21.12.21

Κρύβουν το αίτημα για εκλογές...


...Πίσω από τις δημοσκοπήσεις και την πανδημία...

Την πλήρη αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διενέργεια εκλογών έδειξαν όσα στελέχη επιστρατεύτηκαν τη Δευτέρα να τοποθετηθούν δημόσια, ενώ άξια αναφοράς είναι και η εξόφθαλμη υποβάθμιση που επεφύλαξαν τα τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες στο αίτημα... της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι αυτό για πρώτη φορά διατυπώθηκε δημόσια στα δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από το περασμένο Σάββατο, η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση συνοδεύεται και από το αίτημα για παραίτηση και εκλογές, όπως το διατύπωσε ο αρχηγός της.

Την «γραμμή απόκρουσης» της κυβέρνησης στο άκουσμα του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα είχε δώσει… δεύτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το μεσημέρι του Σαββάτου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μετά το συνταγματικό φάουλ του Γιώργου Γεραπετρίτη και την πρωτοφανή άγνοια που επέδειξε για τα όσα επιτάσσει το Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έδωσε τη δική του ερμηνεία στα αίτια του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πατώντας για την απάντησή του στα δημοσκοπικά ευρήματα που κατά καιρούς βρίσκονται στους τίτλους των εφημερίδων, και φυσικά, στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη μία, «εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ». Από την άλλη, «ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα». Και στο βάθος, «αυτή η πολιτική σταθερότητα, η οποία μας επιτρέπει σήμερα να προσελκύουμε επενδύσεις […] αυτή την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα την διακινδυνεύσω […] Από τη μια αναγνωρίζετε δηλαδή ότι η χώρα βρίσκεται απέναντι σε ένα μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα και έρχεστε σήμερα να ζητήσετε εκλογές παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα παρέλθει».

Το κατά πόσο οι απαντήσεις του Κ. Μητσοτάκη θεωρήθηκαν επαρκείς, ήρθαν τη Δευτέρα να το κρίνουν τα φιλικά μέσα ενημέρωσης και οι λιγοστοί κυβερνητικοί που δήλωσαν πρόθυμοι να υπερασπιστούν τη θέση του πρωθυπουργού με κάποια δημόσια τοποθέτησή τους.

Διασκευάζοντας τον Μητσοτάκη

«Είναι αδιάφορο απολύτως (σ.σ. το αίτημα). Είναι αυτό που λέμε ασήμαντο. Και την πρώτη φορά, και τη δεύτερη και την τρίτη και την πέμπτη. Και τη δέκατη. Είναι ασήμαντο θεσμικά, γιατί η αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει τη δυνατότητα να προξενήσει εκλογές» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο -κατά τ’ άλλα αρμόδιος για τη διενέργεια εκλογών, όποτε αυτές προκηρυχθούν- υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Κρίνοντας από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, φαίνεται πως την αντίληψη πως το θέμα είναι «αδιάφορο, απολύτως», μοιράστηκαν και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Με εξαίρεση αυτά της Εφημερίδας των Συντακτών, της Kontra και… του Εθνικού Κήρυκα, τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα εφημερίδων δεν ανέφεραν καν το γεγονός του πρωτόβγαλτου αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές. Στα δε τηλεοπτικά κανάλια η εικόνα ήταν αντίστοιχη.

Ενδεικτικό το γεγονός πως στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, το πρωί της ίδιας ημέρας ήταν καλεσμένος ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια παρουσίας σχεδόν μίας ώρας στην εκπομπή, δεν ερωτήθηκε καν για να τοποθετηθεί επί του θέματος. Ομοίως και με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, όπου λίγο πολύ αντιμετωπίστηκε ως μη πολιτικό πρόσωπο, χωρίς ούτε και στην δική του περίπτωση να γίνει έστω μία ερώτηση για το ζήτημα.

Μάλλον γι’ αυτό τον λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε αργότερα μέσα στην ημέρα και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όπου κινούμενος στις ράγες που έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, αναρωτήθηκε αν «Έλεγε ο κύριος Τσίπρας ότι ως σοβαρή αντιπολίτευση δεν θα ζητήσει εκλογές εν μέσω πανδημίας; Μάλιστα. Τι άλλαξε;», για να στρέψει τη συζήτηση στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία» και τις «αναταράξεις» που ξεφύτρωσαν στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Στο ίδιο μήκος κύματος για τα της κεντροαριστεράς επικέντρωσε την απάντησή του και ο Μ. Βορίδης. Ο τελευταίος όμως διατύπωσε και μία ενδιαφέρουσα «δέσμευση» του πρωθυπουργού, που σε κάθε περίπτωση θα την βρει η κυβέρνηση μπροστά της.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «είναι πολύ ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός στο ζήτημα αυτό, και το ξεκόβει. Και με μία επιχειρηματολογία η οποία έχει μία αναφορά, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναιρεθεί ακόμα και από τον ίδιο στο μέλλον. Με την έννοια ότι, όταν κάνει μία αναφορά στην οικονομική σταθερότητα, στη θεσμική συνέπεια, στην προοπτική της οικονομίας και στον τρόπο που αυτή επιταχύνεται, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καταλαβαίνετε, ότι δεν μπορεί εν συνεχεία αυτά να τα πάρει πίσω και να πει πάμε για εκλογές. Υπάρχει ένα είδος δημόσιας δέσμευσης εδώ του πρωθυπουργού».

Η… υπευθυνότητα του Χατζηδάκη

Ως κερασάκι στην τούρτα, το αντιδημοκρατικό κρεσέντο ψευδών αναφορών του υπουργού Εργασίας, που φιλοξενούμενος από την κρατική τηλεόραση υποστήριξε με απλά λόγια πως όσο κρατάει η πανδημία δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. «Πόσο υπεύθυνο είναι, για κάποιον πολιτικό ηγέτη, ενώ έχουμε την κρίση με τον κορονοϊό, τον φόβο για τη μετάλλαξη Όμικρον, τις επιπτώσεις για την οικονομία, πάνω σε αυτή τη συγκυρία, να έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της όποιας αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όποια χώρα, και να ζητάει εκλογές;» αναρωτήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Για την ιστορία, αυτό που δεν του απαντήθηκε από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ: Μόνο μέσα στο 2021, στην Πορτογαλία και την Εσθονία πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές, στη Γερμανία ομοσπονδιακές, στην Ολλανδία, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στο Λιχτενστάιν, στην Ελβετία, στη Νορβηγία, στην Αλβανία, στην Κύπρο, στην Αρμενία, στη Μολδαβία, στην Ισλανδία και στην Τσεχία έγιναν εθνικές εκλογές, ενώ σε αρκετές ακόμα χώρες της Ευρώπης έγιναν εκλογές σε τοπικό επίπεδο.

«Το αφήνω στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να το κρίνουν, πόσο υπεύθυνο είναι αυτό το πράγμα» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. Το αφήνουμε και εμείς εδώ, για να αναρωτηθεί ο υπουργός, πόσο υπεύθυνο να ξεστομίζει τόσο αντιδημοκρατικά fake news μέσα από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης;...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: