Μακρινό φαντάζει ακόμη το σενάριο αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, καθώς καμία πλευρά δε φαίνεται να κάνει πρώτη το πίσω βήμα, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση • Συνεχίζει να οχυρώνει τα σύνορά της η Ρωσία.
Η... Ρωσία φαίνεται πως συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην αποσχισμένη Κριμαία και τα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας τεχνολογιών, Maxar. Κάτι τέτοιο αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι κάθε άλλο παρά λήξαν θεωρείται το ζήτημα της Ουκρανίας, που έχει δημιουργήσει σοβαρή ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Παρόλο που και οι δύο μεριές διακηρύττουν την πρόθεση αποκλιμάκωσης, καλώντας σε αμοιβαίους συμβιβασμούς, τόσο οι ΗΠΑ (που βρίσκονται στο επίκεντρο του δυτικού στρατοπέδου), όσο και η Ρωσία δεν φαίνεται να κινούνται αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων σε ρωσικές βάσεις στην Κριμαία και κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε σχέση με αντίστοιχες μερικούς μήνες πριν, που δείχνουν σχεδόν άδειες τις ίδιες εγκαταστάσεις.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία γίνεται για προληπτικούς λόγους, ώστε να προστατέψει τα σύνορά της, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν σχεδιάζει κάποια εισβολή στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της προς Ανατολάς επέκτασης της ΝΑΤΟϊκής επιρροής, η οποία αποτελεί και βασικό σημείο αντιπαράθεσης με κέντρο την Ουκρανία. Η υποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην περιοχή αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση από μεριάς Ρωσίας, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν εγγυηθεί προς το παρόν, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία δήλωσε ότι έχει κάθε δικαίωμα να διατάσσει τις δυνάμεις της εντός της επικράτειάς της με όποιον τρόπο επιθυμεί, την ώρα που η Δύση προχωράει σε προκλητικές ενέργειες στρατιωτικής εδραίωσης κοντά στα σύνορά της. Αντίθετα, τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ και η Ουκρανία επικαλούνται επιθετικότητα και προκλητικότητα από τη ρωσική πλευρά χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος. Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν και ηγέτες άλλων δυτικών κρατών εκφράζουν φοβίες για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις αρχές του έτους, με βάση τις κινήσεις της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο επιδιώκει να ξεκινήσουν διμερείς συζητήσεις για το ουκρανικό ζήτημα τον Ιανουάριο στη Γενεύη.
Στο μεταξύ, η Ρωσία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν τις σκόπιμες καθυστερήσεις στην επικύρωση της λειτουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού NordStream 2, που θα τροφοδοτεί με ενέργεια την Ευρώπη, ως μοχλό πίεσης.
Πέρα από την απειλή εισαγωγής περαιτέρω οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε στρατιωτική σύγκρουση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έτσι, φαίνεται ότι και η Δύση θέτει ένα όριο, το οποίο δεν διατίθεται να υπερβεί σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα.
Η Μόσχα καταγγέλλει επεισόδιο στη πρεσβεία της στην Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε (24/12) ότι κάποιος επιτέθηκε με μολότοφ στο ρωσικό προξενείο στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας επίσημα την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια».
Στην ανακοίνωσή του ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η τρομοκρατική ενέργεια» κατά του ρωσικού προξενείου στο Λβοβ (σ.σ. όπως αποκαλούν την πόλη οι Ρώσοι) υπήρξε συνέπεια της υποκίνησης μίσους και εχθρότητας για την Ρωσία στην Ουκρανία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο εξέφρασε την αποδοκιμασία του στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, απαιτώντας να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο στο Λβοβ.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαίτησε με τηλεφώνημα προς τις ουκρανικές αρχές να απολογηθούν επίσημα για το περιστατικό.
Η ουκρανική αστυνομία στο Λβιβ δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου