Χθες το απόγευμα, μιλούσα μέσω του chat στο Facebook με έναν φίλο. Ξαφνικά, οι απαντήσεις μου σταμάτησαν να παραδίδονται και το σύστημα με ενημέρωνε ότι δεν είχα σύνδεση στο Internet. Κοίταξα το router μου και όλα ήταν καλά. Το ίδιο συνέβαινε και με το Instagram, όμως στα υπόλοιπα site έμπαινα κανονικά.
Τελικά, άνοιξα το... «αραχνιασμένο» μου προφίλ στο Twitter για να δω ότι trend-άρει ξανά το hashtag #Facebookdown.
«Έχει ξαναγίνει», σκέφτηκα, θεωρώντας πως πρόκειται για κάποιον τεχνικό έλεγχο που θα έχει διάρκεια μερικών λεπτών.
Ένα μισάωρο αργότερα συνάντησα έναν άλλο φίλο στα Πετράλωνα, για να ανακαλύψω ότι, όχι μόνο δεν είχαν ανέβει οι δύο πλατφόρμες -συν η θυγατρική Whatsapp- αλλά πως η όλη ιστορία είχε γίνει το talk of the planet.
Οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους. Ο φίλος θεωρούσε πως πρόκειται για κάποιο κοινωνικό πείραμα του ιδρυτή Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ενώ η είδηση που ήθελε τους υπαλλήλους της εταιρείας να μην μπορούν να μπουν στο κτίριο για να διορθώσουν τη ζημιά, λόγω βλάβης και στο σύστημα των καρτών που ανοίγουν της πόρτες, έκανε πολλούς να μιλάνε για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία.
Άλλοι, λιγότεροι, θεώρησαν ότι όλο αυτό ήταν απλά μια μεγάλη «μοιρασιά» των προσωπικών μας δεδομένων. Λες και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως.
Τελικά, λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα -ώρα Ελλάδας- και έπειτα από περίπου έξι ώρες, οι τρεις πλατφόρμες επέστρεψαν και από εκείνη την ώρα λειτουργούν κανονικά.
Ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους χρήστες.
Το ίδιο έκανε και το Facebook.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το μεγαλύτερο black out στην ιστορία των social media προκλήθηκε από μία «προβληματική αλλαγή των ρυθμίσεων».
Ανώνυμες πηγές, μέσα από την εταιρεία, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το black out προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών, ώστε να διορθώσουν το πρόβλημα που προέκυψε.
Με αυτές τις δηλώσεις, οι υπάλληλοι -που δεν ήθελαν να κατονομαστούν- απέκλεισαν το σενάριο της κυβερνοεπίθεσης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index, ο όμιλος έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια για κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφόρμων του. Παράλληλα, οι μετοχές της εταιρείας ξεκίνησαν με μία πτώση της τάξης του 5,3%.
Και μπορεί όλα τα παραπάνω να φαντάζουν εφιαλτικά, εν έτει 2021 και εν μέσω πανδημίας, όμως είναι;
Προσωπικά μιλώντας, ένιωσα για λίγες ώρες ελεύθερος. Όχι ανούσια scroll down, όχι stories χωρίς λόγο, όχι «χάσιμο» στις άπειρες τοξικές ειδήσεις. Προσοχή, δεν μπαίνω στην boomer λογική, τύπου να καταστραφούν τα social media, αλλά το χθεσινό black out μού υπενθύμισε ότι υπάρχει τρόπος να τα χρησιμοποιώ με μέτρο.
Κατά τη 1 το βράδυ, ένας φίλος που ήμασταν έξω σε μπαρ πιο πριν, μου έστειλε το εξής μήνυμα στο Viber: «Έλα, μπορείς να κάνεις ένα καθησυχαστικό scroll down στο Instagram». Του απάντησα ένα «χαχα» και άφησα το κινητό μου στην άκρη μέχρι σήμερα το πρωί. Δεν έχασα κάτι που δεν αναπληρώνεται.
Ακολουθήστε τον Αντώνη Κωνσταντάρα στο Ιnstagram.
Πηγη Vice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου