20.11.21

Το προσωπικό στοίχημα του Μητσοτάκη...



... να αποφύγει νέο lockdown...
 Το τέταρτο κύμα κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη και η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ή και προχωρούν σε γενικό lockdown.

Μετά την Ολλανδία και η Αυστρία μπαίνει σε κανονικό lockdown και... προαναγγέλλει οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από κοντά και η Γερμανία με πρώτη τη Βαυαρία. Η Ιρλανδία έχει επίσης λάβει οριζόντια περιοριστικά μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση. Και βέβαια η Γαλλία έδειξε το δρόμο, στον οποίο ακολούθησε και η δική μας χώρα, συνδέοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών με την τρίτη δόση του εμβολίου. 

Η ελληνική κυβέρνηση όμως επιμένει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα (αν και την Πέμπτη έκανε... μισό βήμα αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους) και ότι δεν τίθεται ζήτημα lockdown ή περιορισμών που θα επηρέαζαν και τους εμβολιασμένους. Αυτό όμως στην πράξη εξαρτάται και από το τείχος ανοσίας. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία δήλωσή του προς τους Έλληνες πολίτες δήλωσε χαρακτηριστικά: “Κυβέρνηση και κοινωνία υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας.” Και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επανέλαβε ότι με τα μέτρα αυτά θα πορευθεί η χώρα μέχρι και τα Χριστούγεννα. 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λοιπόν είναι πρακτικά σχεδιασμός διμήνου και στόχος είναι τα Χριστούγεννα αυτά να είναι πιο “κανονικά” σε σχέση με πέρυσι, αν και θα εξακολουθήσουν αν μη τι άλλο να ισχύουν τα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους της εστίασης και ελέγχου της εισόδου στο λιανεμπόριο. Οι ανεμβολίαστοι λοιπόν θα αναγκαστούν να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι, αλλά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να γιορτάσουν σε εστιατόρια, μπαρ κλπ. Ενώ έστω και με περιορισμούς τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο click away. 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι το τείχος ανοσίας θα αντέξει τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση στο ΕΣΥ, που ήδη δοκιμάζεται. Για αυτό και εστιάζει στην τρίτη δόση και στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Τι θα γίνει όμως εάν οι προβλέψεις και εκτιμήσεις πέσουν έξω; 

Το Μαξίμου δεν θέλει νέο lockdown και για λόγους πολιτικούς, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί νέα καραντίνα και τυχόν οριζόντια μέτρα θα προκαλούσαν την αντίδραση των εμβολιασμένων, που θεώρησαν ότι θα έπαιρναν τη ζωή τους πίσω με το εμβόλιο. Αλλά και για λόγους οικονομικούς, που συνδέονται εκτός από το προφανές, δηλαδή το τεράστιο κόστος της καραντίνας, και με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων. 

Η κυβέρνηση έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη στα δύο προηγούμενα lockdown, ενώ χρειάστηκε να λάβει και μέτρα αναχαίτισης των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και παρά την αισιοδοξία ότι οι ανατιμήσεις θα είναι προσωρινές, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Επομένως το οικονομικό επιτελείο πρέπει να κρατήσει εφεδρείες. Και εξάλλου, εάν δεν υπάρξει νέα συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2023 τελειώνει η περίοδος δημοσιονομικής χάριτος στην ΕΕ.

Παρότι πάντως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται στο εμβόλιο, το Μαξίμου έχει βάλει φρένο σε σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας στο δημόσιο τομέα, όπως είχε αφήσει ανοιχτό πχ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ειδικά για ορισμένους κλάδους, που αποτελούν και παραδοσιακά κοινά της ΝΔ, όπως η Αστυνομία, δεν τίθεται συζήτηση. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό. 

Αυτή τη στιγμή είναι πάντως προγραμματισμένα 900.000 ραντεβού εμβολιασμού, εκ των οποίων σημαντικό ποσοστό αφορά την τρίτη δόση, και αυτό δίνει αισιοδοξία στην κυβέρνηση.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: