26.11.21

Μέτωπο κινηματικού χαρακτήρα...


Ο Αλέξης Τσίπρας με μια νέα πρωτοβουλία για κατάρτιση ενός συναινετικού σχεδίου απέναντι στην πανδημία επιχειρεί να συσπειρώσει για δεύτερη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το έπραξε με την αξιοποίηση της πρόβλεψης του Συντάγματος και την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το χώρο που... άνοιξε για να στήσει ουσιαστικά ένα νέο αντικυβερνητικό μέτωπο.

«Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει, ούτε μπορεί» ήταν το συμπέρασμα του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη Λάρισα για την αντιμετώπιση της πανδημία.

Τώρα μπροστά στον κίνδυνο να επαληθευτούν οι εφιαλτικές προβλέψεις των επιστημόνων για εκατόμβες τους επόμενους μήνες που ενδεχομένως και να φτάσουν 5 και 6 χιλιάδες και με δεδομένη όπως είπε την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει στην κοινωνία λύσεις ακόμη και δυσάρεστες παρά το γεγονός ότι διαθέτει την σχετική παρότρυνση της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει περισσότερη Δημοκρατία, όπως είπε, ώστε κόμματα, κοινωνικοί φορείς, συνδικάτα και κοινωνία των πολιτών να επιβάλλουν εκείνοι τις λύσεις.

Αντιπολίτευση συνεργασίας

Στο μέτωπο με χαρακτηριστικά κινηματικού χαρακτήρα που επιχειρεί να στήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την ελάσσονα αντιπολίτευση να συμπράξει σε ένα σχέδιο αποτροπής της απόλυτης καταστροφής και τραγωδίας από την πανδημία που για πολλούς μπορεί να εκληφθεί και ως μια πρόβα συναινέσεων ενόψει μελλοντικών προκλήσεων και στην δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομία.

«Γι’ αυτό λοιπόν, για το μέγα αυτό θέμα, θέλω να σας πω ότι το επόμενο διάστημα σκοπεύω να επιδιώξω να επικοινωνήσω με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι μπορεί να γίνει, για ό,τι γίνεται και για ό,τι πρέπει να γίνει».

Το στοίχημα είναι δύσκολο και ο στόχος μεγαλεπήβολος εν μέσω και αντιπαραθέσεων στο ΚΙΝΑΛ μεταξύ των αντικρουόμενων σχεδίων για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά και των εκλογών της απλής αναλογικής.

Προτάσεις και μετρήσεις

Φαίνεται πάντως πως η πρόταση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους αστυνομικούς φαίνεται ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Στη δημοσκόπηση της PULSE για το ΣΚΑΪ αν και η συγκεκριμένη δεν ετέθη στο βασικό ερώτημα της έρευνας ωστόσο υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένους κλάδους όπως οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς τάχθηκε το 66% των ερωτηθέντων.

Αντίστοιχα ηχηρό είναι το καμπανάκι για την κυβέρνηση και για το θέμα της πανδημίας γενικότερα στη δημοσκόπηση της metron analisys  για το MEGΑ.

Ο κοροναϊός μέσα σε ένα μήνα από την προηγούμενη μέτρηση επανήλθε στην πρώτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα με τους πολίτες να ιεραρχούν πρώτη σε επικινδυνότητα για την επιδείνωση της κατάστασής τους την εξέλιξη της πανδημίας.

Σκληρά μηνύματα

Οι δυο χθεσινές δημοσκοπήσεις πάντως έδωσαν αρκετή τροφή για σκέψη και επεξεργασία στα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως στην Κουμουνδούρου.

Η διαφορά παραμένει διψήφια, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει και οι ποιοτικοί δείκτες κατακρημνίζουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης με το επιτελικό κράτος που αντιμετωπίζει τα προβλήματα με πυγμή να έχει την αίγλη του. 11,4 μονάδες δίνει τη διαφορά η δημοσκόπηση της metron analysis, στο 11% η δημοσκόπηση της pulse.

Ηχηρά είναι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και για τους δυο πολιτικούς αρχηγούς ως προς την προσωπική του αξιολόγηση και των δυο για το έργο τους και την αποτελεσματικότητά τους.
Στη δημοσκόπηση του MEGA το προφίλ του Πρωθυπουργού φαίνεται να υφίσταται σημαντικό πλήγμα για έκτο συνεχόμενο μήνα με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν στο 50% και τις θετικές γνώμες να πραγματοποιούν βουτιά 7 ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Μάιο που καταγράφονταν στο 52%.

Φθορά δυο μονάδων υφίσταται και ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις προσπάθειές του να σηκώσει τους τόνους και τις προτάσεις που καταθέτει στην πολιτική αντιπαράθεση χάνοντας 2 ακόμη μονάδες στη θετική αξιολόγηση.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι και η σταθερή ανάκαμψη του «Κανένα» ως καταλληλότερου πρωθυπουργού ο οποίος φτάνει στο 32% στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ.

Οι νέοι

Με τις συσπειρώσεις και στις δυο μετρήσεις να μην αλλάζουν ιδιαίτερα σε σχέση με τα εκλογικά ακροατήρια στα οποία απευθύνονται οι δυο αρχηγοί έχουν μια μεγάλη δεξαμενή από την οποία ευελπιστούν ότι θα κλειδώσουν τα εκλογικά τους κέρδη. Και δεν είναι άλλη από τη μεγάλη δεξαμενή των νέων και εκείνων που αποστασιοποιούνται αλλά και εκείνων που θα μπουν για φτάσουν για πρώτη φορά στην κάλπη στις επόμενες εκλογές.

Το προβάδισμα είναι αισθητό για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο και οι δυο αρχηγοί εντείνουν τις πρωτοβουλίες και τις επικοινωνιακές τους πρωτοβουλίες για να προσεγγίσουν τα λεγόμενα με εμπορικούς όρους κοινά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και σε κάθε μεγάλη πόλη δεν χάνει την ευκαιρία να συνομιλεί και να πίνει καφέ με νέους σε καφέ της κάθε πρωτεύουσας ενώ και ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της ΝΔ έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση και συζήτηση με νεολαίους…

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: