Με το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη «Ομικρον» και με στόχο την κατά το δυνατόν καθυστέρηση στην εξάπλωσή της στην Ελλάδα κινείται η κυβέρνηση, καθώς κάθε μέρα που περνάει συνιστά κέρδος, υπό την έννοια ότι κάποιες ακόμη χιλιάδες πολίτες εμβολιάζονται... είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη αναμνηστική δόση. Με το συγκεκριμένο σκεπτικό, εξάλλου, της δημιουργίας αναχωμάτων στη μετάλλαξη, αποφασίστηκε να επιτρέπεται την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
Το σύνθημα «να κερδίσουμε χρόνο» δεν έχει αναφορά μόνο στην προσπάθεια αύξησης των επιπέδων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Σχετίζεται και με την πολυσυζητημένη τις τελευταίες ημέρες ανάγκη αποσυμφόρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρωτίστως των ΜΕΘ από τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλειών που θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα προκύψουν από τα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχη εκτίμηση αποτελεί πως η μετάλλαξη «Ομικρον» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου θα έχει «εδραιώσει» την παρουσία της στην Ελλάδα, με τον προβληματισμό να εδράζεται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, όπως προαναφέρθηκε, στο γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας τελεί υπό συνεχή πίεση την τελευταία διετία, με τα βάρη του τέταρτου κύματος της πανδημίας να παραμένουν ενεργά. Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 684 διασωληνωμένοι ασθενείς. Δεύτερον, ο πληθυσμός της χώρας είναι γηρασμένος και άρα πιο ευάλωτος στη νόσο, ακόμη και εάν αυτή αποδειχθεί ηπιότερη. Τρίτον, παρά την ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τα ποσοστά όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών, διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, αν και η κυβέρνηση επέβαλε υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών, για την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα περί τις 150.000 άτομα επί συνόλου 530.000 της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, δηλαδή περίπου το 30%. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία –η 16η Ιανουαρίου– πλησιάζει και προβλέπεται για όσους δεν εμβολιαστούν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως το συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα υπερβεί κατά πολύ το 50%. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, από το σημείο εκείνο και μετά βρίσκονται οι «σκληροί» αρνητές του εμβολίου, που δεν πρόκειται να μεταβάλουν στάση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποκρούει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις και επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με όχημα τη γνωστή και πολυσυζητημένη μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα. Οπως τονίζεται, η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Ομως, προστίθεται, μεγαλύτερη σημασία έχει πως:
• Η μελέτη δεν προτείνει μέτρα τα οποία δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.
• Ηταν εξαρχής γνωστό ότι όσο θα αυξανόταν η πίεση στο ΕΣΥ τόσο μεγαλύτερες θα ήταν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, και για τον λόγο αυτόν υιοθετήθηκε ως ύστατο μέτρο η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών.
• Η κυβέρνηση βελτίωσε το ΕΣΥ και προχώρησε στον διπλασιασμό των μονάδων εντατικής θεραπείας μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.
• Παρά το γεγονός ότι τα πανδημικά κύματα ήταν διαδοχικά από τη άνοιξη του 2020 έως τώρα, ουδέποτε η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου: ούτε προέκυψε η ανάγκη για υπαίθρια νοσοκομεία ούτε για τη μεταφορά ασθενών σε άλλες χώρες.
• Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπονται πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Μάλιστα, ο ανασχεδιασμός του συστήματος υγείας έχει ως επίκεντρο την επαρχία, όπου αναγνωρίζεται πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς στα αστικά κέντρα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα σε συνθήκες μεγάλης πίεσης όπως αυτές που προκάλεσε η πανδημία.
Προσήλωση
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μόνη άλλη λύση που θα μείωνε τα κρούσματα κορωνοϊού, τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν ένα lockdown στο διηνεκές. Αυτό όμως είναι σαφές πως δεν θα το άντεχαν ούτε οι πολίτες, ούτε η οικονομία, ούτε η χώρα.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως παρά τους φόβους που πυροδοτεί η μετάλλαξη «Ομικρον», η προοπτική του lockdown δεν βρίσκεται για την κυβέρνηση στο τραπέζι, όπως απορρίπτονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία τροφοδοτούνται από την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ και τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ολοκλήρωση της τετραετίας, ενώ δεν μεταβάλλει και τον στρατηγικό του στόχο για αυτοδυναμία, ακόμη και εάν απαιτηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις...
Κωστής Παπαδιόχος
H Kαθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου