20.11.21

Χρονικό μιας μεγάλης παραπλάνησης...


Η περιπέτεια των πολιτών που πριν από 15-16 χρόνια έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν τις τράπεζες που τους πρότειναν δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι γνωστή. Και δεν είναι μόνο ελληνική.

Την πρώτη δεκαετία του ευρώ, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα επένδυε κερδοσκοπικά στις διακυμάνσεις του νεαρού τότε κοινού... νομίσματος με άλλα ισχυρά νομίσματα, ήταν εκατομμύρια οι πολίτες σε πολλές χώρες της Ε.Ε που δεσμεύτηκαν με στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περίπου 70.000 νοικοκυριά που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά τα δάνεια, στην πλειονότητά τους κανονικά εξυπηρετούμενα παρά την εκτόξευση του κόστους τους, παραπλανήθηκαν ή εξαπατήθηκαν.

Σειρά αποφάσεων του Ευρωδικαστηρίου υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες στην Πολωνία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και άλλες χώρες, στις οποίες έγιναν δημοφιλή αυτά τα στεγαστικά δάνεια, έκρυψαν καταχρηστικούς όρους στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων ή παραβίασαν κατάφωρα τις υποχρεώσεις διαφάνειας και ξεκάθαρης ενημέρωσης των ανυποψίαστων πελατών.

Τους «πούλησαν» στην πραγματικότητα ένα επενδυτικό προϊόν υψηλού ρίσκου. Ρίσκου που γνώριζαν, συνειδητά απέκρυψαν και το οποίο αποκαλύφθηκε όταν το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε, αυξάνοντας το δάνειό τους ακόμη και μέχρι διπλασιασμού του.

Εχει περάσει μια ολόκληρη δεκαετία από το πρώτο μεγάλο σοκ των «θυμάτων» του ελβετικού φράγκου και άλλα έξι από το δεύτερο μεγάλο σοκ ανατίμησης που απογείωσαν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Ενώ ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί –το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Δικαστήριο της Ε.Ε., ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη κ.ά.– έχουν αναγνωρίσει την αδικία σε βάρος των δανειοληπτών, ενώ ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολλαπλά ευεργετηθεί με χρήματα των φορολογούμενων –είτε για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους είτε για την εξασφάλιση αδιάκοπης ρευστότητας–, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καμιά μέριμνα για την ανακούφιση των χιλιάδων δανειοληπτών από την άδικη και ουσιαστικά παράνομη επιβάρυνση.

Κάποιες αόριστες υποσχέσεις νομοθετικής λύσης από τα κυβερνητικά κόμματα πριν από μερικά χρόνια ξεχάστηκαν ή συναρτήθηκαν με τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η οποία όμως έδωσε χαριστική βολή πριν από λίγο καιρό στη δίκαιη διεκδίκηση των δανειοληπτών να πληρώσουν αυτά που πραγματικά χρωστάνε, όχι την «γκανιότα» του συναλλαγματικού καζίνου.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα απαιτεί λύση πολιτική και ιδανικά ευρωπαϊκή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: