Να συσπειρώσει εναντίον της ολόκληρη την αντιπολίτευση «κατάφερε» -όχι για πρώτη φορά- η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της για την πανδημία και το χθεσινό «μαύρο ρεκόρ» κρουσμάτων, που όπως όλα δείχνουν σύντομα θα «σπάσει».
Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά και το ύφος, η κριτική που ασκείται από τα κόμματα του κέντρου εστιάζεται σε... τρία σημεία: Την καταγγελία των κυβερνητικών παλινωδιών, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την λήψη μέτρων προστασίας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ήξερε
Δριμύτατη κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δημοσιοποίησε και «σποτάκι» προκειμένου να στηλιτεύσει την κυβερνητική πολιτική. Εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία βούλησης ώστε να λάβει μέτρα.
Τονίζει πως «οκ. Μητσοτάκης ήξερε τι έρχεται, όλοι οι ειδικοί και η αντιπολίτευση προειδοποιούσαν και δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να αποτρέψει νέες εκατόμβες νεκρών και νέο καταστροφικό lockdown, μόνο και μόνο για να αποφύγει την απαιτούμενη οικονομική στήριξη». Χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «εθνικό τουρίστα» λέγοντας πως κινείται «με απίστευτες παλινωδίες, μπρος πίσω και καπέλωμα των επιστημόνων, προσποιείται πως παίρνει μέτρα, χωρίς ωστόσο καμία ουσία και με μόνο κριτήριο το πολιτικό του κόστος». Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βασικό υπεύθυνο για τις κυβερνητικές επιλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως «δεν είναι μόνο άχρηστος αλλά και επικίνδυνος για τη ζωή».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την έκπληξή τους για τις δηλώσεις το υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη που παρά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δηλώνει «αισιόδοξος» για τις εξελίξεις. Το θεωρούν μία ακόμη απόδειξη του ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται «εκτός πραγματικότητας» όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι αυτό που στην πράξη επιχειρεί η κυβέρνηση αν και δεν το ομολογεί είναι η τακτική της «ανοσίας της αγέλης» ενώ οδηγεί την κατάσταση σε άτυπο lockdown.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις προτάσεις του για άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών, συνταγογραφούμενα άρα δωρεάν rapid tests, σοβαρή ιχνηλάτηση κρουσμάτων, άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1 για τα σχολεία, μέτρα για αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό.
ΚΙΝ.ΑΛ: Κριτήριο το πολιτικό κόστος
«Το κριτήριο του πολιτικού κόστους που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την οικονομία». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας Μιχάλη Κατρίνη να τονίζει ότι «το κόστος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στη ζυγαριά με το πολιτικό κόστος, με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας εδώ και πολύ καιρό».
Σε ανακοίνωση του κινήματος επισημαίνεται πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης χθες «έρχονται μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί όταν υπήρχαν τα πρώτα δείγματα της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων έδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την ελληνική.
Το ΚΙΝ.ΑΛ επιμένει την θέση για «χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου χωρίς ραντεβού, σε επιπλέον από τα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού» και την «άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία περιστατικών covid, εάν υπάρξει ανάγκη». Ζητά παράλληλα « μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς» μαζί με «επιδημιολογική επιτήρηση με επέκταση των σημείων όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν pcr και rapid test».
ΚΚΕ: Περιττό κόστος για την κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα
Την οργισμένη αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα προκάλεσαν οι νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ αναρωτήθηκε «τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με τις παλινωδίες και τα "μπρος - πίσω", αλλά κυρίως με την άρνησή της να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να πάρει μέτρα στους βασικούς χώρους διασποράς;».
Το ΚΚΕ ζητά να υπάρξει άμεσα «θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να προστεθούν προσωπικό και υποδομές στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία». Τονίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις προτάσεις «ως περιττό κόστος» ενώ επισημαίνει ότι πως «η απουσία αυτών των μέτρων -και όχι οι έτσι κι αλλιώς αναμενόμενες μεταλλάξεις- είναι που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση».
Μέρα 25: Μητσοτάκης Α.Ε
Σε ξεκάθαρες επιλογές της κυβέρνησης αποδίδει το Μέρα 25 την απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μιχάλης Κριθαρίδης «η Μητσοτάκης Α.Ε. αποδεικνύει πως κινείται διαρκώς δόλια, επικίνδυνα και εγκληματικά, αδιαφορώντας πραγματικά για την δημόσια υγεία, αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας διαρκώς τους ολιγάρχες φίλους της, τη στιγμή που η κοινωνία και η οικονομία στενάζουν από την πανδημική και οικονομική κρίση, τις συνέπειες των οποίων μεγεθύνει αντί να αμβλύνει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης που εκδράμει ανέμελα στην Ήπειρο»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.