27.11.21

Η παράταξη Μητσοτάκη και το αντι-Τσίπρα μέτωπο...


 
 Είκοσι οχτώ μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση παρά τη συνεχιζόμενη φθορά της, διατηρεί καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δεδομένα των ερευνών οδηγούν στην εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε αν... γίνονταν εκλογές σήμερα. Δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επομένως, θα πηγαίναμε πολύ σύντομα σε δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Με τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα, η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές είναι εφικτή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όχι διασφαλισμένη.


Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, δεν συνιστούν προβλέψεις εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά προσπάθειες ανάλυσης του υφιστάμενου συσχετισμού δύναμης.

Η παράταξη Μητσοτάκη

Η πολιτική συγκυρία χαρακτηρίζεται από δύο παράγοντες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν το συσχετισμό δύναμης.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι η λεγόμενη “παράταξη Μητσοτάκη” εμφανίζεται σε γενικές γραμμές ανθεκτικήή, παρά την πολυσυλλεκτικότητά της και παρά τις πολύ κακές επιδόσεις της΄στη διακυβέρνηση. Με τον όρο “παράταξη Μητσοτάκη” εννοούμε το πολιτικό μπλοκ που συγκροτήθηκε γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράταξη Μητσοτάκη περιλαμβάνει:

την ιστορική Νέα Δημοκρατία ως κορμό,
το μεγαλύτερο μέρος της Ακροδεξιάς,
σημαντικό τμήμα του Ακραίου Κέντρου, δηλαδή εκείνων των πρώην κεντρώων που μετατοπίστηκαν προς τα (πολύ) δεξιά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν η ανθεκτικότητα της παράταξης Μητσοτάκη αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο που σχετίζεται με την πανδημία και την υφιστάμενη αδυναμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Αν δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, κάτι που θα διαπιστώσουμε σύντομα, τότε είναι πιθανό σε εύλογο διάστημα να τεθεί το ζήτημα της οργανωτικής αποκρυστάλλωσης αυτού του πολιτικού μπλοκ. Αν, αντιθέτως, πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, τότε θα δούμε την αρνητική εικόνα των ποιοτικών δεικτών να «περνάει» στην πρόθεση ψήφου.

Το αντι-Τσίπρα μέτωπο

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα συνεχίζουν να μην πηγαίνουν όπως θα ήθελε το επιτελείο της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπορεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται δημοσκοπικά από το ποσοστό της 7ης Ιουλίου 2019. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο.

Από τα δεξιά, η αξιωματική αντιπολίτευση προσκρούει στο λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εμποδίζει τη διείσδυσή της στα τμήματα της κοινωνίας που επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019. Από τις έρευνες φαίνεται ότι αυτό το “μέτωπο” επικεντρώνεται σε τέτοιο βαθμό στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αντι-Τσίπρα μέτωπο. Κατά κύριο λόγο στον κ. Τσίπρα προσάπτεται έλλειμμα αξιοπιστίας και διοικητικής επάρκειάς.

Επιπλέον, από τα αριστερά και ιδιαίτερα στη νεολαία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ανατρέψει την αίσθηση ότι έχει αφομοιωθεί από το πολιτικό σύστημα το οποίο στα μάτια αυτού του κοινού ταυτίζεται με τον συντηρητισμό.

Το στοίχημα λοιπόν για τον κ. Τσίπρα το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις, είναι αν θα μπορέσει να επανατοποθετήσει τον εαυτό του με ενέργειες όπως το νεοσύστατο think tank, ώστε να πείσει ότι είναι ο φορέας μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης.

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: