22.12.21

Οι δύο προϋποθέσεις για διακυβέρνηση που "βλέπει" ο Τσίπρας...


Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά απλά εκλογές αλλά προσδοκά μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της απλής αναλογικής, την οποία θεωρεί κοινωνική απαίτηση. Την επισήμανση αυτή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που... παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ενώ ανέλυσε και τις δύο προϋποθέσεις ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί: Να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από όσο θα αθροίσουν η Ν.Δ και η Ελληνική Λύση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή την αναφορά ενώ το προηγούμενο Σάββατο στην συζήτηση του προϋπολογισμού έθεσε για πρώτη φορά θέμα άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ένα αίτημα που πλέον είναι κυρίαρχο στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί με αυτή την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το επόμενο κύμα της πανδημίας, ούτε και το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας.

Μόνος αντίπαλος η Δεξιά

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα σαφή «οδικό χάρτη» για το πώς αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μία προοδευτική διακυβέρνηση, μετά τις επόμενες εκλογές. Επισήμανε αρχικά πως η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αντιπαράθεση τόσο με το Κίνημα Αλλαγής όσο και τα κόμματα της αριστεράς, δηλαδή το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Όπως δήλωσε «δεν βλέπω τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις του κέντρου της αριστεράς ή τη κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους δεν τις βλέπω ανταγωνιστικά».

Ξεκαθάρισε ότι «ο μοναδικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Δεξιά, είναι ο κ.Μητσοτάκης ο βασικός μου ανταγωνιστής». Επισημαίνοντας όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 10 χρόνια «είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας».

Αναγκαίο το μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική

Παράλληλα έστειλε έμμεσο μήνυμα στις ηγεσίες των κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς λέγοντας ότι «αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα στην χώρα, ένα μόνο μέτωπο υπάρχει: Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Απέναντι σε μια πολιτική που βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην ανασφάλεια. Είτε για την πανδημία είτε για την διαχείριση της οικονομίας». Σημείωσε μάλιστα ότι η πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση αποτελεί πλέον «πεποίθηση και επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας».

Ειδικά για το ΚΙΝ.ΑΛ και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη σημείωσε ότι δεν προκαλεί ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ανησυχώ καθόλου, ίσα ίσα» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σχολιάζοντας την θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην συζήτηση του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές γιατί πιέζεται από το Κίνημα Αλλαγής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει περισσότερο στο μυαλό του το τρίτο κόμμα, παρά το τέταρτο και το πέμπτο κύμα της πανδημίας».

Οι προϋποθέσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες μετά από τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα μπορέσει να προκύψει μία προοδευτική διακυβέρνηση. Τόνισε πως απαιτούνται δύο προϋποθέσεις γι αυτό: «Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βελόπουλος, τα κόμματα της Δεξιάς». Επισήμανε ότι το άθροισμα των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου είναι πολύ σμαντικό προκειμένου να «σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση».

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στο ερώτημα του γιατί επέλεξε αυτή την χρονική συγκυρία ώστε να θέσει ζήτημα πρόωρων εκλογών, κάτι που δεν έκανε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επισήμανε ότι πλέον «αυτό που διακυβεύεται είναι προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αν η χώρα θα μπορεί να αντέξει εκλογές εν μέσω πανδημίας αλλά αν η χώρα θα μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα μία κυνική κυβέρνηση, ένας ένοχος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή».

Δεν έκρυψε επίσης ότι η δημοσιοποίηση της έρευνας του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θόδωρου Λύτρα λειτούργησε καθοριστικά. Όπως είπε το γεγονός αυτό «ήταν κομβικό και θα στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας». Επισήμανε πως η έρευνα «ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης προφανώς από τον περασμένο Μάιο». Αυτό ανέφερε έχει σημασία «κυρίως το σκέλος που αφορά την διαπίστωση όταν αν είχαμε ενίσχυση το ΕΣΥ το 38.5% των θανάτων θα τους είχαμε αποφύγει», τονίζοντας πως σήμερα «8000 οικογένειες αισθάνονται ότι οι άνθρωποι τους θα είχαν σωθεί».

Συνειδητή αμέλεια να μην στηριχθεί το ΕΣΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «αποδίδουμε στους κυβερνώντες την ευθύνη για την αμέλεια τη συνειδητή, κατά την άποψή μας, να μην ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να λένε συνειδητά ψέματα στους πολίτες», προσθέτοντας πως «δεν υπήρξαν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που στοιχειωδώς θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρωτοφανή συνθήκη».

Αποτιμώντας συνολικά την στάση της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως«εάν στην πρώτη φάση η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, στο πρώτο κύμα, στο δεύτερο κύμα ολιγώρησε, στο τρίτο και στο τέταρτο κύμα σήμερα δεν μπορεί να μιλάμε ούτε για ολιγωρία, ούτε για αιφνιδιασμό, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή να μη στηριχθεί το Σύστημα Υγείας». Μάλιστα αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «το πιο σημαντικό από όλα σε κρίσεις δημόσιας υγείας είναι η εμπιστοσύνη κι ο πρωθυπουργός έχει χάσει την εμπιστοσύνη αυτή».

Καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «τούτη την ώρα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει να στηρίξει τα νοικοκυριά, να στηρίξει τους επαγγελματίες, να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και να διαχειριστεί την πανδημία με αξιοπιστία για να μη θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: