Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου αρχίζει η κοινοποίηση των προστίμων ύψους 300 ευρώ σε όλους όσοι, ανεμβολίαστοι μη νοσήσαντες, εργαζόμενοι και απασχολούμενοι με φυσική παρουσία σε εγκαταστάσεις επιχείρησης, αρνήθηκαν, ή παραβίασαν με οιονδήποτε τρόπο την υποχρέωσή τους για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19. Από... τη Δευτέρα αναμένεται επίσης και η κοινοποίηση των πρώτων προστίμων ύψους από 300 έως και 10.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο, σε εργοδότες που παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους ή υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Τα υψηλά πρόστιμα στην περίπτωση μη τήρησης του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον ιό ορίζει ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου, προβλέποντας ότι η πρώτη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ για την πρώτη εβδομάδα αναφοράς θα γίνει εντός 10 ημερών από τη δημοσίευσή της. Ο έλεγχος από τις ελεγκτικές αρχές διενεργείται αυτόματα μέσω άντλησης στοιχείων και ελέγχου από τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ και του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Ο υποχρεωτικός, μοριακός διαγνωστικός έλεγχος (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο Π.Δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες γιατρούς επιβαρύνει οικονομικά τον ίδιο τον εργαζόμενο, ακόμη κι αν προβλέπονται περιοδικά τεστ από τον εργοδότη. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ: «Στους διαγνωστικούς ελέγχους του παρόντος δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου».
Babbel
Start speaking a new language in 3 weeks thanks to this app made in Germany
SPONSORED BY BABBEL
See More
Ο μοριακός έλεγχος με έξοδα του εργαζόμενου πρέπει να διενεργείται μία φορά την εβδομάδα. Υποχρέωση 2 τεστ, με χρονική απόσταση 48ωρών μεταξύ τους, προβλέπεται για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, εκπαιδευτικό προσωπικό πάσης φύσεως ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης).
Το υψηλό κόστος που επωμίζεται ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος, τα πρόστιμα-φωτιά που διακινδυνεύουν οι επιχειρήσεις, η επιβάρυνση των λογιστών με την υποβολή νέων υπεύθυνων δηλώσεων για κάθε εβδομάδα συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον ακόμη και για επιχειρήσεις που είναι γνωστές για τη διατήρηση της αποκαλούμενης «εργασιακής ειρήνης».
Σημειώνεται δε ότι οι επιχειρήσεις/εργοδότες υποχρεούνται να δικαιολογούν εβδομαδιαίως τις περιπτώσεις μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου στις εξής περιπτώσεις:
■ Η εργασία παρέχεται αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας όλη την εβδομάδα.
■ Ο εργαζόμενος απουσιάζει καθ’ όλη την εβδομάδα αναφοράς λόγω αδείας (θα πρέπει να προ-δηλώνεται στην εταιρεία εγκαίρως και όχι μετά ή κατά τη διάρκεια της αδείας).
■ Απουσιάζει καθ’ όλη την εβδομάδα αναφοράς λόγω ασθένειας (θα πρέπει να δηλώνεται στην εταιρεία εγκαίρως και όχι μετά ή κατά τη διάρκεια της ασθένειας).
■ Υπάρχει ισοδύναμο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης άλλης χώρας.
Στην καρδιά της πλέον σύνθετης διαμάχης εμπλέκει η κυβέρνηση και τους επιθεωρητές Εργασίας. Κι όχι για να προλάβουν τη μετάδοση της νόσου με ελέγχους και σε συντονισμό με τον ΕΟΔΥ, όπως έπρεπε να γίνει από τον Μάρτιο του 2020, αλλά για να επικυρώσουν οι προϊστάμενοι των τοπικών αρμόδιων Τμημάτων Επιθεώρησης τα πρόστιμα, τα οποία θα ανακτώνται αυτοματοποιημένα από την ΕΡΓΑΝΗ. Στη συνέχεια οι επιθεωρητές θα πρέπει να μπουν και σε νέα γραφειοκρατική διαδικασία, καθώς θα είναι αυτοί που θα εξετάζουν τις ενστάσεις που μπορούν να υποβληθούν για να εξεταστούν εντός 15ημέρου από την παραλαβή τους και πάλι από τον προϊστάμενο του ΣΕΠΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου