Το κριτήριο των μελλοντικών σχέσεων του ΚΙΝ.ΑΛ με την Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το μόνο που θα καθορίσει το ποιος από τους 6 υποψηφίους θα εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Είναι όμως ένα από τα βασικά στοιχεία που θα λάβουν υπόψη οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου. Μετά από μία εβδομάδα... προεκλογικής εκστρατείας διαφαίνεται ήδη το ποιοι από τους διεκδικητές προβάλλουν (και σε πιο βαθμό) την περιχαράκωση έναντι της Ν.Δ, ως δομικό στοιχείο της υποψηφιότητάς τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης φαίνεται να έχουν το πιο ισχυρό «αντι-δεξιό» πρόσημο, ενώ ο Άνδρέας Λοβέρδος δείχνει πως βρίσκεται πιο «κοντά» από όλους με την Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το έντονο στίγμα των Παπανδρέου - Καστανίδη
Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαταλέγεται στους υποψήφιους με έντονο το αντιδεξιό στοιχείο. Όχι μόνον για το προφανές δηλαδή το επώνυμο του και τις μνήμες που δημιουργεί στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Αφού ο πατέρας του, Ανδρέας Παπανδρέου έχει καταγραφεί στην συλλογική μνήμη ως ο κατεξοχήν πολέμιος της «δεξιάς», της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως όταν αυτή είχε ως πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η δεξιά είναι ξένη στο ...DNA του δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου EUROKINISSI
Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου φροντίζει να συντηρεί με τις δηλώσεις του αυτή την εικόνα. Όπως δήλωσε πρόσφατα στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατηνικολάου, θεωρεί πώς «δεν είναι στο DNA μου» η πολιτική σύμπραξη με την Νέα Δημοκρατία. Παρότι δηλώνει οπαδός των πολιτικών συναινέσεων. Στην ίδια συνέντευξη άλλωστε ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι τον χωρίζουν πολλά όχι μόνον με την Νέα Δημοκρατία συνολικά αλλά και με όλες τις τάσεις στο εσωτερικό της . Αρχικά απέδωσε στην διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Επίσης για την περίοδο της συγκυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την κυβέρνηση Σαμαρά, εκτίμησε πως «δεν ωφέλησε την παράταξή μας» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση αυτή ότι «ακύρωσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Η «αντι-δεξιά» ρητορική είναι εμφανέστατη και στις δημόσιες τοποθετήσεις του Χάρη Καστανίδη. Ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝ.ΑΛ με αποστάσεις από την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινίζει όμως ότι ειναι διαφορετική οι λόγοι που αυτές οι αποστάσεις πρέπει να τηρηθούν. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του «η εκλογική σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατή, γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους. Η εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατή, γιατί θα προϋπέθετε την ύπαρξη στοιχειώδους εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών». Μια δήλωση που καταδεικνύει με σαφήνεια ποιος χώρους ο Χ.Καστανίδης θεωρεί ιδεολογικά όμορους. Μάλιστα ο Χ.Καστανίδης αμφισβητεί ότι η σημερινή Ν.Δ ασκεί πολιτική έλξη στο κέντρο. Σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «μου φαίνεται περίεργο να έλκονται οι κεντρώοι ψηφοφόροι από τους επιτελάρχες του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που σήμερα αποτελούν περιώνυμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος».
Οι ίσες αποστάσεις των Ανδρουλάκη, Γερουλάνου και Χρηστίδη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και είναι μία από τις πλέον δυναμικές υποψηφιότητες, φαίνεται ότι επιθυμεί να βασίσει τον πολιτικό του λόγο στην ανάγκη για ανανέωση. Οχι σε πολιτικά διλλήματα που σχετίζονται με το δίπτυχο «δεξιά-αντιδεξιά». Δείγμα του ότι εστιάζει την προεκλογική του καμπάνια στην επιδίωξη να ετεροκαθοριστεί από τα παρελθοντικά στοιχεία του χώρου που έχει αποκληθεί «κεντροαριστερά». Επισης τού ότι έχει την βούληση να θέσει διαφορετικά διλλήμματα στην προεκλογική εκστρατεία.
Προκειμένου να υπηρετήσει το παραπάνω σκεπτικό ο Νίκος Ανδρουλάλκης τηρεί σαφέστατες αποστάσεις από την Νέα Δημοκρατία και κάνει το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν κρατώντας …υποδεκάμετρο: «Κοιτάω μπροστά και μπροστά υπάρχει μόνο ένας στόχος. Να μεγαλώσει η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, και να την τιμήσει ο ελληνικός λαός μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνει ότι «η σημερινή πολιτική ισορροπία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άγονη» και θεωρεί την υποψηφιότητα του ως την μόνη που μπορεί να φέρει αλλαγή των ισορροπιών στο εκλογικό σκηνικό.
Ανάλογη στάση με τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται να τηρεί ο Παύλος Γερουλάνος, αφού επίσης δεν προβάλλει το «αντι-δεξιό» στοιχείο. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν στην κεντρική τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ρωτήθηκε για το εάν σε περίπτωση που το ΚΙΝ.ΑΛ παίξει ρυθμιστικό ρόλο θα κλίνει προς την Ν.Δ η τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «είναι όλα θέματα πολιτικής» και πως το βασικό θέμα είναι πως «χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης».
Σε παρόμοια λογική και ο Παύλος Χρηστίδης που έχει επισημάνει πως πρέπει το ΚΙΝ.ΑΛ να μείνει «μακριά από τη συντήρηση της ΝΔ και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Δεν μας αφορά να γίνουμε κομμάτι ενός προξενιού το οποίο διανέμει καρέκλες».
Οι «ντρίπλες» του Ανδρέα Λοβέρδου
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι κάνει χρήση του όρου «δεξιά» στον προεκλογικο του λόγο, είναι ο υποψήφιος που σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει αντι-δεξιός. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον θέλει να είναι η πιο «φιλική φωνή» στο Κίνημα Αλλαγής για το ενδεχόμενο μίας σύμπραξης με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και ο ίδιος αποδίδει αυτή την φημολογία στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως σε όλες τις συνεντεύξεις του παρότι δέχεται συνεχείς ερωτήσεις από δημοσιογράφους ουδέποτε αρνείται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ν.Δ από θέση αρχής. Οι απαντήσεις του εστιάζονται στο ότι ζήτημα σύμπραξης με την Ν.Δ δεν τίθεται από κανέναν υποψήφιο, αλλά ούτε και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Επισης έχει υποστηρίξει πως εφόσον υπάρξει ζήτημα συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με άλλο κόμμα, η στάση του κόμματος θα αποφασιστεί με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του.
Αν και αναγνωρίζει πως «το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες με τη ΝΔ» ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν εκφράζεται επικριτικά εκ των υστέρων για την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ούτε για την επίδραση που είχε αυτή η απόφαση στην καθίζηση των εκλογικών ποσοστών του. Αντιθέτως την περίοδο εκείνη, το 2012, ήταν ακραιφνής οπαδός της συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία.
Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που οικοδομεί το πολιτικό προφίλ του Ανδρέα Λοβέρδο είναι η έντονη «αντι-σύριζα» ρητορική του. Παρότι έχει αποτιμήσει την Ν.Δ ως «ιδεολογικό αντίπαλο» του ΚΙΝ.ΑΛ, θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «υπαρξιακό» αντίπαλο. Πολλάκις έχει τονίσει ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές τα σενάρια περί συνεργασίας των δύο χώρων θα τελειώσουν. Μάλιστα στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση άφησε αιχμές εναντίον συν-υποψηφίων του (χωρις να κατονομάσει) για το ζήτημα αυτό . Αρκέστηκε να πει πως «έχουμε κάποιους υποψηφίους που μιλούν με τους όρους του κ.Τσίπρα». Στο αντίποδα αυτών των κατηγοριών πάντως άλλοι υποψήφιοι επισημαίνουν την προβολή που παρέχουν στον Ανδρέα Λοβέρδο Μέσα Ενημέρωσης τα οποία στηρίζουν το σημερινό κυβερνητικό σχήμα…
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου