Την επάρκεια της δυναμικής του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση του σφοδρού νέου κύματος της πανδημίας κορονοϊού ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, όμως αντικειμενικά αυτή δεν επιβεβαιώνεται. Συνολικά η χώρα διαθέτει για όλα τα περιστατικά, περίπου 1050 ΜΕΘ στο... Δημόσιο Τομέα και άλλες 250 στον ιδιωτικό. Όμως αυτές δεν επαρκούν και 9 στις 10 είναι ήδη κατειλημμένες με περιστατικά covid και μη.
Είναι σίγουρο ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά περισσότερα ώστε να αποφευχθεί η πίεση στα νοσοκομεία Σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει αύξηση του έμψυχου δυναμικού που αυτή τη στιγμή ενισχύεται με επιστράτευση, όπως και σε θέματα υποδομής. Το νέο σφοδρό κύμα κορονοϊού, ήταν εμφανές ότι πλησιάζει, αλλά το Υπουργείο Υγείας θεωρούσε ότι με τη σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει.
Για μια ακόμη φορά, όπως και πέρυσι την ίδια εποχή όταν είχαμε την έξαρση του δεύτερου κύματος κορονοϊού, αλλά και τον Φεβρουάριο του 2021 κατά την έναρξη του τρίτου κύματος, η Κυβέρνηση ολιγώρησε και φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις. Έδωσε πενιχρά κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές να ενταχθούν στο ΕΣΥ και μάλιστα κατηγορείται ότι οφείλει και δεδουλευμένα, χάνοντας την αξιοπιστία της.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας πάντως, έχουμε ισχυρό ΕΣΥ και μάλιστα δομημένο με βάση τις απαραίτητες επιστημονικές αρχές. Όπως αναφέρθηκε σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση, " κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ τηρώντας όλες τις διαδικασίες. Όλες οι κλίνες που αναπτύχθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό".
Επισήμως, ούτε οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, ούτε το προσωπικό επαρκεί, όπως αναφέρουμε παρακάτω με δηλώσεις από την ίδια την Κυβέρνηση.
Επίσης το Υπουργείο ανέφερε ότι οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ. Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Covid από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των παραπάνω, 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις Covid για την Υγεία 736 εκατ. ευρώ.
Ξεχνά βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών ότι εξακολουθεί να καταρτίζει μνημονιακούς προϋπολογισμούς για την υγεία, και ότι βρισκόμαστε δραματικά μακριά από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Πριν 10 μέρες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα είχε αναφέρει ότι "αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Τα 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές Κλινικές. Από τα κρεβάτια του ΕΣΥ, 539 κρεβάτια είναι σήμερα αφιερωμένα σε Covid και 500 σε non-Covid.
Αυτό, φυσικά, μπορούμε να αλλάξουμε γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μη- Covid περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν αρκετές κλίνες Eντατικής Θεραπείας, όπως σας είπα και να μετατρέψουμε και άλλα κρεβάτια Covid στο δημόσιο τομέα. Πέρυσι ξεπεράσαμε τους 600 διασωληνωμένους ασθενείς. Και βέβαια είναι κάτι που το απευχόμαστε, αλλά είναι πιθανόν να το δούμε"
Είναι ξεκάθαρο ότι με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και ήδη φτάσαμε σχεδόν τις 600 διασωληνώσεις ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ covid είναι χαμηλότερη, διότι αρκετοί ασθενείς διασωληνώνονται εκτός.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε και μια ακόμη παράμετρο. Οι 1039 κλίνες ΜΕΘ του δημοσίου τομέα, ναι μεν είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019 που ήταν 550, αλλά δεν είναι υπερδιπλάσιες. Και επίσης οι συνολικά σχεδόν 1300 αφενός περιέχουν μετατροπή άλλων κλινών σε ΜΕΘ, αφετέρου ήταν ζητούμενο να τις έχουμε για να πετύχουμε το μέσο όρο της Ευρώπης!
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά το πρώτο κύμα, ο πρώην Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είχε αναφέρει στις 3 Μαΐου του 2020, ότι "Στόχος μας είναι οι 1200 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Να φτάσουμε δηλαδή για πρώτη φορά ως χώρα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες".
Αυτός ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος αφορά βέβαια μια απαραίτητη συνθήκη για το ΕΣΥ, πριν δεχτεί την επίθεση της πανδημίας.
Ερωτώμενη σχετικά από το NEWS 24/7, η κα Γκάγκα είχε αναφέρει ότι: "Με ρωτήσατε για το αν φτάνουν αυτές οι ΜΕΘ. Θα θέλαμε να τις κάνουμε περισσότερες. Για να κάνουμε, όμως, ΜΕΘ δεν φτάνουν οι αναπνευστήρες, δεν φτάνουν οι χώροι. Πρέπει να έχουμε και τους γιατρούς. Οι γιατροί είναι μία πολύ μακροχρόνια παραγωγή. Δηλαδή, εγώ τελειώνω Ιατρική σήμερα. Θέλω πέντε χρόνια για μία βασική ειδικότητα και δύο χρόνια για Εντατικολογία. Που σημαίνει ότι έχουμε απορροφήσει όλους τους εντατικολόγους που μπορούσαμε. Έχουμε βάλει και γιατρούς που δεν είναι εντατικολόγοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο".
Η κα Γκάγκα επί της ουσίας σημείωσε ότι θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί. Δεν αναφέρθηκε σε καμία πολυτέλεια να έχουμε παραπάνω ΜΕΘ, όπως έκανε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θεώρησε ότι το να καλύψουμε τις ανάγκες σε τέτοιες κλίνες τώρα είναι περιττό αφού όταν περάσει η επιδημία δεν θα χρειάζονται.
Συγκεκριμένα πρόσφατα είχε αναφέρει ότι: "το σύστημα υγείας και προ πανδημίας ζοριζόταν, πιεζόταν τους χειμερινούς μήνες. Θα πιεσθεί και φέτος, το γνωρίζουμε, και γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές του... Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ...".
Η άκυρη αυτή τοποθέτησή του συνοδεύεται μόνο από το γεγονός ότι αυτή την ώρα, ο "ελαφρυντικός" παράγοντας στην πίεση των ΜΕΘ, είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που ελευθερώνουν κρεβάτια...
Γιώργος Σακκάς
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου