5.11.21

Αφωνία ο Μηταράκης...


Με σαφείς αιχμές και παρατηρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ότι πρέπει να εξασφαλίσει και να ελέγχει ότι κάθε κράτος - μέλος σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη νομοθεσία, αλλά και για την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών, και δευτερευόντως προς τη Frontex και τη χώρα μας, με τον... ελέφαντα στο δωμάτιο να είναι για άλλη μια φορά οι καταγγελίες για μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε τη χώρα μας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Οι δύο πολιτικοί εκλήθησαν επίσης να απαντήσουν για την καταγγελία παράνομης επαναπροώθησης που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, σύμφωνα με την οποία μέλος της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών της LIBE, η Κορνήλια Ερνστ (Ευρωομάδα της Αριστεράς), διαπίστωσε ότι βρίσκονται αστυνομικοί χωρίς διακριτικά και όνομα, με καλυμμένο το πρόσωπο, σε σημείο όπου βρήκαν κρυμμένους πέντε αιτούντες άσυλο.

Για τον Ν. Μηταράκη η παράνομη επαναπροώθηση δεν συνέβη ποτέ, αλλά ήταν ένα «πολύ περίεργο περιστατικό» διότι το ήξερε ένας τοπικός δικηγόρος και όχι οι αρχές, όπως είπε, ενώ υποβάθμισε και την παρουσία και μαρτυρία της Γερμανίδας ευρωβουλευτίνας λέγοντας ότι ήταν μόνο μία!

Στην προσπάθειά του δε να δικαιολογήσει γιατί κρύβονταν οι αιτούντες άσυλο είπε ότι πολλοί αιτούντες προτιμούν να μην καταγραφούν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο καθώς, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του Δουβλίνου, τότε δεν θα μπορούν να αιτηθούν άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου θέλουν να φτάσουν. Η εκδοχή ωστόσο αυτή δεν εξηγεί την αναφορά της Ερνστ στην ΕφΣυν περί αστυνομικών χωρίς διακριτικά και όνομα, με καλυμμένο πρόσωπο.

Ο Χ.Φ. Αγκιλάρ είπε ότι η «σύντομη απάντηση για το εάν γίναμε μάρτυρες παράνομης επαναπροώθησης είναι όχι», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης νόμιμων οδών.

Για τις υπόλοιπες καταγγελίες επαναπροωθήσεων ο Χ. Αγκιλάρ τόνισε ότι «σε κάθε συζήτηση που είχαμε αυτές τις τρεις ημέρες δόθηκε έμφαση στην πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε.», ενώ αναφερόμενος στη Frontex είπε ότι «ζητάμε από τη Frontex να συμμορφώνεται πλήρως με την εντολή που έχει λάβει» συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, «της πλήρους διερεύνησης περιστατικών καταχρήσεων ή παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων ή επαναπροωθήσεων». Κάλεσε επίσης όποιον έχει στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις ή παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων να τα καταθέτει στις δικαστικές αρχές.

Ο πρόεδρος της LIBE άσκησε κριτική στην Κομισιόν επισημαίνοντας ότι «θα θέλαμε να δούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει περισσότερα στον τρόπο που γίνονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Ο Χ.Φ. Αγκιλάρ υπογράμμισε το κενό αλληλεγγύης και, αναφερόμενος στο υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το  Άσυλο και τη Μετανάστευση, σημείωσε ότι «πρέπει να τα πάμε καλύτερα με την αλληλεγγύη, με τις μετεγκαταστάσεις, τις επανεγκαταστάσεις». Μίλησε για «απείθαρχους γείτονες (Τουρκία, τη Λευκορωσία και το Μαρόκο), «τους οποίους πρέπει να διαχειριστούμε στρατηγικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επιπλέον είπε ότι οι Αφγανοί δεν πρέπει να επιστρέφονται σε καμία περίπτωση.

Σχετικά με την επίσκεψη στη χώρα μας ανέφερε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις, αλλά την ίδια ώρα «είδαμε καταστάσεις που πρέπει να φροντιστούν και πρέπει να καταγγελθούν» αναφέροντας ως παραδείγματα την «ανησυχητική» κατάσταση στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη, καθώς και «το ποσοστό απόρριψης των παραδεκτών υποθέσεων ασύλου».

Ο Ν. Μηταράκης, σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο, ζήτησε την επίτευξη δύο στόχων: τη διασφάλιση ότι το Σύμφωνο θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων, αλλά και την παροχή «απτής, συγκεκριμένης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης στα κράτη της πρώτης γραμμής» μέσα από τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης. Επανέλαβε δε ότι δεν χρειάζεται ανεξάρτητος μηχανισμός για τη διερεύνηση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις...

Έλλη Ζώτου

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: