17.12.21

Δαπάνες για Παιδεία: 18η στην ΕΕ η Ελλάδα με 4% του ΑΕΠ...


Μικρότερο ποσοστό δαπανών για την παιδεία, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 παρουσιάζει η Ελλάδα, όπως και άλλες εννέα χώρες, (Λιθουανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία,  Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιρλανδία).  Η Ελλάδα, με ποσοστό δαπανών 4%, βρίσκεται στη 18η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Τα... χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (3,1%) και τη Ρουμανία (3,6%), ενώ τα υψηλότερα στη Σουηδία (6,9%) τη Δανία (6,3%), το Βέλγιο (6,2%) και την Εσθονία (6%).

Για την ερχόμενη χρονιά η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 236 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται σε 4,2%, από 5.605.100.000 σε 5.841.100.000 ευρώ.  

Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή «φέτος, παρά την πανδημία και τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα που αναπόδραστα συνεπάγεται, παρά τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, καταφέραμε και να καλύψουμε τις πρόσθετες ανάγκες και να αυξήσουμε τα κονδύλια της εκπαίδευσης, θεωρώντας τη μία από τις πλέον αποδοτικές επενδύσεις στη χώρα μας».

Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή

Ενισχύονται με οικονομικούς πόρους προϋπολογισμού και λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων σχολικές υποδομές, δράσεις όπως τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, η ενισχυτική διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τα νέα προγράμματα σπουδών, η αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης στα μουσικά σχολεία, δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, η ένταξη προσφυγοπαίδων και παιδιών Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα, επιχορηγείται ο σχολικός και πανεπιστημιακός αθλητισμός.

Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Δια Βίου Μάθηση

Αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα κατά 7 εκ €, και πλέον συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και σπουδαστές ΔΙΕΚ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και μέσω ΕΣΠΑ, ενισχύεται συνολικά η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Προμήθεια Εργαστηριακού και Τεχνολογικού Εξοπλισμού για ΕΠΑΛ, Πρότυπα ΕΠΑΛ, ΔΙΕΚ, Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ, ψηφιοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ, ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και δημιουργία Πλατφόρμας για την ΕΕΚ.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Αυξάνονται οι τακτικές επιχορηγήσεις των Πανεπιστημίων, χρηματοδοτείται η αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού των ΑΕΙ και μια σειρά δράσεων από τα ΑΕΙ της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ακαδημίας Αθηνών και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του ΥΠΑΙΘ, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και εξωστρέφεια. Μόλις σήμερα υπεγράφη απόφαση έκτακτης επιχορήγησης των ΑΕΙ με 20 εκ. ΕΥΡ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: