1.11.21

Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους παρόντες...


Tα μέτρα και οι κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρόκειται να κληθεί να εφαρμόσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο φέρεται να μελέτησε... λεπτομερώς το πόρισμα της επιχειρησιακής αξιολόγησης των αστυνομικών υπηρεσιών στη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη.

Ενα πόρισμα που επελέγη να μη δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο δημοσιοποιήθηκαν μέρη του, με συνέπεια να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η σύγχυση σχετικά με τις ευθύνες που έφεραν ή όχι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο νεαρός Ρομά και τραυματίστηκε άλλος ένας, ο 16χρονος επιβάτης. Κάτι που εμμέσως είχε προαναγγελθεί από τη διαταγή του υπουργού να μην επικεντρωθεί η έρευνα αποκλειστικά στους παρόντες στον τόπο της τραγωδίας αστυνομικούς, αλλά να επεκταθεί συνολικά στη «δράση της Αστυνομίας». Ετσι δεν εξεπλάγη ουδείς όταν ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των εφτά αστυνομικών, είπε σε δηλώσεις του -αν και αρχικά ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις διαρροές- πως «το πόρισμα περιλαμβάνει ευθύνες του κέντρου επιχειρήσεων και εκεί εντοπίζονται οι περισσότερες ευθύνες» γιατί δεν σταμάτησε με περιπολικά το αυτοκίνητο.

Οι διαρροές που δεν ήθελε να σχολιάσει ο συνήγορος ανέφεραν ότι τρεις από τους εφτά αστυνομικούς που πυροβόλησαν στο Πέραμα προσλήφθηκαν το 2020, με μερικούς να αναφέρουν ότι είχαν μόλις 25 μέρες εκπαίδευσης και άλλους να λένε ότι εκπαιδεύτηκαν για έξι μήνες (δύο μήνες θεωρητική εκπαίδευση και τέσσερις πρακτική) και ότι από τις 38 σφαίρες που ρίχτηκαν, οι 32 ρίχτηκαν από αυτούς τους τρεις αστυνομικούς - δηλαδή ο καθένας έριξε τουλάχιστον 10 σφαίρες!

Δεν σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος Θανάση Καμπαγιάννη, που είχε αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Αστυνομίας έλεγε ψέματα πως υπήρχαν εφτά τραυματίες αστυνομικοί. «Είχαμε 36 κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, σε μια περιοχή που είναι κατοικημένη. Το Πέραμα εκείνη τη νύχτα έγινε εμπόλεμη ζώνη. Ηταν ένα παιδί 18 ετών. Καταγγέλλουμε ότι η Αστυνομία έδωσε λάθος στοιχεία για την ηλικία του», είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και πρόσθεσε πως στον θώρακα του 18χρονου εντοπίστηκαν τρία τραύματα.

Οι ανωτέρω δηλώσεις και από τις δύο πλευρές έγιναν πριν αποκαλυφθεί το Σάββατο (Mega) το άτυπο πρωτόκολλο που ακολουθείται από το κέντρο της Αμεσης Δράσης στην Αττική, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας λεπτομερέστερα την Κυριακή («Το Βήμα»). Στο πρωτόκολλο αναφέρεται ότι δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί για την ακινητοποίηση του οχήματος, επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του, φραγμοί οδών άνευ εντολής κέντρου και ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν υπόψη τους «την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων και λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανομένης πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος».

Προστέθηκε ακόμη στο ρεπορτάζ ότι ο ταξίαρχος της Αμεσης Δράσης, ο οποίος φέρεται να έδωσε την εντολή για την παύση της καταδίωξης, υποστηρίζει ότι δεν το έπραξε και πως οι εργαζόμενοι του κέντρου επιχειρήσεων πήραν την πρωτοβουλία να επικαλεστούν το όνομά του για να υπακούσουν οι αστυνομικοί και να σταματήσουν. Προσθέτει ακόμη ότι σε προγενέστερο χρόνο άλλος αξιωματικός έδωσε εντολή να μη συνεχίζονται οι καταδιώξεις για πάνω από 1-2 οικοδομικά τετράγωνα, ώστε να μην προκύπτει κίνδυνος για τη ζωή κάποιου. Οσο για το ίδιο το περιστατικό, ειπώθηκε ότι στο κέντρο εκλήφθηκε πως αφορούσε απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση.

Στη συζήτηση που έγινε στη χθεσινή πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, η συνήγορος της οικογένειας ενός θύματος Βούλα Δημητριάδου επέκρινε το γεγονός ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ «ενώ λαμβάνουν εντολές, χρησιμοποιείται ο ανώτερος για να τους πείσουν να σταματήσουν», για να προσθέσει πως κατά την άποψη των ανήλικων καταδιωκόμενων «δεν υπήρχε άμυνα, δεν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς. Τις άφησαν οι αστυνομικοί τις μοτοσικλέτες και μετά ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί». Εργαστηριακά, πάντως, μέσα στο Σαββατοκύριακο πιστοποιήθηκε ότι πράγματι ο 14χρονος που επέβαινε στο καταδιωκόμενο όχημα και παρουσιάστηκε αυτοβούλως την Τετάρτη στον ανακριτή ήταν μέσα στο αυτοκίνητο (σ.σ. βρέθηκε στο τζάμι του αποτύπωμα) και αναμένεται η εξέταση DNA για το αν καθόταν στη θέση του οδηγού, όπως υποστηρίζει.

Αλλαγές στην εκπαίδευση

Διαρροές υπήρξαν, τέλος, και για τα σχέδια του υπουργείου σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη λειτουργία της ομάδας ΔΙΑΣ και του κέντρου επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης. Σύμφωνα με αυτές, επίκεινται αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙΑ., επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου καταδιώξεων με βάση και διεθνή πρακτική (π.χ. καρφιά για την ακινητοποίηση οχημάτων) και επιτάχυνση του σχεδίου για τοποθέτηση καμερών σε στολές των αστυνομικών της ΔΙΑΣ.

Χθες πάντως ο υπουργός έκανε ακόμη μία παρέμβαση στο θέμα τοποθετούμενος και πάλι υπέρ των κατηγορούμενων αστυνομικών, δηλώντας ότι θα ξαναπήγαινε στη ΓΑΔΑ και ότι «αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» στηρίζει τους αστυνομικούς με όλες της τις δυνάμεις. Δηλώσεις που έγιναν στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, που, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.», επιχείρησε η κυβέρνηση με τροπολογία της να ελέγξει, αλλάζοντας -μόνο στην ΕΛ.ΑΣ.- το σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει στα σωματεία των ενστόλων, ώστε να παραμείνουν στην ηγεσία της οι πλειοψηφικές φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις…

Μάνος Τσαλδάρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.