Η καταγγελία του Γιώργου Παπανδρέου στην επιτροπή εκλογών του ΚΙΝΑΛ ήταν το επισφράγισμα μιας πορείας πόλωσης και διαρκούς απαξίωσης πρώτα και κύρια του αντιπάλου του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε δεύτερο χρόνο η ολική αναδίπλωση για τα περί νοθείας που ενείχε η καταγγελία του φώτισε ακόμη...περισσότερο τη στόχευσή του να αποκαλύψει όπως επιδιώκει το πραγματικό πρόσωπο του πρώην γραμματέα του κόμματος.
Στον επιτελείο του κ. Παπανδρέου από τη επόμενη κιόλας του Α΄ γύρου η στρατηγική ήταν να ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι.
Στόχος που δεν αποκρύφτηκε από την αρχή ήταν να «αποκαλύψουν» το πρόσωπο πίσω από την ταμπέλα της ανανέωσης και να χτυπήσουν τον αντίπαλο στα «τρωτά» του σημεία. Η χθεσινή καταγγελία ωστόσο απέκτησε μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς θέτει εν αμφιβόλω την όλη διαδικασία και ίσως και να απομακρύνει πολίτες από τις κάλπες.
Το 62% που συγκέντρωσε στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν πλήγμα για το γόητρο του πρώην Πρωθυπουργού. Το κάστρο είχε αλωθεί ωστόσο από χθες στο παρασκήνιο άρχισαν να διαρρέεται ένα κλίμα εκφοβισμού και καλπονοθείας από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη.
Οι άνθρωποι του κ. Παπανδρέου πραγματοποίησαν έναν δειγματοληπτικό έλεγχο και στη διασταύρωση των αποτελεσμάτων εντόπισαν 2.700 περισσότερα ψηφοδέλτια από τις εγγραφές στα ταμπλετ. Και αυτό δεν αφορούσε σε ένα μικρό αριθμό εκλογικών τμημάτων αλλά στο 20% της επικράτειας, 164 σε σύνολο 841 Ε.Τ..
Ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει σαφές μήνυμα από τους ανθρώπους του στην ΕΔΕΚΑΠ κάτι που του δημιούργησε εύλογες ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας τη δεύτερη Κυριακή.
Στον ΑΝΤ1 χθες το βράδυ ο κ. Παπανδρέου σημείωνε:
«Υπήρξαν καταγγελίες από διάφορα μέρη της χώρας. Έχω ζητήσει αυτά να διερευνηθούν. Το βασικό θέμα για μένα είναι οι εκλογές στο δεύτερο γύρο να γίνουν με τον πιο ανοιχτό, διάφανο και δημοκρατικό τρόπο».
Από τα πιο χαρακτηριστικά εκλογικά τμήματα που η απόκλιση μεταξύ διαπιστεύσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής των αιτήσεων εγγραφής και των ψηφισάντων είναι του Αγρινίου στο οποίο καταχωρηθεί μόλις 27 πολίτες και είχαν ψηφίσει 472. Η απόκλιση ήταν 445 ψήφοι. Στην Κόρινθο η διαφορά ήταν στους 366 ψηφοφόρους που διασταυρώθηκαν στο σύστημα και στην Ερέτρια 299.
Δεν αλλάζει το αποτέλεσμα
Η ΕΔΕΚΑΠ συνεδρίασε εκτάκτως και το συμπέρασμα της επιτροπής εκλογών ήταν καθησυχαστική.
Η επιτροπή παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αστοχίες στην καταχώρηση, ωστόσο επιβεβαιώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και οι εφορευτικές επιτροπές με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί αυτή η εικόνα, αλλά όπως ξεκαθάρισε οι αστοχίες αυτές δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Όμως ο κ. Παπανδρέου είχε κρούσει ένα πρώτο ηχηρότατο καμπανάκι κιαι είχε επιφέρει με την κίνησή του ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του εγχείρηματος το οποίο αυτή τη φορά η Χαριλάου Τρικούπη είχε να καυχιέται ότι κατάφερε να το φέρεις εις πέρας μόνη της ως απάντηση στις «Κασσάνδρες» των εκλογών του ΚΙΝΑΛ του 2017 «που επέβαλαν την επιτροπή Αλιβιζάτου».
Απαιτείται ευθύνη
Από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη επέλεξαν για μια ακόμη φορά να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Η ενστικτώδης αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη ήταν η εύλογη ερώτηση γιατί εγείρεται τέτοιο ζήτημα 4 ημέρες μετά το κλείσιμο των καλπών, όταν η ίδια η ΕΔΕΚΑΠ στην οποία η πλευρά Παπανδρέου πλειοψηφεί έχει εγκρίνει τα αποτελέσματα την Κυριακή των εκλογών το αποτέλεσμα και όταν οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων από όλα τα εκλογικά τμήματα έχουν υπογράψει μαζί με τις εφορευτικές επιτροπές τα αποτελέσματα σε όλη την επικράτεια.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμήνυε στους συνεργάτες του ότι «αυτή την ώρα απαιτείται ευθύνη από όλους» και σε επίσημη διαρροή από την Ιπποκράτους σημείωναν ότι «εμείς θα διαφυλάξουμε και θα εγγυηθούμε την ελπίδα των 270.000 προοδευτικών πολιτών για μια ισχυρή και ενωμένη Δημοκρατική Παράταξη».
Αναδίπλωση
Ο κ. Παπανδρέου μετά το καταιγισμό δημοσιευμάτων που έφτανα στο σημείο να του χρεώνουν απόπειρα να καταλογίσει στο αντίπαλο στρατόπεδο νοθεία υποχρεώθηκε σε ολική αναδίπλωση διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το δεν ετέθη ποτέ από την πλευρά του ζήτημα νοθείας.
Ωστόσο ήδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο περιβάλλον επικρατεί μια ανησυχία για την τροπή που έχει πάρει η καμπάνια που έχει επιλέξει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός. Από την αρχή της εισόδου του στην εκλογική διαδικασία ήταν δεδομένο ότι η μάχη του σταυρού θα επέφερε ένα πλήγμα στο προφίλ ενός πρώην πρωθυπουργού. Σήμερα οι συνέπειες αυτές γίνονται ακόμη πιο φανερές.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Παπανδρέου δεν κρύβει ούτε στις δημόσιες τοποθετήσεις του την πρόθεσή του να αναδείξει ότι οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα απομακρύνει την Παράταξη και το κόμμα από την προοδευτική κατεύθυνση αφήνοντας ζωτικό χώρο στα αριστερά της και χαρίζοντας πολύτιμους πόρους από την εκλογική της βάση προς τα δεξιά της...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου