...με «αδυναμίες» η μελέτη...
Ασκήσεις... ισορροπίας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία βρέθηκε σε εμφανώς δύσκολη και αμήχανη θέση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Πέμπτης για τη νόσο Covid-19, με αιτία τη μελέτη των Λύτρα και Τσιόδρα που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση...σχετικά με τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και τις συνθήκες πίεσης στο ΕΣΥ.
Η κ. Γκάγκα ήταν αποκαλυπτική όσον αφορά στο εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γνώση της έρευνας αυτής, καθώς νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε ισχυριστεί ότι κανένας στο γραφείο του πρωθυπουργού δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη.
«Η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε σε κανέναν συνεργάτη του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου, προσπαθώντας να καλύψει τόσο τον Κ. Μητσοτάκη όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που είχαν κάνει προ μερικών εβδομάδων προκλητικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι ο κ. Οικονόμου άφησε ακάλυπτη την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς όταν ρωτήθηκε εάν γνώριζαν στο Υπουργείο για την ύπαρξη της μελέτης, επανέλαβε πως «η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του».
«Ο πρωθυπουργός βλέπει όλα τα δεδομένα»
«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό... ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα», αποκάλυψε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου από το βήμα της Βουλής δήλωνε ότι δεν υπάρχει κάποια «ένδειξη» ότι είναι μεγαλύτερη η θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Υπενθυμίζεται πως ο Θεόδωρος Λύτρας, που συνυπογράφει τη μελέτη, σε αναρτήσεις του στο Twitter αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην «Εφ.Συν.» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι».
Άρθρο με «αδυναμίες» και «κενά»
Ωστόσο, στη συνέχεια η αν. υπουργός επιχείρησε να απαξιώσει τη συγκεκριμένη μελέτη, μιλώντας για άρθρο με «αδυναμίες» και «κενά», που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από «πολλές άλλες μελέτες με διαφορετικούς πληθυσμούς».
Κάτι ανάλογο είχε κάνει κι ο κ. Οικονόμου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι η μελέτη «επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για όταν το ΕΣΥ δέχεται πίεση» για να προσθέσει το παλαιό αφήγημα πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη ώστε να έχουν οι ασθενείς την καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να μετακινηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου