2.10.21

Αρχηγικοί ανταγωνισμοί στο δρόμο για τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ...


Η μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής περνά και μέσα από το πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν ξεχνά ότι η συναίνεση στα διαδικαστικά αποτελεί αναγκαιότητα για δημοκρατική νομιμοποίηση αποφάσεων και επιλογών σε θεσμικό επίπεδο.

Παράλληλα, όλοι γνωρίζουν ότι... όταν προκύπτουν διαδικαστικά ζητήματα μείζονος διένεξης, έρχονται από την πίσω αυλή στην επιφάνεια οι πολιτικοιδεολογικοί διχασμοί, οι μικροκομματικές φοβίες επικράτησης και σε κάποιο βαθμό προσωπικές φιλοδοξίες.

Με ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το πρωί της ερχόμενης Κυριακής (3.10.2021), στο πλαίσιο των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Η τοποθέτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, που επαναδιεκδικεί να είναι επικεφαλής, θα δώσει ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάδειξη των διαφορών μεταξύ των μέχρι σήμερα τεσσάρων υποψηφίων-διεκδικητών (Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος).

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 (για επικεφαλής ενιαίου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας που οδήγησε στη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ) ψήφισαν περίπου 212.000 μέλη άτομα. Και αυτή τη φορά αναμένεται ότι θα είναι ανοιχτή η δυνατότητα εκλογής από τη βάση, με προϋπόθεση οι εκλογείς είτε να είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είτε να εγγραφούν (ακόμα και κατά την ώρα της προσέλευσης στο εκλογικό κέντρο) ως μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής θα βρεθεί η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) σχετικά με τις προϋποθέσεις για την εκλογή από τη βάση της νέας ηγεσίας καθώς και την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγείται -και θα επικυρωθεί από τα μέλη της ΚΠΕ- ο πρώτος γύρος να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος στις 12 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο/η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται άμεσα από τη βάση ένα τουλάχιστον μήνα πριν από το Συνέδριο από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, «στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)». Ήδη ομάδες υποστήριξης των διεκδικητών συλλέγουν υπογραφές για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων ενώ παράλληλα ετοιμάζονται και κείμενα στήριξής τους.

Η αυτόνομη πορεία και η αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, οδηγό για τους υποψηφίους. Όμως, παρά τη ρητορική αντίθεσης προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ από τους υποψηφίους, οι πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις για την χώρα και την παράταξη δημιουργούν τριβές για το μέλλον.

Άλλωστε, η κυβερνητική θητεία δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΚΙΝΑΛ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συμπράξεις αν χρειασθεί. Οι διεκδικητές αυτοπροβάλλονται σαν εγγυητές της ενότητα της παράταξης. Οι εθνικές εκλογές είναι μπροστά και το ζήτημα των επιλογών που θα γίνουν στην πορεία μπορεί να προκαλέσει ρήξεις.

Η αύξηση της εκλογικής δύναμης είναι απαίτηση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ, ώστε η Χαριλάου Τρικούπη έχει πιο στιβαρή υπόσταση και όχι ρόλο συμπληρωματικό στις εξελίξεις. Η ενότητα της παράταξης είναι προαπαιτούμενο. Η απλή αναλογική ως σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές δίνει ελάχιστο χρόνο για ανασύνταξη.

Διεκδικούν κι άλλοι τον προσεταιρισμό δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας. Η ΝΔ πλευρίζει κυρίως πρόσωπα και στοχεύει στην πιο συντηρητική στροφή του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως επιδιώκει την απόσπαση δυνάμεων από πάλαι πότε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όμως, κυρίως επιδιώκει την κυριαρχία στο χώρο της λεγόμενης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Έτσι, η προβολή περί επανάκαμψης της σοσιαλδημοκρατίας από τους υποψηφίους για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και η ρητορική η επενδεδυμένη με ΠΑΣΟΚικό παρελθόν δεν αρκεί. Όπως όλα δείχνουν, οι υποψήφιοι διεκδικητές της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα κριθούν και από το εάν δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα προγραμματικής και εφαρμοσμένης πολιτικής, σε ασφυκτικές πολιτικές συνθήκες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.