Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες - κλειστά σχολεία και μήνυμα μέσω του 112...
Η πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η «Αθηνά» (Athina) -σύμφωνα με το όνομα που της έδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ξεκινά απόψε και πρώτα αναμένεται να επηρεάσει το... Ιόνιο.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται ήδη στο Ιόνιο, το βράδυ θα ενταθούν και πιθανότατα θα επηρεάσουν παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στο Βόρειο Ιόνιο, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Τη νύχτα οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα επεκταθούν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια.
Κλειστά σχολεία και μήνυμα μέσω του 112
Ενόψει της κακοκαιρίας κλειστές θα μείνουν αύριο, Πέμπτη, όλες οι σχολικές μονάδες σε όλη την ΠΕ Κέρκυρας και στους Παξούς, όπως έκανε γνωστό ο Αντιπεριφερειαρχής ΠΕ Κέρκυρας Κ. Ζορμπάς.
Αντίστοιχα η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς - Ιθάκης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι: «Με γνώμονα την προστασία των παιδιών μας και επειδή δεν αποσαφηνίζεται η περιοχή, στην οποία θα εκδηλωθούν εντονότερα τα φαινόμενα, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει πιθανότητα οι σχολικές μονάδες Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης να παραμείνουν κλειστές για αύριο Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Το κλείσιμο των μονάδων θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά από απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου, σε συνεννόηση με τη Δ/νση Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης». Σε κάθε περίπτωση καλούν τους κατοίκους για αύριο να περιορίσουν τις κινήσεις με τα οχήματα τους, στον απόλυτο αναγκαίο βαθμό.
Λίγα λεπτά πριν τις 10.00 το βράδυ, μέσω μηνυμάτων, στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Κέρκυρας και των Παξών, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέστειλε επείγουσα προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, ενώ προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλιστούν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές/καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.
Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα με το όνομα ΑΘΗΝΑ (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης (06-10-2021) από τη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:
α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.
β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.
Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:
Σήμερα Τετάρτη
Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.
Την Πέμπτη
Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Την Παρασκευή
α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Αττική
Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (08-10-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Συστάσεις της ΓΓΠΠ
Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας που προβλέπεται από σήμερα το βράδυ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
«Βάφτισαν» ήδη τις επόμενες κακοκαιρίες
Αυτή είναι η πρώτη κακοκαιρία που «βαφτίζεται» από την ΕΜΥ -κάτι που έως τώρα έκανε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)- στο πλαίσιο της νέας τριμερούς επίσημης συνεργασίας των μετεωρολογικών υπηρεσιών Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET), με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.
Έχει συμφωνηθεί από τις τρεις υπηρεσίες η ονοματοδοσία των ισχυρών καιρικών φαινομένων με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο των εξής ονομάτων από την ακόλουθη κοινή λίστα: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros. Συνεπώς η επόμενη κακοκαιρία στην περιοχή θα ονομαστεί Μπάλλος και η μεθεπόμενη Κάρμελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου