Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιουργεί πρόγραμμα που θα επιτρέψει στις φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, τεστ και φάρμακα κατά της νόσου Covid-19 με πολύ χαμηλό κόστος. Μεταξύ αυτών σχεδιάζεται η αγορά χαπιών για ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου που δεν θα κοστίζουν πάνω από 10 δολάρια η δόση.
Σύμφωνα με... αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που έχει δει το σχετικό έγγραφο, μεταξύ των φαρμάκων αυτών που αναπτύσσονται, πιθανώς θα είναι το πειραματικό χάπι της Merck molnupiravir.
Το έγγραφο, που περιγράφει τους στόχους του Επιταχυντή Πρόσβασης σε Εργαλεία κατά του COVID-19 (ACT-A), όπως ονόμασε ο ΠΟΥ το σχέδιο, αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος είναι έως τον Σεπτέμβριο του 2022 να έχουν διανεμηθεί στις φτωχές χώρες 1 δισ. τεστ και να έχουν εξασφαλιστεί φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου σε 120 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν περίπου 200 εκατομμύρια νέα κρούσματα της νόσου.
Ο ΠΟΥ επιθυμεί να συγκεντρώσει αποθέματα σε φάρμακα και τεστ σε σχετικά χαμηλές τιμές, καθώς η κούρσα για την εξασφάλιση εμβολίων για τις φτωχές χώρες θεωρείται μάλλον χαμένη, με δεδομένο ότι οι πλούσιες χώρες πήραν το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, αφήνοντας τις φτωχές με ελάχιστα.
Αν και ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον ACT-A αρνήθηκε να κάνει σχόλιο σχετικά, τουλάχιστον όχι πριν τεθεί το σχέδιο σε διαβούλευση και εγκριθεί, ανέφερε ότι το έγγραφο θα σταλεί στη σύνοδο του G20 που πραγματοποιείται μέσα στον Οκτώβριο στη Ρώμη. Ο ACT-A ζητά από τα μέλη της G20 και άλλους δωρητές να προσφέρουν πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 22,8 δισ. δολαρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, ποσό που απαιτείται για την αγορά και διανομή φαρμάκων και τεστ. Μέχρι στιγμής οι δωρητές έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν18.5 δισ.
Στο έγγραφο δεν γίνεται σαφής αναφορά στο φάρμακο της Merck molnupiravir, ωστόσο αναφέρει ο ACT-A ότι αναμένει να πληρώσει 10 δολάρια ανά θεραπεία για «νέα αντιιικά φάρμακα που λαμβάνονται από στόματος για ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα».
Ανάλογα φάρμακα παράγονται και δοκιμάζονται και από άλλες εταιρείες, ωστόσο το molnupiravir είναι το μόνο που έχει ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές. Και η τιμή των 10 δολαρίων ανά θεραπεία είναι πραγματικά πολύ καλή, όταν οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν 700 δολάρια ανά θεραπεία, κάνοντας παραγγελία για 1,7 δόσεις.
Προφανής στόχος του ΠΟΥ είναι να αγοράσει το φάρμακο από τις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα φάρμακα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ η παραγωγή του molnupiravir σε αυτές κοστίζει περίπου 20 δολάρια, με πρόβλεψη αν οι παραγγελίες είναι πολλές και οργανωθεί η παραγωγή η τιμή να φτάσει στα 7,7 δολάρια.
Το πλεονέκτημα της Merck είναι ότι έχει συμφωνίες με οκτώ εταιρείες παραγωγής γενοσήμων στην Ινδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου