Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία νωρίς σήμερα το πρωί, αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, μετέδωσε το...κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους. Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Middle East Eye πως οι διοργανωτές έθεσαν περιορισμούς στο μέγεθος της τουρκικής αντιπροσωπείας καθώς και στα μηχανοκίνητα οχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια.
Βρετανία-COP26: «Οι δικαιολογίες τελείωσαν», οι απειλές εντείνονται
Με τους Βρετανούς οικοδεσπότες να προειδοποιούν ότι "αναβοσβήνουν τα κόκκινα φώτα στο ταμπλό της κλιματικής αλλαγής", ξεκίνησε στη Γλασκώβη η σύνοδος COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα, με την επισήμανση ότι οι απειλές εντείνονται όσο δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων.
"Δεν υποτιμώ την πρόκληση" της επίτευξης μιας αποτελεσματικής συμφωνίας ώστε να μειωθούν επαρκώς οι εκπομπές, τόνισε ο Αλόκ Σάρμα, ο Βρετανός πρόεδρος της COP26, απευθυνόμενος στους συνέδρους κατά την έναρξη των συνομιλιών. Όμως, πρόσθεσε, "πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα".
Όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η COP26 είναι ίσως το αποτέλεσμα της συνόδου της G20, κατά την οποία οι ηγέτες στήριξαν την πρόταση για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όμως δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα πετύχουν αυτόν τον στόχο.
Καθώς οι ηγέτες των χωρών θα φτάνουν από σήμερα στη Γλασκώβη, οι πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι οικοδεσπότες να επιτύχουν τον πρωταρχικό τους στόχο: να "διατηρήσουν ζωντανό τον 1,5 βαθμό".
"Αν η G20 ήταν πρόβα τζενεράλε για την COP26, τότε οι παγκόσμιοι ηγέτες μπέρδευαν τις ατάκες τους" σχολίασε η Τζένιφερ Μόργκαν, η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, χαρακτηρίζοντας "αδύναμο" το αποτέλεσμα της συνόδου της Ρώμης.
Ο Άλντεν Μέγιερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας προβληματισμού για το κλίμα Ε3G, σημείωσε ότι απομένει να γίνει ακόμη "σκληρή δουλειά", ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη Γλασκώβη.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Πατρίσια Εσπινόσα παραδέχτηκε ότι η γρήγορη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε μια πιο πράσινη τροχιά, ώστε να αποφευχθούν οι θανατηφόρες κλιματικές επιπτώσεις, είναι ένα έργο που συνεπάγεται τρομακτικές δυσκολίες.
"Η μετάβαση που χρειαζόμαστε είναι κάτι πέραν του εύρους, της κλίμακας και της ταχύτητας που έχει επιτύχει στο παρελθόν η ανθρωπότητα. Είναι ένα τρομακτικό έργο. Αλλά η ανθρωπότητα είναι ένα είδος που καθορίζεται από την εφευρετικότητά της", σχολίασε.
Η Εσπινόσα ενθάρρυνε τους διαπραγματευτές "να έχουν στο μυαλό τους την ευρύτερη εικόνα" καθώς θα συζητούν λεπτομέρειες για πράγματα όπως η χρηματοδότηση και οι αγορές άνθρακα και τους υπενθύμισε ότι πρέπει να σκέφτονται "τι προσπαθούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί (…) και την εμπιστοσύνη με την οποία σας περιβάλλουν δισεκατομμύρια" άνθρωποι.
Ο Αμπντάλ Σαχίντ, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προέτρεψε τους διαπραγματευτές "να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο" για τις αποτυχίες του παρελθόντος, επειδή δεν έδρασαν αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές απειλές. Ζήτησε επίσης "να επιλέξουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες ενέργειες". "Οι δικαιολογίες τελείωσαν. Είναι καιρός να κάνουμε το σωστό" είπε ο Σαχίντ, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, στον Ινδικό Ωκεανό…
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου