Με διευθυντές δυο ταχυτήτων (αυτοί που προέρχονται από την εξέλιξη της ίδιας της δημόσιας διοίκησης και εκείνοι που θα προσληφθούν με νέα προκήρυξη από τον ιδιωτικό τομέα) επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει τα χρόνια προβλήματα και την υστέρηση στην απονομή των συντάξεων του ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του EΦΚΑ, και μάλιστα την ώρα που το... προσωπικό του βράζει από τη δυσαρέσκεια απέναντι στην τακτική που ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τη λογική και τις διαδικασίες που θα προσληφθεί το «νέο μάνατζμεντ» με στόχο «τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» θα παρουσιάσουν σήμερα, ύστερα από την αναβολή του θέματος τον προηγούμενο μήνα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης και Π. Τσακλόγλου. Φυσικά δεν έχει προηγηθεί ουδεμία συζήτηση ή διαβούλευση με τον διοικητικό κορμό και τα μεσαία στελέχη του φορέα που έχουν σηκώσει το τεράστιο βάρος των συγχωνεύσεων και των αλλαγών τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης του διοικητικού μηχανισμού του ΕΦΚΑ με στελέχη από την αγορά αμφισβητείται έντονα όχι μόνο γιατί αντί της απαιτούμενη συνοχής στο στελεχικό δυναμικό του φορέα θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση σε έναν ταλαιπωρημένο από τις συνεχείς συγχωνεύσεις οργανισμό, ούτε γιατί εισάγει στοιχεία ιδιωτικοποίησης στον δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Η λογική Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ αμφισβητείται, κυρίως, γιατί δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες των λειτουργικών και εργασιακών προβλημάτων στον φορέα.
Δηλωτικό αυτού του αδιεξόδου είναι τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ για την πορεία των συνταξιοδοτικών αιτήσεων: Eνώ μέσα σε έναν μήνα εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, σημειώνοντας ρεκόρ τριετίας και, παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, το πλήθος των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπεράσει τον αριθμό των εκκαθαρίσεων.
Ηδη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση που κατατέθηκαν το 2021 είχαν φτάσει τις 169.433 και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία στα υπηρεσιακά στελέχη του Εργασίας ότι η έξοδος θα είναι ιδιαίτερα μαζική μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Μαζικά φεύγουν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εντός του 2021, καθώς πρόκειται για το τελευταίο έτος στο οποίο ισχύουν οι ειδικές μεταβατικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μεταξύ αυτών κάποια από τα εμπειρότερα στελέχη του ΕΦΚΑ αλλά και γενικότερα των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του Εργασίας. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο θα χειροτερεύσει την κατάσταση στον ΕΦΚΑ, αλλά ακυρώνει και την όποια πρόοδο στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αφού μόλις ολοκληρώνεται ένα συνταξιοδοτικό αίτημα, καλύπτεται αυτομάτως από μία νέα αίτηση.
«Eιλημμένη απόφαση η φορολόγηση αναδρομικών»
Την προώθηση διάταξης ώστε να μη φορολογηθούν τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ στους συνταξιούχους, την επιστροφή ή τον συμψηφισμό των ποσών σε όσους έχουν ήδη φορολογηθεί με τροποποιητικές δηλώσεις και την επαναφορά της καταργημένης διάταξη του 4611/19 (άρθρο 120) για τη 13η σύνταξη ζήτησαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και άλλων εννέα οργανώσεων -αρνητική απάντηση εισέπραξαν και στα τρία αιτήματα.
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε προς όλους ότι η φορολόγηση των αναδρομικών είναι «ειλημμένη απόφαση», τόνισε ότι το επίδομα των 250 ευρώ θα καταβληθεί μόνο σε συνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 450 ευρώ και αρνήθηκε ότι η Ν.Δ., που υπερψήφισε ως τότε αντιπολίτευση τη διάταξη του ν.4611/19 για τη 13η σύνταξη, είχε δεσμευτεί πως η καταβολή της θα ήταν μόνιμη κι όχι άπαξ, όπως αποδείχτηκε μετά την κατάργηση της παροχής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Χριστίνα Κοψίνη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου