Η εβδομάδα μεταξύ των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς αναμένεται να είναι αυτή που θα δείξει πόσο έχει διαδοθεί και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που έχει... προκαλέσει συναγερμό σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη. Καθώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ το στέλεχος Όμικρον χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, δίνει μερικές πολύ χρήσιμες οδηγίες για να προστατευθούμε οι ίδιοι, αλλά να προφυλάξουμε και τους γύρω μας.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Ο» παρουσιάζει ρυθμό διπλασιασμού 1,5-3 ημέρες, ενώ στις ΗΠΑ, αποτελεί το 75% περίπου των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται.
Άγνωστος Χ
Το μεταλλαγμένο στέλεχος «όμικρον» υπογραμμίζει η καθηγήτρια, συμπεριφέρεται σαν τον άγνωστο Χ, αφού παρουσιάζει πολύ σημαντικές δομικές και λειτουργικές αλλαγές συγκριτικά με τα πρώτα στελέχη. Αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι έχει τουλάχιστον 50 μεταλλάξεις συγκριτικά με τον αρχικό κορονοϊό, κυρίως στην πρωτεΐνη ακίδας, δηλαδή στο σημείο αυτό που ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με πρώιμη δημοσίευση από το Hong Kong, φαίνεται ότι πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα στους ανθρώπινους αεραγωγούς συγκριτικά με την Δέλτα, στοιχείο που φαίνεται να οδηγεί στον μικρότερο χρόνο επώασης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά, η λοίμωξη στους πνεύμονες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή, γιατί πιθανώς στον πνευμονικό ιστό πολλαπλασιάζεται αρκετές φορές λιγότερο.
Ωστόσο, όλα αυτά τα επιστημονικά στοιχεία μπορούμε να τα θεωρήσουμε τόσο αρχικά όταν αυτή η μετάλλαξη είναι ενός μηνός, που χρήζουν πολλαπλές επιβεβαιώσεις ώστε να γενικευθούν, τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου.
Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με τις 2 δόσεις δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της «όμικρον», ενώ μόνο 1 ή 2 από τα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες διεθνώς, παραμένουν αποτελεσματικά.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να προστατευθούμε είναι να εμβολιαστούμε και με τις τρεις δόσεις, καθώς η τρίτη (ενισχυτική) δόση των mRNA εμβολίων σίγουρα (και ίσως και άλλων εμβολίων) φαίνεται να λειτουργεί στο 85% των περιπτώσεων, προφυλάσσοντας από βαριά νόσηση.
Η αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό παραμένει και για το στέλεχος «όμικρον».
Οδηγίες προστασίας και μείωσης της διασποράς
Η τρίτη δόση εμβολιασμού να γίνει από όλους (είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο),
Μάσκες παντού, ειδικά την KN95 (και υγιεινή χεριών)
Αποφυγή συνωστισμού
Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες, ενώ βλέποντας την μεγάλη έλλειψη διαγνωστικών τεστ αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, μπορούμε να προμηθευτούμε περισσότερα, γιατί θα μας χρειαστούν τον επόμενο μήνα.
Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατασταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου