H Οικονομική Εισαγγελία διενεργεί έρευνα για τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις «λίστες Πέτσα» και τη χρηματοδότηση ΜΜΕ με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης των μέτρων πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού «Μένουμε Σπίτι». Η... προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν 48 πολίτες (ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί) στον Αρειο Πάγο και τα φυσικά πρόσωπα ελέγχονται για συνέργεια σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η μηνυτήρια αναφορά στρεφόταν και κατά των υφυπουργών Στέλιου Πέτσα και Θεόδωρου Σκυλακάκη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ, αδιαφάνεια και μεροληψία με στόχο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, και για τον λόγο αυτόν η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή. Και αυτό επειδή στην αρχή τα ΜΜΕ τιμολογούσαν προς τη διαφημιστική εταιρεία, αλλά μετά τους ζητήθηκε να ακυρώσουν τα τιμολόγια και να τιμολογήσουν απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών.
Παρ’ όλο που η είδηση επανήλθε χθες στη δημοσιότητα μέσα από διαρροές δικαστικών πηγών, ήταν γνωστό ότι στις 4 Ιουνίου ανακοινώθηκε και επίσημα η δικογραφία στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια, στις 7 Απριλίου, υπήρχε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο τη διάθεση, διαχείριση και διαφάνεια κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών. Τον Ιούνιο υποβλήθηκε νέο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων και να ελεγχθεί η αντικειμενικότητά τους.
Ολα τα αιτήματα απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος κοινοβουλευτικού ελέγχου να είναι πλέον το αίτημα για εξεταστική επιτροπή, το οποίο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να ελεγχθούν «οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων», τόσο μέσω της χρηματοδότησης των ΜΜΕ ύψους 42 εκατ. ευρώ όσο και με «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις».
Στην πρόταση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα με πρώτο τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται ως ζητήματα οι «λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τον έλεγχο της οποίας αρνήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρά τα ατράνταχτα στοιχεία».
Θα πρόκειται για την πρώτη εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί με απόφαση της μειοψηφίας στη Βουλή, όπως προβλέπεται μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019. Και αυτό γιατί πλέον υπάρχει η δυνατότητα για σύσταση τέτοιας επιτροπής με θετική ψήφο τουλάχιστον 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας...
Γιώτα Τέσση
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου