Σοβαρότατες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη θέσπιση του foundation year, ενός υποαμειβόμενου προγράμματος μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών όλης της χώρας. Το πρόγραμμα προβλέπει την απασχόληση εκατοντάδων νέων γιατρών στα νοσοκομεία και... στα κέντρα υγείας για έναν χρόνο, υπό τη μορφή της εκπαίδευσης που θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος στη συνέχεια το αγροτικό του και κατόπιν την εκπαίδευση στην ειδικότητα. Στην ουσία, το πρόγραμμα προσθέτει ακόμα έναν χρόνο αναμονής στους νέους γιατρούς, ενώ γεμίζει με «άσπρες μπλούζες» χαμηλόμισθων τα νοσοκομεία αντί για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών για την κάλυψη των τεράστιων κενών του συστήματος υγείας.
Το σχέδιο, που προς το παρόν αποτελεί πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας προς την πολιτική ηγεσία, έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, των πανεπιστημιακών καθηγητών στις ιατρικές σχολές και των ίδιων των φοιτητών, οι οποίοι προχώρησαν σε πανελλαδικό συντονισμό προκειμένου να αποκρούσουν το σχέδιο.
Πανελλαδική κινητοποίηση
Για σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής πραγματοποίησαν Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στο υπουργείο Υγείας και σε Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας. Στην Κρήτη πραγματοποιηθηκε κινητοποίηση στην έδρα της 7ης υγειονομικής περιφέρειας στο Ηράκλειο.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόριος Λαμπρακης» τονίζει πως η κυβέρνηση προωθεί μια βαθιά αντιδραστική τομή, αξιοποιώντας τα υπαρκτά προβλήματα στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την «ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων». Οπως αναφέρουν οι φοιτητές, στόχος είναι «αφενός να υψώσουν φραγμούς στην έναρξη και την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, η δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας (πρακτικάριων αποφοίτων της Ιατρικής, αγροτικών, ειδικευόμενων κ.λπ.), αφετέρου η “κάλυψη” των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας με φθηνό ανειδίκευτο ιατρικό δυναμικό».
«Η στοχευμενη αυτή επίθεση στα δικαιώματά μας, η έμμεση απαξίωση του πτυχίου μας δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κυβερνητικών πολιτικών που προωθούν την απόσπαση της επαγγελματικής επάρκειας από την απόκτηση πτυχίου, στοιχειοθετώντας νέες, ελαστικότερες και πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό άλλωστε εγκαινιάστηκε την περίοδο της πανδημίας όταν αντί για μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς προσλάμβαναν ανειδίκευτους αποφοίτους Ιατρικής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να στελεχώσουν τις κλινικές covid και να μπαλώνουν τρύπες».
Μάριος Διονέλλης
πηγη efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου