Αντα Ψαρρά
Καθαρός και ξάστερος, τουλάχιστον από την πλευρά της ανακρίτριας, παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη, φαίνεται ότι θα βαδίσει ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, μια και... σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Documento» η ανακρίτρια αποφάσισε ότι όσα τον βαραίνουν έχουν παραγραφεί.
Μετά δύο ολόκληρα χρόνια που η κ. Ιωαννίδου είχε στα χέρια της τη δικογραφία, κατέληξε στην άποψη ότι παραγράφονται τα αδικήματα τόσο για τον «όχι σύμβουλο» κ. Μανιαδάκη όσο και για τον πρώην υπουργό. Βέβαια σε ό,τι αφορά την αθώωση λόγω παραγραφής του καθηγητή Μανιαδάκη, αμέσως μετά η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της πρότασης της ανακρίτριας και κατά συνέπεια η υπόθεση θα κριθεί στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του Ν. Μανιαδάκη. Προφανώς δε και σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό θα κριθεί τελικά η υπόθεση στο Συμβούλιο.
Η ανακρίτρια δεν κάλεσε για κατάθεση τον Αν. Λοβέρδο διότι φέρεται να αποφάσισε βασιζόμενη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Τι έχει όμως μεσολαβήσει για να φτάσουμε σήμερα στο επιθυμητό για ορισμένους αποτέλεσμα της νέας περιόδου πλήρους ατιμωρησίας των πολιτικών αξιωματούχων;
Την απόφαση της Βουλής να συστήσει προανακριτική για τη Novartis μετά και την αμελλητί διαβίβαση των δικογραφιών για πολιτικά πρόσωπα πρώην υπουργούς ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2018 το πόρισμα (της πλειοψηφίας) που μεταξύ άλλων έλεγε: «Κρίνουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει διωκτική κατά άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών) αρμοδιότητα, καθόσον τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν εμπίπτουν στα ποινικά αδικήματα, που οι εκάστοτε εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Ως γνωστό, όσα τελούνται κατά την άσκηση καθηκόντων παραπέμπονται και δικάζονται μόνο στο Ειδικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η πλειοψηφία έκρινε λοιπόν τότε ότι λόγω κακής εφαρμογής της συνταγματικής διάταξης σε πολλές περιπτώσεις τα «επ’ ευκαιρία» του υπουργικού καθήκοντος τελούμενα αδικήματα ταυτίζονταν με τα τελούμενα «κατά την άσκηση» ποινικά αδικήματα, με αποτέλεσμα οι πιο αντιπαθείς και απεχθείς περιπτώσεις υπουργικής ευθύνης να απολαμβάνουν την εφαρμογή διατάξεων ευνοϊκού ρυθμιστικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, όταν ο μακαρίτης Τσοχατζόπουλος επέβαλλε αντισταθμιστικά οφέλη από τις αγορές οπλικών συστημάτων δεν διέπραττε παρανομία, άσχετα αν κάποια χρήματα... λοξοδρομούσαν. Μια υπουργική απόφαση τιμολόγησης φαρμάκων σε εξωφρενικές τιμές δεν ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων ενός πρώην υπουργού, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν υπήρξαν ανάλογες... λοξοδρομήσεις.
Οταν όμως ήρθε η ώρα τον Νοέμβριο του 2019 να ψηφιστεί το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα, η Ν.Δ. αντιτάχτηκε σθεναρά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ερμηνευτική διάταξη για το άρ. 86 (περί ευθύνης υπουργών) δεδομένου ότι δεν καλύπτει αδικήματα όπως η παθητική δωροδοκία και η δωροληψία που έγιναν επ’ ευκαιρία των καθηκόντων ενός υπουργού.
«Και δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό φύλλο συκής που να μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το επιχείρημα και να πείτε στον ελληνικό λαό ότι δεν θα κουκουλωθούν υποθέσεις. Αυτά που γίνανε δεν πρέπει να κουκουλωθούν και να δώσετε το χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής και να αθωωθούν για την υπόθεση της Novartis, όχι γιατί δεν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι αλλά επειδή είναι θέμα ερμηνείας», είχε προφητέψει στη Βουλή ο Γ. Κατρούγκαλος.
Τα ίδια τα εισαγγελικά βουλεύματα (για Μανιαδάκη, Φρουζή κ.λπ.) εντοπίζουν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και μάλιστα όπως παραθέτουν στις αναλυτικές προτάσεις τους τα αδικήματα δεν προκύπτουν από τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά κυρίως από αδιάσειστα στοιχεία και της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Υπουργός συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή [...] και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής [Novartis] συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας κατά παράβαση των καθηκόντων του».
Αλλωστε όταν παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής, πριν καταλήξουν στη γνωστή συμφωνία, με τη μερίδα του λέοντος (310 εκατ. δολ.) του συνολικού προστίμου να αφορά πρακτικές της εταιρείας στην Ελλάδα, παραδέχτηκαν ότι η εταιρεία διέπραξε πράξεις διαφθοράς σε ξένους αξιωματούχους» («Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis», «Εφ.Συν.» 26.6.2020). Το ΝΣΚ μιλάει σήμερα για 3 δισ. ζημία του Δημοσίου!
Ολα εξηγούνται
Ολα λοιπόν τώρα εξηγούνται, ενώ αποδεικνύεται το πόσο δικαιολογημένη ήταν η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει λυμένα η Δικαιοσύνη τα χέρια της και να μπορεί τελικά κάποτε να δικάσει πρώην υπουργούς που διέπραξαν το αδίκημα της δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση με επέκταση των χρονικών ορίων της παραγραφής.
Σήμερα, λίγο πριν από τις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται ότι σε πρώτη φάση αποδεικνύεται το πού ακριβώς οδηγείται η υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου που χρέωσε το Δημόσιο τόσο καταστροφικά. Παρά τις επαρκείς ενδείξεις και την εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε στον πρώην υπουργό κ. Λοβέρδο κι ενώ εκκρεμούν άλλες δύο ανάλογες υποθέσεις για υπουργούς, η παραγραφή που προτείνει η ανακρίτρια επικαλούμενη τον νόμο που κράτησε με νύχια και με δόντια η σημερινή κυβέρνηση χωρίς να περιλαμβάνει την απαραίτητη ερμηνεία, σκιαγραφεί το μέλλον.
Ενώ ο εισαγγελέας τού άσκησε δίωξη και αφού ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του στην οποία είχε συναινέσει και ο ίδιος, χωρίς να επικαλεστεί τον συγκεκριμένο Νόμο, βροντοφωνάζοντας ότι θα αποδειχτεί περίτρανα στο δικαστήριο η αθωότητά του, τώρα υπάρχει πρόταση να παύσει πλήρως η δίωξη. Ο λόγος πλέον στο Συμβούλιο.
Εfsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.