Έντονες είναι οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών σε εστίαση και λιανεμπόριο μετά τα νέα μέτρα τα οποία ορίζουν ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες προκειμένου να μπουν στα καταστήματα -ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης- χρειάζονται αρνητικό rapid test κοροναϊού. Ωστόσο την ίδια ώρα ο... κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το 72% των ενηλίκων που αποτελούν το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι καταστηματάρχες, δεν επηρεάζονται από τα μέτρα.
Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δεν θα λάβουν οι καταστηματάρχες νέα επιδόματα καθώς δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δώσει εκ νέου χρήματα με δεδομένο ότι υπάρχει το εμβόλιο.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο OPEN τόνισε πως από τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα έπρεπε να εξαιρεθεί και το λιανεμπόριο, εκτιμώντας παράλληλα πως τα νέα μέτρα φέρνουν δυσλειτουργία στην αγορά.
«Αντί να συζητάμε σήμερα για την Κυριακή που είμαστε ανοιχτά και για τις μεγάλες προσφορές που υπάρχουν στα καταστήματα, δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πισωγύρισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δήλωσε πως «το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε “αχαρτογράφητα νερά” και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης κάνει λόγο για αναγκαίο κακό και τονίζει σε δήλωσή του πως «ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να αντιμετωπίσει τα μέτρα όχι ως περιοριστικά, αλλά ως προληπτικά για να αποφύγουμε τα χειρότερα που άλλωστε έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), επισημαίνει ότι ο κλάδος μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown, αφού τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης περιορίζουν σημαντικά την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της, προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:
-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
–Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
-Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
«Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα», καταλήγει η ανακοίνωση...
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου