«Αυτή τη στιγμή χάνονται συνάνθρωποί μας, επειδή κάποιοι ουσιαστικά τους πείθουν να μην εμβολιαστούν, να μη διασωληνωθούν, πρέπει να τύχει της μη δυνατότητας επέμβασης της δικαιοσύνης;».
Το ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, πλανάται ακόμη στην... Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Εκεί όπου χθες εγκρίθηκε για να ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας. Αυτός που περιέχει το νέο άρθρο 191 που προβλέπει παρεμβάσεις της δικαιοσύνης και ποινές για δημοσιεύματα τα οποία προκαλούν «φόβο ή ανησυχία» στους πολίτες. Με στόχο – όπως λέει η κυβέρνηση- να σταματήσουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις οι αντι-εμβολιαστές.
Δυστυχώς στην αίθουσα δεν βρίσκονταν ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης να του απαντήσει. Ίσως να του εξηγούσε πως ακριβώς σκέφτονταν τον Απρίλιο του 2010, όταν ως βουλευτής του ΛΑΟΣ είχε εγκαλέσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα εμβόλιο κατά της H1N1. Μιλούσε τότε για εμβόλιο που ήταν «στα όρια των κλινικών ελέγχων» παρότι το είχε εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε στην Ιπποκράτεια ηθική που ο γιατρός μπορεί να κάνει ότι θέλει για το καλό του ασθενούς, είμαστε στην φιλελεύθερη αντίληψη του ότι ο ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει». Θέση που κουμπώνει μια χαρά με τις αντιλήψεις που εκφράζει σήμερα. Μια και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του δεν είναι δουλειά του ως υπουργού Υγείας να πείσει «τον 70χρονο, τον 60χρονο και τον 50χρονο αν πρέπει ή δεν πρέπει να πάει να εμβολιαστεί»
Στην αίθουσα όμως βρέθηκαν κάποιοι άλλοι που νωρίτερα είχαν απαντήσει στον υπουργό. Μεταξύ αυτών η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Δηλώνοντας ότι με τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στο άρθρο 191 «ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ότι συμβαίνει γύρω μας». Επίσης ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης.
Επισημαίνοντας πως «αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, πρακτική που εύκολα μπορεί να καταλήξει στη λογοκρισία». Σχολιάζοντας μάλιστα (προφανώς για τους αντι-εμβολιαστές) πως «ακόμα και σκοταδιστικές θέσεις με τις οποίες σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας δεν εξαλείφονται με ποινική καταστολή, αλλά με την επιστήμη, τον ορθολογισμό και την παιδεία».
Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Σπύρος Παππάς γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας επισημαίνοντας πως το θέμα του άρθρου 191 «δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο με βάση μία χρονική στιγμή, όπως έχουμε τώρα με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας»
Ας μην γελιόμαστε: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας και το τεκμηριώνουν. Με πρώτα τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις, έστω κι αν ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης επιθυμούν να μην τα μετράμε.
Απέτυχε και στο ζήτημα του εμβολιασμού όπως ξεκάθαρα δείχνουν τα νούμερα. Όχι γιατί οι «αντι-εμβολιαστές» έχουν δημιουργήσει κάποια σημαντική αντίσταση στην Ελλάδα, μια και έχουν καλύτερες επιδόσεις χώρες που υπάρχουν πραγματικά κινήματα αντι-εμβολιαστών. Αλλά γιατί δεν έχει πείσει τους πολίτες ότι λειτουργεί με επιστημονικά κριτήρια και πώς στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Επίσης γιατί δίνει αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά μηνύματα και γιατί πεισματικά δεν ενισχύει την δημόσια υγεία. Τέλος γιατί «φλερτάρει» με τους ακροδεξιάς εμπνεύσεως αντι-εμβολιαστές πράγμα που τεκμηριώνεται και από το πρόσωπο που επέλεξε για υπουργό Υγείας αλλά και από τα μέτρα που (δεν) παίρνει για τις εκκλησίες.
Με την ψήφιση του άρθρου 191 δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει για πολλωστή φορά ότι αντιλαμβάνεται την πανδημία ως ευκαιρία για να «περάσει» αντιδραστικές ρυθμίσεις. Όπως την συγκεκριμένη διάταξη του ποινικού κώδικα που θα της επιτρέπει να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις που ο δημοσιογραφικός λόγος δεν …εναρμονίζεται με την κυβερνητική πολιτική...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου