Ότι και να σκαρφιστούν τα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης για το μεθεόρτιο πολιτικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου ένα είναι βέβαιο: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να «βγει από πάνω».
Αν υπάρχει δε κάποιος που πιστεύει ότι δεν γίνεται τέτοια προσπάθεια αυτές ακριβώς τις ημέρες, διότι... τα κυβερνητικά «think tanks» ασχολούνται αποκλειστικά με την πανδημία, είναι πολιτικά αφελής. Είναι βέβαιο πως δουλεύουν πυρετωδώς και «μαστιγούμενοι» οι επικοινωνιολόγοι μαζί με τους υπεύθυνους χάραξης τακτικής. Όμως θα πρέπει να αρκεστούν σε μια «διαχείριση ζημιάς».
Τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν, όπως λένε όλοι οι ειδικοί. Φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη με την μετάλαξη «Όμικρον» να επελαύνει. Ο αριθμός 100.000, ο οποίος περιλαμβάνεται στις προβλέψεις ειδικών που έχουν καταγραφεί δημόσια είναι ενδεικτικός για το που βαδίζουμε. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να «κοιτάνε τα κρούσματα» παρά τις παραινέσεις κυβερνητικών στελεχών στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και αυτές τις μέρες, ώστε να μην τους δίνουμε σημασία.
Η επίκληση των «σκληρών δεικτών» που φαίνεται να είναι το καταφύγιο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας και πηγή αισιοδοξίας για τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη δεν πρόκειται να «σώσει» την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Η Ελλάδα – σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι New York Times στην ιστοσελίδα τους – καταμετρήθηκε χθες με μέσο όρο τις τελευταίες 14 ημέρες τα 12.111 κρούσματα και 79 θανάτους. Όταν τα αντίστοιχα νούμερα για παρεμφερείς χώρες όπως η Πορτογαλία είναι 12.516 κρούσματα και 14 θανάτοι ενώ για την Ιρλανδία 10.704 κρούσματα και (μόλις) 3,1 θάνατοι. Να θυμηθούμε μάλιστα ότι και οι δύο αυτές χώρες βγήκαν από μνημόνια.
Για την ώρα η συζήτηση στην δημόσια σφαίρα φαίνεται να εστιάζεται στο «τι θα γίνει την Πρωτοχρονιά». Μια κατάσταση επακόλουθη της κυβερνητικής τακτικής που φαίνεται βασίζεται σε παρεμβάσεις της «τελευταίας στιγμής». Δημιουργώντας μια ξεκάθαρη αίσθηση πανικού και έλλειψης σχεδίου. Όμως το πραγματικό πρόβλημα δεν φαίνεται να βρίσκεται εκεί, αλλά σε όσα θα συμβούν 10 μέρες αργότερα. Τότε δηλαδή που (κατά 95% σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη) θα ανοίξουν τα σχολεία.
Γιατί αυτό συμβαίνει, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο: Με 35.580 καταγεγραμμένα κρούσματα χθες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει. Το «πλάνο» λέει ακόμη πως νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα ξανανοίξουν σχεδόν με τις ίδιες συνθήκες που έκλεισαν για τα Χριστούγεννα. Το μόνον το οποίο υπονοήθηκε είναι πως ίσως γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στα πρωτόκολλα.
Θυμίζουμε πως με βάση όσα έχει ανακοινώσει ο Θανάσης Πλεύρης πρόταση για να μην ανοιξουν την συγκεκριμένη ημερομηνία τα σχολεία «δεν υπάρχει στο τραπέζι» ενώ ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε αναφορικά με υγειονομικά πρωτόκολλα πως «αν χρειαστεί θα υπάρξουν αλλαγές». Η πιο … «προχωρημένη» δήλωση ανήκει στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα που είπε αινγιματικά ότι «η 10η Ιανουαρίου είναι μακριά».
Όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι πως ο Στέλιος Πέτσας κάνει λάθος. Όχι φυσικά όταν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά επειδή η 10η Ιανουαρίου είναι πάρα πολύ κοντά. Εάν κάποιος φυσικά έχει την βούληση να κάνει αλλαγές ώστε να μην γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία «κορονο-βόμβα».
Πρώτη και προφανέστατη αλλαγή δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργηση του περίφημου 50+1 δηλαδή το κλείσιμο μιας τάξης μόνον εάν νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές. Μια ρύθμιση είναι χρήσιμη μόνον για να υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας ότι δεν κλείνουν τμήματα. Η δεύτερη αλλαγή πρέπει – επίσης προφανώς- να σχετίζεται με την μείωση των μαθητών ανά τάξη. Η τρίτη με την επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτά λένε οι επιστήμονες, οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύσσωμη η αντιπολίτευση και …κάθε νοήμων άνθρωπος.
Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή την φορά η κοινή λογική θα καταφέρει να βρεθεί πάνω από τις κυβερνητικές εμμονές. Αυτές που ειδικά για τα ζητήματα της παιδείας έχουν αποδειχθεί τεράστιες και «γρανιτένιες». Δυστυχώς δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος. Γιατί μέτρα όπως τα παραπάνω για να εφαρμοστούν θέλουν προετοιμασία μεγαλύτερη των 10 η 20 ημερών. Εκτός κι αν κάποια ομάδα ειδικών εργάζεται ήδη και μας το ...κρύβουν για να μας κάνουν έκπληξη.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καλά θα κάνει να το ξανασκεφθεί το συγκεκριμένο θέμα. Αν όχι την δημόσια υγεία, ας αναλογιστεί τους επικοινωνιολόγους της. Αυτούς που αντι για «διαχείριση ζημιάς» όπως γράφαμε στην αρχή, θα πρέπει να κάνουν «διαχείριση πλήρους καταστροφής»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου