Περίπου ένας στους πέντε νοσηλευτές σκέφτονται να αποχωρήσουν από την εργασία τους εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών που εδρεύει στη Γενεύη και εκπροσωπεί 27 εκατομμύρια νοσηλευτές από 130 εθνικές ενώσεις.
Όπως... ανέφερε ο Χάουαρντ Κάτον, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου, πολλοί οσηλευτές έχουν εξουθενωθεί από την πανδημία της Covid-19 και το ποσοστό εκείνων που «σκοπεύουν να αποχωρήσουν» από την εργασία τους μέσα σε έναν χρόνο διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20-30%. Όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία δεν φαίνεται να ελέγχεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη νέα παραλλαγή Όμικρον να δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό στους νοσηλευτές.
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο… αν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπουμε, θα μπορούσε να είναι μια έξοδος ανθρώπων», δήλωσε επίσης ο Κάτον, προσθέτοντας πως οι κυβερνήσεις των κρατών «θα πρέπει να σκεφθούν ένα πακέτο υποστηρικτικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσουν για να επενδύσουν στους νοσηλευτές τους και το προσωπικό του τομέα υγείας τον επόμενο χρόνο».
Τουλάχιστον 115.000 νοσηλευτές έχουν πεθάνει από την Covid-19, όμως ο Κάτον είπε ότι αυτός ο αριθμός, τον οποίο επικαλείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αναφέρεται στους θανάτους από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον περασμένο Μάιο, είναι «συντηρητικός». Πιθανότατα οι θάνατοι είναι διπλάσιοι, εκτίμησε. Πριν από την πανδημία υπήρχε ήδη παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτών, περίπου 6 εκατομμύρια. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 4,75 εκατομμύρια άνθρωποι.
Εισάγουν νοσηλευτές
Κατά μέσο όρο, στις πλούσιες χώρες ο αριθμός των νοσηλευτών είναι δεκαπλάσιος (συγκριτικά με τον πληθυσμό τους) από τις φτωχές. Πολλές πλούσιες χώρες όμως προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων τους. Παραδοσιακοί «εξαγωγείς» νοσηλευτών είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία.
«Έχουμε δει ασφαλώς αυξημένη δραστηριότητα στρατολόγησης από τη Βρετανία και τη Γερμανία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Βόρεια Αμερική. Αφρικανικές χώρες όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Νιγηρία βλέπουν τις νοσοκόμες τους να προσλαμβάνονται στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάτον.
Σημείωσε επίσης ότι η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έχει προκαλέσει νέο άγχος στους νοσηλευτές: «Η αίσθησή μου είναι ότι οι νοσηλευτές σε όλον τον κόσμο, πιστεύω όπως και όλοι οι υπόλοιποι, είχαμε αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, αλλά τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι επιστρέφουμε πίσω στην αφετηρία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου