Δεν έφταναν οι καχυποψίες που έχουν ενσκήψει μεταξύ υποψηφίων για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες κυκλοφορούν σε προσκήνιο και παρασκήνιο, εκδηλώνονται τώρα και διαφωνίες... έστω επιμέρους, αλλά αξιοσημείωτες, που αφορούν στα debate ανάμεσα στους επίδοξους αρχηγούς.
Η χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των έξι υποψηφίων προέδρων, μπορεί να διαμόρφωσε σε γενικές γραμμές ένα κοινό πλαίσιο για τα βασικά (ημερομηνίες και περιεχόμενο), που μένει να επικυρωθεί στην τελική του μορφή, ωστόσο έδωσε αφορμές για αψιμαχίες. Ακριβώς αυτές οι αψιμαχίες δεν έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει οριστική συμφωνία επί σειράς θεμάτων, κάτι που θα απασχολήσει τη νέα συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης.
Όπως φαίνεται, τα δύο ντιμπέιτ ενόψει του πρώτου γύρου, θα γίνουν στις 22/11 (στην ΕΡΤ 1 με εκπροσώπους από τα 4 μεγάλα κανάλια) και στις 29/11 (στην ΕΡΤ 3 με εκπροσώπους από τα περιφερειακά κανάλια). Ένα ντιμπέιτ θα γίνει ενόψει του δεύτερου γύρου, εάν υπάρξει τέτοιος, ανάμεσα στους δύο μονομάχους, που θα προκύψουν στην πρώτη Κυριακή.
Οι περισσότερες καντρίλιες και ενδεχομένως αυτό έχει τη σημασία του, έγιναν μεταξύ της πλευράς Παπανδρέου και, είτε όλων των άλλων, είτε κυρίως της πλευράς Λοβέρδου.
Για παράδειγμα όλα τα στρατόπεδα, πλην εκείνο του πρώην πρωθυπουργού (με εκπρόσωπο την Έφη Χαλάτση) συμφώνησαν να ακολουθηθεί το μοντέλο των εκλογών του 2017, το οποίο είχε τέσσερις θεματικές συζητήσεις στο debate. Ήτοι, η «Ανάπτυξη, κοινωνία», «πανδημία και κλιματική αλλαγή», η «Διεθνής θέση του κόμματος», η Διαφάνεια, Δημοκρατία, Θεσμοί και το «Κόμμα».
Η κυρία Χαλάτση αντέτεινε τρεις δημόσιες συζητήσεις με αντίστοιχα θέματα (Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη, Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα, Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία), ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για ουσιαστική συζήτηση και όχι μονόλεπτες τοποθετήσεις, που αναγκαστικά θα ισχύσουν εάν γίνουν δύο ντιμπέιτ και με τη θεματαλογία που πρότειναν οι υπόλοιποι υποψήφιοι.
«Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού τονίζει ότι «η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι μία και μόνον τηλεοπτική συζήτηση με απαντήσεις του λεπτού και με ατάκες εντυπωσιασμού δεν ενδιαφέρει κανέναν και πως πρέπει να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος στο ύψος της ιστορίας της Παράταξης και της φιλόδοξης προοπτικής της και όχι reality show», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση που περιλαμβανόταν σε ανακοίνωση του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.
Η πλευρά Παπανδρέου έθεσε και το σενάριο το ένα ντιμπέιτ να δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους να απαντούν μέσω zoom, επειδή μπορεί να έχουν υποχρεώσεις με περιοδείες. Την ιδέα αυτή απέρριψαν όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι των υποψήφιων αρχηγών.
Η πλευρά Λοβέρδου (Σπύρος Καρανικόλας) πρότεινε να υπάρχει θεματική ενότητα για τη δομή της παράταξης, όμως η κυρία Χαλάτση διαφώνησε. Τα δύο στρατόπεδα (Λοβέρδος – Παπανδρέου) άφησαν στον αέρα και το θέμα της δυνατότητας κάθε υποψήφιος να απευθύνει ερώτηση στους άλλους (πρόταση Καρανικόλα), αφού η κυρία Χαλάτση επιφυλάχθηκε να απαντήσει σήμερα, με τις άλλες πλευρές πάντως να συμφωνούν.
Τρία ντιμπέιτ ζήτησε και η πλευρά του Παύλου Χρηστίδη, με ενότητες «Δημοκρατία, Οικονομικές ανισότητες και Διαγενεακή αλληλεγγύη την εποχή της κλιματικής κρίσης», «Η Ελλάδα στον κόσμο. Εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις», «Το Κίνημά μας ως φορέας πολιτικής. Θεσμική λειτουργία, συμμετοχή, αποφάσεις, λογοδοσία».
Ο Παύλος Γερουλάνος συμφώνησε με την πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ για δύο debates συν ένα.«Γιατί ψεύδεστε και δεν λέτε ότι η Ευρώπη σας άφησε μόνους και κάνετε σκληρά, βάρβαρα pushbacks;» ρώτησε η δημοσιογράφος
πηγη protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου