5.11.21

Ναι μεν, αλλά...



Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι αλλά θέλουν κι άλλα...
Οι θέσεις της ΕΙΙΡΑ στην Ομάδα Εργασίας για το νέο ραδιοφωνικό χάρτη της χώρας.
05 Νοεμβρίου 2021
 
«Με ενεργό ρόλο υπευθύνου εταίρου», όπως... λέει, συμμετέχει η ΕΙΙΡΑ στην Ομάδα Εργασίας που στήθηκε από την κυβέρνηση για το θέμα των ραδιοφώνων σε όλη την Ελλάδα - το e-tetRadio σας έχει παρουσιάσει αναλυτικά τα προς ψήφιση συμπεράσματα της επιτροπής αυτής.

Σύμφωνα με την ΕΙΙΡΑ, η Επιτροπή φτιάχτηκε «για την άρση των στρεβλώσεων της ραδιοφωνίας» και «διεξάγεται με ευρεία συμμετοχή, κυβερνητικών φορέων και ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, ιδιοκτητών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, εργαζομένων και εμπλεκομένων θεσμικών φορέων».

Η ΕΙΙΡΑ για το νέο χάρτη συχνοτήτων προτείνει την υιοθέτηση του όρου «περιοχή εξυπηρέτησης» (service area) για κάθε κέντρο εκπομπής και, αντίστοιχα, προτείνεται η κατάργηση της πρόβλεψης περί εμβέλειας των Ρ/Σ εντός των γεωγραφικών διοικητικών όριων.

Κι επιτίθεται στην ΕΡΑ σημειώνοντας πως «τα προγράμματα της ΕΡΑ εκπέμπουν σε περισσότερες από μια (1) συχνότητες, ακόμα και εντός της ίδιας γεωγραφικής περιοχής (π.χ. Αττική), σπαταλώντας χωρίς λόγο τον σπάνιο πόρο του φάσματος, και αποστερώντας τη δυνατότητα διάθεσης των συχνοτήτων σε τοπικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι, η ΕΡΑ πρόσφατα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα στη συχνότητα 106,7ΜΗΖ, η οποία κατά το παρελθόν είχε δοθεί στο ραδιόφωνο της Βουλής με σχετικό ΦΕΚ, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη και σχεδιασμός, ενώ σήμερα η ΕΡΑ οικειοποιείται εκ νέου την εν λόγω συχνότητα, με τρόπο εκτός των κοινών κανόνων που αφορούν τους υπόλοιπους Ρ/Σ».

Η θέση της ΕΙΙΡΑ είναι ξεκάθαρη: «Οι κανόνες υπάρχουν για όλους, οι νόμοι εφαρμόζονται προς όλους, ο Χάρτης Συχνοτήτων (πρέπει να) περιλαμβάνει και την ΕΡΑ, ενώ οι επιλογές του Κράτους δια της ΕΡΑ δεν μπορούν παρά να ενισχύουν την ορθολογική κατανομή φάσματος».

Η ΕΙΙΡΑ προτείνει να προβλεφθεί «ειδική κατηγορία αδειών - άδειες ειδικού σκοπού - οι οποίες θα χορηγούνται σε ΟΤΑ ή επιχειρήσεις των ΟΤΑ, σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν συνταγματική κατοχύρωση (Εκκλησία) ή εταιρείες που ιδρύονται από αυτά, σε Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα, κλπ.». Για τους ραδιοσταθμούς αυτής της κατηγορίας η ΕΙΙΡΑ προτείνει «σύγχρηση συχνότητας».

Η ΕΙΙΡΑ ανέλυσε τη θέση της για τα κριτήρια αδειοδότησης, εκφράζοντας την «αντίθεσή της στην πρόταση πλειοδοτικού διαγωνισμού αδειών, επισημαίνοντας το ρίσκο της περαιτέρω απορρύθμισης και την μειονεκτική διαγωνιστική θέση στην οποία θα οδηγούνταν η πλειοψηφία των Ρ/Σ της Αττικής ως μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Για το ζήτημα του αριθμού αδειών σε ένα νομικό πρόσωπο, η ΕΙΙΡΑ διατύπωσε τη σταθερή σύμφωνη γνώμη της στη διάταξη που υπήρχε στον «νόμο Ρουσσόπουλου» του 2007 (ν. 3592/2007), όπου ορίζεται το ποσοστό 15% του συνόλου των προκηρυχθησομένων αδειών ως ανώτατο όριο ιδιοκτησίας.

Τα κριτήρια για την αδειοδότηση, όπως παρουσιάστηκαν από την ΕΙΙΡΑ, είναι κατά σειρά:
1) Οικονομική ευρωστία και διαφάνεια
2) Τεχνική επάρκεια
3) Ικανότητα αξιολογούμενου και πληρότητα προγράμματος

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: