18.11.21

Ο «κίνδυνος» να αλλάξει χέρια η κυβέρνηση...


...και πώς (δεν) μπορεί να γίνει...

Γιώργος Καρελιάς

Άρκεσαν μια δυο δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και σημαντική πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ώστε να πέσει ψιλο-πανικός στο ευρύτερο-και όχι μόνο κυβερνητικό- σύστημα εξουσίας. Και μάλιστα αυτό γίνεται χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει κέρδη. Αν αρχίσει να... συμβαίνει κι αυτό, βλέπω λυτούς και δεμένους να πέφτουν πάνω στον Μητσοτάκη, για να κάνει αμέσως εκλογές μπας και προλάβει τα χειρότερα.

Πρώτα να δούμε τα δεδομένα. Αυτό που μετράει στις δημοσκοπήσεις είναι η τάση. Μέχρι τώρα βλέπαμε μια παγιωμένη κατάσταση, στην οποία η ΝΔ είχε θηριώδεις διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, μονίμως διψήφιες, γεγονός που έκανε τους «κυριακίστας» (για τους αμύητους, οι «φαν» του Κυριάκου Μητσοτάκη) να έχουν προεξοφλήσει από καιρό το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης: νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όμως, αυτό που δεν πρόσεξαν αυτοί οι πανηγυριτζήδες είναι ότι σιγά σιγά η δυσαρέσκεια για πολλές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής μεγάλωνε. Και αυτό κάποια στιγμή θα βρει την έκφρασή του και στους εκλογικούς δείκτες. Όπως ακριβώς αρχίζει να συμβαίνει τώρα. Το ποσοστό της ΝΔ εμφανίζεται περί το 30%, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη νέα κυβερνητική της τετραετία.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μπορεί να δούμε στις επόμενες εκλογές κάτι εκ πρώτης όψεως παράδοξο: η ΝΔ να ηττηθεί, μολονότι θα έχει νικήσει! Θέατρο του παραλόγου; Όχι ακριβώς. Ιδού γιατί:

Η ΝΔ μπορεί να κατακτήσει την πρωτιά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδείξει μέχρι τέλους αδυναμία να ανακάμψει.

Η πρωτιά, όμως, αυτή μπορεί να έλθει με ποσοστό πολύ μακριά από το αντίστοιχο του 2019 (σχεδόν 40%). Μάλιστα, αν η απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τα μεγάλα κόμματα και ευνοήσει τα μικρότερα, τότε μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο του 2012: το πρώτο κόμμα-και τότε η ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά- πήρε μόλις 30%, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά το ισχύον τότε σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους που έδινε στο πρώτο κόμμα. Τότε χρειάστηκε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Αν το ποσοστό της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές κινηθεί περί το 30% και υπάρχει ισχυρή αμφιβολία ότι στις δεύτερες εκλογές θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί προ αδιεξόδου. Διότι θα έχει ηττηθεί η στρατηγική «διπλές εκλογές για αυτοδυναμία». Και θα χρειαστεί να βρει συνεταίρο.

Αν δεν θέλει να καταρρεύσει η «κεντρώα» μόστρα του, πρέπει να απευθυνθεί στο Κίνημα Αλλαγής ή όπως αλλιώς θα λέγεται τότε. Το οποίο, όμως, μετά την εκλογική καταστροφή που υπέστη μετά το 2012, πολύ δύσκολα θα συγκυβερνήσει ξανά με τη ΝΔ. Ακόμα και ο «φιλικός» Ανδρέας Λοβέρδος, αν έχει εκλεγεί αρχηγός, θα δυσκολευθεί πολύ να ρυμουλκήσει το κόμμα σε συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε όποιο ακροδεξιό κόμμα εισέλθει στη Βουλή.

Αν δεν συμβεί αυτό, θα δοκιμαστεί αυτό που σήμερα λοιδορούν ή φοβούνται οι πολέμιοί του, δηλαδή η απόπειρα να σχηματισθεί κυβέρνηση με κεντροαριστερή απόχρωση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και πιθανώς κάποιο τρίτο κόμμα, αν δεν βγαίνουν τα «κουκιά». Ας ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι αυτό το εγχείρημα είναι εξ ορισμού πολύ δύσκολο. Αλλά δεν είναι αδύνατο. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου το 2015 το δεξιό κόμμα, που νίκησε στις εκλογές, δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το κατάφεραν οι δεύτεροι Σοσιαλιστές σε συνεργασία με άλλα κόμματα της ευρείας Αριστεράς και η κυβέρνησή τους τα πήγε μια χαρά στους περισσότερους τομείς.

Αυτή η λύση δεν θα είναι εύκολη εδώ, ιδιαίτερα αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοντά σε αυτό που πέτυχε στις προηγούμενες εκλογές. Επίσης, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και την εκλογική επίδοσή του. Σε κάθε περίπτωση τη λύση θα δώσουν οι ψηφοφόροι, γι’ αυτό ας ησυχάσουν οι ανησυχούντες. Αν οι έως τώρα αβανταδόρικες δημοσκοπήσεις είναι αληθινές, όλα θα τους έρθουν δεξιά: η ΝΔ του Μητσοτάκη θα «σαρώσει» και δεν θα χρειαστεί κανένα συνεταίρο. Αν όχι, τότε θα δουν-δυστυχώς γι’ αυτούς τους ανησυχούντες- την άλλη λύση. Θα (τους)πονέσει, αλλά τι να κάνουμε;

Μέχρι τότε θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν πολλές από τις βεβαιότητές τους. Και θα τρέχουν πίσω από κάθε δημοσκόπηση, μπας και τους πει αυτό που (δεν) περιμένουν. Πλάκα θα έχει. Όπως έχει πει ο Οσκαρ Ουάϊλντ, «αυτή η αβεβαιότητα είναι τρομερή. Ελπίζω να διαρκέσει»!...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: