορούν να καλυφθούν άμεσα γιατί γιατροί υπάρχουν στην αναμονή… «Για να δεις πόσοι γιατροί υπάρχουν πρέπει να προκηρύξεις τις θέσεις».

Όπως σημείωσε μάλιστα ενδεικτικά της επάρκειας που μπορεί να επιτευχθεί για μια θέση πνευμονόλογου που προκηρύχθηκε εμφανίστηκα 30 υποψήφιοι.

Τα κόμματα

Πάντως το μεγάλο στοίχημα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Δεν είναι άλλο από τη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα. Το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί στο ζήτημα αυτό την επόμενη εβδομάδα μετά και τον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Το ερώτημα αναμένεται χωρίς χρονοτριβές να τεθεί στους δυο διεκδικητές της ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και εκεί θα κληθούν να τοποθετηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το δίλλημα θα τεθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές που θα αρχίσουν πρώτα οι συνεργάτες των προέδρων για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις ο ένας του άλλου και δεν είναι άλλο όπως αναμένεται να τεθεί από την Κουμουνδούρου: όποιος είναι ευχαριστημένος από τον Μητσοτάκη και το Πλεύρη μπορεί και να μείνει έξω από την προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: