2.11.21

Πιέσεις στον Ζάεφ...


...να ξανασκεφτεί την παραίτηση από την πρωθυπουργία...

Ισχυρές πιέσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους στα Σκόπια δέχεται ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να μην παραιτηθεί από τη θέση του, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής μετά τα δυσμενή αποτελέσματα για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) κατά... τον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών στη χώρα.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι επικεφαλής και αντιπρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συναντήθηκαν με τον Ζόραν Ζάεφ και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις, ζητώντας του ευθέως ν’ ανακαλέσει την δήλωση παραίτησης του.

Τόσο το αλβανικό κόμμα DUI του Aλί Αχμέτι, όσο και τα μικρότερα DPA (αλβανικό), DOM, LDP και NSDP που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσαν πως διαφωνούν κατηγορηματικά με την παραίτηση Ζάεφ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών όπως ζητάει επίμονα το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ, οι κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού Ζάεφ διαφωνούν με την δήλωση παραίτησής του, λέγοντας πως πρόκειται για μια βιαστική απόφαση, που θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα μιας και η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της βουλής.

Ο Αλβανός αντιπρόεδρος Αρτάν Γκρούμπι, που και δημόσια ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ να αναθεωρήσει την απόφασή του, επεσήμανε πως μόνο η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να επιλύσει τις διαφορές με την Βουλγαρία ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε . «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περιπέτειες σε αυτούς τους εύθραυστους καιρούς όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε στα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση διατηρεί ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διαθέτοντας 62 από τους 120 βουλευτές.

To αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, μεγάλος νικητής των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ζητάει από τον Ζόραν Ζάεφ να καταθέσει την παραίτησή του στη βουλή προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα σ΄ εξέλιξη βρίσκεται στα social media καμπάνια μελών και ψηφοφόρων του SDSM προκειμένου να παραμείνει ο Ζάεφ πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πως ο Ζάεφ παραιτήθηκε λόγω της προσωπικής του απογοήτευσης από την στάση της Ε.Ε. απέναντι στην έναρξη ενταξιακών συνομιλίων που έχει μπει στον πάγο λόγω Βουλγαρίας. Ο Βούτσις εξέφρασε προβληματισμό για τις εξελίξεις που μπορούν να επιδεινώσουν το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια.

Συνολικά κατά τον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών κρίθηκαν 44 δήμοι, με σημαντικότερο τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων (700.000 κάτοικοι), στον οποίο η υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη ανοικτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, του Πέτρε Σιλέγκοφ.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Μοναστήρι και στην Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε ο μη επίσημος υποψήφιος του SDSM.

Στο αλβανικό πολιτικό στρατόπεδο, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, υπέστη επίσης βαριά ήττα στον μεγαλύτερο «αλβανικό» δήμο της χώρας: στο Τέτοβο, όπου η υποψήφια του Τεούτα Αρίφι ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος BESA, τον Μπιλάλ Κασάμι...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: