21.12.21

Αλλαγή σκηνικού με δημοσκοπική αύξηση του ΠΑΣΟΚ...


"Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ στην πρόθεση ψήφου, στο 15,2% από 9% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το ποσοστό τώρα του ΚΙΝΑΛ θα διατηρηθεί, εάν θα αυξηθεί, εάν θα ξεφουσκώσει, ή θα ακολουθήσει... την τάση παλαιότερων παρόμοιων περιπτώσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, για να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο".

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MARC, Θωμάς Γεράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΑ και στην εκπομπή "Ναι μεν, αλλά".

Απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ ήταν το προηγούμενο διάστημα στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος με τις εσωκομματικές εκλογές και υπήρξε και μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, κάτι που δείχνει "μια προσδοκία για πολλούς πολίτες", καθώς επίσης και "ένα κενό στον κεντρογενή χώρο". "Όλες αυτές οι παράμετροι, οδήγησαν σε αυτή την εικόνα που βλέπουμε. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αξιοσημείωτη αλλά όχι πρωτόγνωρη η μεταβολή", επεσήμανε.

Υπενθύμισε 2 χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το 2017 όταν εξελέγη η Φώφη Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ στο 14% (μια αύξηση ανάλογη με τη σημερινή) και το 2008, όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά του τότε Συνασπισμού είχαν εκτοξευθεί γύρω στο 18%, από 5% που είχε πάρει στις εκλογές του 2007, αμέσως μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος. Πρόσθεσε όμως, ότι στις εκλογές του 2009 ο Συνασπισμός πήρε 4,5% και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν πάλι στις εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράκη, έχει μεν αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ "σε μεγέθη που είχαμε πάρα πολύ καιρού να τα δούμε, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό", λέγοντας πώς υπάρχει μετακίνηση και από ψηφοφόρους και των δυο μεγάλων κομμάτων. "Η εισροή φαίνεται ότι είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τους 100 που ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, το 7,5% μας λέει ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, ενώ από τους 100 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 14-15% θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ. Σχετικά οι περισσότεροι, είναι και όμορος χώρος, για αυτό και εμφανίζει τη μεγαλύτερη ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ", εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτές τις μεταβολές, αυξάνεται η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στις 4 ποσοστιαίες μονάδες. "Κι εκεί νομίζω ότι θα εστιαστεί το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα. Αλλάζουν και τα δεδομένα, αλλάζει η εικόνα του πολιτικού σκηνικού. Εκεί που είχαμε ένα μεγάλο κόμμα, ένα μεσαίο και τα μικρότερα κόμματα, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια κατάσταση με ένα μεγάλο κόμμα, δυο μεσαία και τα μικρότερα κόμματα. Κατά πόσο θα διατηρηθεί αυτή η εικόνα θα το παρακολουθούμε", σημείωσε.

"Το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, το έχει ψηφίσει ένα ποσοστό της τάξης του 60% του ελληνικού λαού, έστω και μια φορά. Άρα υπάρχουν προϋποθέσεις, είναι μια ευκαιρία στην περιοχή του ΚΙΝΑΛ, το κατά πόσο θα την εκμεταλλευθεί η νέα ηγεσία του κόμματος, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, θα την παρακολουθήσουμε στη συνέχεια", τόνισε.

Η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Ο κ. Γεράκης, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της MARC, η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι στο 49%, ενώ παλαιότερα ήταν πολύ υψηλότερα και τον Σεπτέμβριο ήταν το χαμηλότερό της σημείο, μετά τις φωτιές και τον ανασχηματισμό.

Ενα 50,2% αξιολογεί την κυβέρνηση αρνητικά και μάλλον αρνητικά, αλλά μόνο ένα 15% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση "Στον βαθμό που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρθρώσει έναν πειστικό λόγο, αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει αυτές τις αξιολογήσεις. Γιατί πάντα αξιολογείται μια κυβέρνηση σε σχέση με μια άλλη, με μια προηγούμενη ή συγκριτικά με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης", εξήγησε.

Τι είδους κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες να προκύψει από τις επόμενες εκλογές. "Εάν προσθέσουμε την απάντηση "αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ” με την "κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ, το σύνολο είναι 46,5%. Από την άλλη, αν αθροίσουμε τις απαντήσεις που έδωσαν για "αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” και "κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”, το ποσοστό ανέρχεται στο 28,4%", είπε ο κ.Γεράκης, σημειώνοντας ότι το 25% δεν απαντά, παραπέμποντας ενδεχομένως στο ότι δεν ικανοποιείται με καμία από τις 4 εκδοχές.

Πότε θα γίνουν εκλογές

Επιπλέον, το 55,8% των πολιτών, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, εκτιμά ότι θα στηθούν κάλπες στο τέλος του 2023. Υπενθύμισε ότι υπήρχε μια ερώτηση και στην προηγούμενη έρευνα για το πότε οι πολίτες θέλουν να γίνουν εκλογές, και από τις απαντήσεις προέκυπτε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμούσε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή δεν υπήρχε αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Στο τέλος της τετραετίας εκτιμούν ότι θα γίνουν εκλογές το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 51% του ΚΙΝΑΛ και το 62% του ΚΚΕ. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 47% απαντούν στο τέλος της τετραετίας και το 45% λέει μέσα στο 2022. "Κάλπες μέσα στο 2022 περιμένουν περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των μικρότερων κομμάτων, αντίθετα οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ εκτιμούν ότι θα στηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας", είπε ο κ. Γεράκης.

"Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Η απόφαση βέβαια θα ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά πρέπει να το επιτρέπουν και οι συνθήκες. Σε μια κατάσταση με την πανδημία, είναι πρόωρο ακόμη και για αυτόν που θα τις αποφασίσει", υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MARC...

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: