Γιώργος Καρελιάς
Η πανδημία τα σκεπάζει όλα. Και δεν αφήνει χώρο για ορισμένες εξελίξεις γύρω από τα λεγόμενα εθνικά θέματα και την ασφάλεια της χώρας, οι οποίες είναι ανησυχητικές και διαψεύδουν τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης . Ας τα δούμε ένα- ένα:
1. Είναι πολύ πρόσφατα τα κυβερνητικά πανηγύρια για τη «στρατηγική συμφωνία» με τη... Γαλλία. Η οποία μας πούλησε αεροπλάνα, φρεγάτες και κορβέτες και μας διαβεβαίωσε γραπτώς ότι, αν δεχτούμε επίθεση, θα παρέμβει υπέρ μας. Οσοι επισήμαναν τότε, πριν από μόλις δύο μήνες, ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι διότι η Τουρκία θα αντιδράσει και, επίσης, διότι στα οικονομικά νταραβέρια δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες, δυστυχώς δικαιώθηκαν. Θα φανεί αμέσως παρακάτω.
2. Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας φάνηκε με τη σύναψη μεγάλης συμφωνίας με την Ισπανία για την προμήθεια ακόμα και αεροπλανοφόρου. Η ελληνική κυβέρνηση μάλλον αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη, μολονότι δεν θα έπρεπε: αυτά τα νταραβέρια της Τουρκίας με την Ισπανία κρατούν πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση αντέδρασε με δηλώσεις του τύπου ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «δεσμεύονται από την παραβατικότητα της Τουρκίας».
Ο Δένδιας συνομίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του, ο οποίος είπε ότι η χώρας του τηρεί την ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», συμφώνησαν να επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά η συμφωνία με τον Ερντογάν έγινε. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα υπουργοί τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είναι «σοσιαλιστής» και ο Κυριάκος Μητοτάκης, σε μια συνήθη επίδειξη εσωτερικού λαϊκισμού, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον «ομοϊδεάτη» του, λες και οι πρωθυπουργοί πουλάνε ή αγοράζουν όπλα με ιδεολογικά κριτήρια.
3. Πρόσφατα παρουσιάστηκε το Σχέδιο Στρατηγικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καταγράφει τις απειλές και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ενωση τα επόμενα χρόνια. Όπως έγραψε ο γνώστης αυτών των θεμάτων, καθηγητής Π.Ιωακειμίδης, Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν να κατονομασθεί η Τουρκία ως χώρα-απειλή για την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν έγινε. Επίσης, στο κείμενο δεν γίνεται καμιά αναφορά στις εξαγωγές όπλων και πού αυτά πρέπει να πηγαίνουν κι έτσι οι ευρωπαϊκές χώρες που πουλάνε(πχ Γερμανία, Ισπανία) δεν έχουν ούτε κάν τυπική δέσμευση να μην πουλάνε στην Τουρκία.
4. Ο Μακρόν συμφώνησε πρόσφατα με τον σεϊχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να του πουλήσει 24 αεροπλάνα Rafale, σαν κι αυτά που πούλησε και σε εμάς. Ουδέν το περίεργο, η Γαλλία είναι βασικός προμηθευτής όπλων της χώρας αυτής. Προσοχή στη συνέχεια. Πρώτον, η Ελλάδα έχει υπογράψει με τα ΗΑΕ «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας». Δεύτερον, μέχρι πρότινος η Τουρκία και ΗΑΕ είχαν κακές σχέσεις.
Όμως τις προάλλες ο σείχης επισκέφθηκε (ξαφνικά;) την Αγκυρα, ο Ερντογάν τον υποδέχτηκε πανηγυρικά και το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Τα Εμιράτα, ο μέχρι πρότινος «εχθρός» της Τουρκίας και «στρατηγικός εταίρος» της Ελλάδας, ανέλαβαν να «σώσουν» της καταρρέουσα τουρκική οικονομία με πακτωλό δολαρίων.
Τρίτον, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι κάποια γαλλικά αεροπλάνα μπορεί να καταλήξουν, μέσω ΗΑΕ, στην Τουρκία. Οπότε πάει περίπατο η ελληνογαλλική συμφωνία και η, υποτιθέμενη, υπεροπλία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Κι επειδή ο Ερντογάν εξακολουθεί να μην τα πάει καθόλου καλά με τους Αμερικανούς, δεν θα μας προκαλέσει καμιά έκπληξη αν τα βρει και με τον «εχθρό» Μακρόν. Και δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια γαλλοτουρκική συμφωνία για εξοπλισμούς.
Όλα αυτά οδηγούν σε δύο συμπεράσματα:
Το πρώτο: Τα κυβερνητικά πανηγύρια για την ελληνογαλλική συμφωνία ήταν όχι μόνο πρώιμα, αλλά και για εσωτερική κατανάλωση. Τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει και δεν θα βρει εναλλακτικές πηγές προμηθειών. Ηδη το κάνει. Και καλά θα κάνουν ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ να σταματήσουν την «επιχείρηση- παραπλάνηση», με αναφορές στον «σοσιαλιστή» Σάντσεθ, που δίνει όπλα στην Τουρκία, λες και το εμπόριο καταλαβαίνει από «ηθικά» και «ιδεολογικά» εμπόδια.
Το δεύτερο: αν συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον ολισθηρό δρόμο, η κούρσα των εξοπλισμών θα μας οδηγήσει μοιραία σε οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αν όχι και σε χρεοκοπία. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να επιδιώξει κάποια διευθέτηση των προβλημάτων με την Τουρκία, ώστε να μην τρέχει πίσω από τους κάθε λογής Μακρόν, Σάντσεθ, Μέρκελ πότε για να αγοράσει όπλα και πότε για να αποτρέψει την πώλησή τους στην Τουρκία.
Το δικαστήριο της Χάγης είναι ένας δρόμος, το έχει πει και ο σημερινός πρωθυπουργός. Ας το επιχειρήσει, είναι βέβαιο ότι, αν επιδιώξει ειλικρινή συνεννόηση και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση, μπορεί να βρει υποστήριξη από την αντιπολίτευση.
Διαφορετικά, θα πληρώνουμε πανάκριβα σε εξοπλισμούς. Και θα μας μένουν τα πανηγύρια για συμφωνίες που μπορεί να αποδειχθούν και λεόντειες και πολύ λίγο αποτρεπτικές, αφού η Τουρκία θα βρίσκει τρόπο να τις εξουδετερώνει με ίδιες ή ανάλογες αγορές...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου