8.10.21

Τα πιο «τρελά» συμπτώματα Covid...



«Τα συμπτώματα Covid σε μένα ξεκίνησαν πολύ γρήγορα και πολύ βαριά», λέει η 22χρονη Cora Oliver. «Την επόμενη μέρα, το δέρμα στο πάνω μέρος των δαχτύλων μου άρχισε να ξεφλουδίζει».

Όταν η Cora κόλλησε Covid-19...πριν από τέσσερις μήνες, τα περισσότερα συμπτώματά της ήταν τα συνηθισμένα - εγκεφαλική «ομίχλη», κόπωση κ.λπ. Έπειτα, την τέταρτη μέρα, άρχισε να προσέχει τα χέρια της. «Το πάνω μέρος τον δαχτύλων μου άρχισε να ξεραίνεται και να ξεφλουδίζει, λίγες μέρες αφότου διαγνώστηκα θετική», θυμάται. «Ξεκίνησα να ψάχνω τα συμπτώματα, ιδίως στο Reddit».

Η Cora είναι ένα από τα χιλιάδες άτομα που έχουν στραφεί στο Reddit για ιατρικές συμβουλές και ιστορίες σχετικά με τον Covid απ’ όταν άρχισε η πανδημία. «Κάποιοι έλεγαν ότι τα δάχτυλά τους ξεραίνονταν πάρα πολύ και ξεφλούδιζαν. Δεν μίλησα στον γιατρό μου, όμως, καθώς τα βασικά συμπτώματα άρχισα να υποχωρούν και το δέρμα μου επανήλθε».

Από απώλεια μαλλιών μέχρι «δάχτυλο Covid» (ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών κάποιων ασθενών), τα subreddits έχουν γίνει κοινότητες παρακολούθησης ασυνήθιστων, λιγότερο γνωστών ή πιθανών συμπτωμάτων. Μια τέτοια σελίδα είναι η r/Covid19Positive. «Εδώ όσοι έχουν βγει θετικοί στον Covid-19 μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες, τις εμπειρίες τους, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να ξεσπάσουν», γράφει η περιγραφή. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και πλέον αριθμεί πάνω από 120.000 μέλη.

Για την Cora, το r/Covid19Positive ήταν το μόνο μέρος στο Ίντερνετ που μπορούσε να βρει άλλους ανθρώπους με αντίστοιχα παράξενα προβλήματα. «Πρόσεξα ότι τα πλαϊνά των δαχτύλων μου ξεφλούδιζαν, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί», γράφει ένας χρήστης.

«Ναι. Κι εμένα - και τα χέρια και στα πόδια. Κράτησε μερικές εβδομάδες, έπειτα επανήλθα», γράφει άλλος.

Τα συμπτώματα του Covid είναι πάρα πολλά. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 20 πιθανά συμπτώματα, όμως αλλάζουν συχνά. Από την έναρξη της πανδημίας οι ειδικοί έχουν βρει μια όλο και πιο ευρεία δεξαμενή πιθανών ενδείξεων της ασθένειας, καθιστώντας δύσκολο να τον προσδιορισμό ενός βασικού συνόλου συμπτωμάτων για πολύ καιρό. Επίσης, το ότι ο ιός είναι σχετικά καινούργιος δεν επιτρέπει να ξέρουμε ποια συμπτώματα είναι ψυχοσωματικά ή δεν έχουν σχέση, ποια είναι σπάνια και ποια το αποτέλεσμα μιας νέας παραλλαγής. 

«Βλέπουμε λιγότερους μυικούς πόνους τώρα απ’ ό,τι στην αρχή και ελαφρώς λιγότερα στομαχικά προβλήματα» εξηγεί ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College και συνιδρυτής της μελέτης “ZOE COVID symptom study” - τη μεγαλύτερη διαρκή μελέτη του ιού, με πάνω από 4 εκατομμύρια συμμετέχοντες που παρακολουθούν την εμπειρία τους.

Αυτήν τη στιγμή, τα περισσότερα κοινά συμπτώματα που καταγράφονται στην εφαρμογή της μελέτης είναι απώλεια όσφρησης, καταρροή και πονόλαιμος – αλλά τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο με βάση ποικιλία παραγόντων, όπως το ανοσοποιητικό και την εποχή. Σε ό,τι αφορά τα δάχτυλα που ξεφλουδίζουν, ο Spector δεν το απορρίπτει τελείως ως σύμπτωμα. «Μοιάζει με το “Covid toe” που σίγουρα υπάρχει», λέει.

«Πιο συχνά εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών, αλλά μπορεί και στα δάχτυλα των χεριών. Μοιάζει με χιονίστρες και μπορεί να περιλαμβάνει ξεφλούδισμα. Η εφαρμογή ΖΟΕ το ανέφερε όταν ακόμα κανείς δεν το έπαιρνε σοβαρά».

Κάτι ακόμη πιο παράξενο είναι ότι υπάρχουν όλο και πιο συχνές αναφορές για ζαρωμένα δάχτυλα στα subreddits. Η Diana Pardo, 23 ετών, άρχισε να παρατηρεί ότι το δέρμα της ζάρωνε, λίγο μετά την επαφή με το νερό. 

«Ήμουν στην πέμπτη μέρα με Covid όταν συνειδητοποίησα ότι λίγα λεπτά αφότου έκανα ντους τα χέρια μου ζάρωσαν», θυμάται. «Πρώτα πρόσεξα ότι άρχισα να νιώθω τα χέρια μου πολύ σφιχτά και ξερά ενώ λουζόμουν. Έπειτα κοίταξα τα χέρια μου που είχαν μια πολύ ζαρωμένη υφή που δεν είχα ξαναδεί».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατηστε ΕΔΩ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: