30.10.21

Σκότωσαν ένα "γύφτο", είναι "ήρωες", κύριε Θεοδωρικάκο;...

 
Το περιστατικό είναι πλέον γνωστό. Εφτά αστυνομικοί, καταδιώκοντας τρεις νεαρούς που είχαν κλέψει ένα αυτοκίνητο, πυροβόλησαν δεκάδες φορές εναντίον τους και σκότωσαν τον έναν από αυτούς.

 
Τρεις «λεπτομέρειες»:

1. Το... θύμα, όπως και οι άλλοι δύο που ήταν στο αυτοκίνητο, ήταν τσιγγάνοι και οι αστυνομικοί το ήξεραν.

 2. Οι νεαροί δεν είχαν όπλα, γεγονός που θα λάβουν υπόψη τους οι δικαστές όταν θα κρίνουν αν απειλήθηκε η ζωή τους.

3. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία για το περιστατικό βρίθει ψεμάτων. Κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε, ενώ η ανακοίνωση λέει το αντίθετο. Γιατί; Όπως αποδεικνύεται από τα ηχητικά ντοκουμέντα, οι αστυνομικοί είχαν πάρει ρητή εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου δήλωσε το αντίθετο. Γιατί; Απαντήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί.

Το εξοργιστικότερο, όμως, συνέβη όταν οι αστυνομικοί πήγαν στον εισαγγελέα. Μόλις εμφανίστηκαν, οι συγκεντρωμένοι συνάδελφοί τους (συνδικαλιστές κ.α) τους επευφήμησαν χρησιμοποιώντας τη λέξη «ήρωες». Πρόκειται για συμπεριφορά απαράδεκτη. Όχι για τη συμπαράσταση που πήγαν να εκφράσουν στους συναδέλφους τους, αυτό είναι θεμιτό. Θα μπορούσαν να αρκεστούν σ’ αυτό, άλλωστε πρέπει να είναι ικανοποιημένοι που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με το «ήρωες» τι ήθελαν να πουν; Ποιος ήταν ο «ηρωϊσμός» τους; Ότι έριξαν 38 σφαίρες εναντίον άοπλων νεαρών; Ότι σκότωσαν τον έναν; Ή μήπως ότι σκότωσαν έναν «παλιόγυφτο», όπως γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσοι υποστηρίζουν αυτό που έκαναν;

Αν οι λέξεις δεν έχουν χάσει το νόημά τους, ήρωας είναι όποιος πολεμάει έναν εχθρό της πατρίδας του ή όποιος σώζει έναν άνθρωπο που κινδυνεύει, με κίνδυνο της δικής του ζωής. Ένας αστυνομικός που σώζει τη ζωή ενός πολίτη, όταν απειλείται από τη δράση ενός κακοποιού, θα μπορούσε να αποκληθεί «ήρωας», έστω καθ’ υπερβολήν.

Όμως, ποιο χαρακτηριστικό ηρωϊσμού έχει η πράξη των εφτά συγκεκριμένων αστυνομικών, οι οποίοι σκότωσαν ένα νέο άνθρωπο; Κανένα. Αντίθετα, έδειξαν ότι δεν έχουν πάρει καλή εκπαίδευση ή, αν έχουν πάρει, την «ξέχασαν» επιδεικνύοντας συμπεριφορά σύγχρονου σερίφη και όχι σύγχρονου αστυνομικού, που σέβεται πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή.

Ίσως ο πιο κατάλληλος να μας πει πόσο «ήρωες» είναι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είναι ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έσπευσε να τους επισκεφθεί όσο κρατούνταν. Πρόκειται για λάθος, που δεν το ισοφαρίζει το γεγονός ότι μίλησε και με τον πατέρα του θύματος. Η εξίσωση είναι απαράδεκτη. Ο πατέρας αυτός έχασε το παιδί του. Οι αστυνομικοί που το σκότωσαν δεν έχασαν τίποτα, ελεύθεροι είναι. Ο υπουργός, με την επίσκεψή του, είναι σαν να επιβραβεύει τη συμπεριφορά τους. Και δεν δικαιούται να το κάνει. Αντίθετα, υποχρεούται να δώσει εντολές στους προϊσταμένους τους να τους εκπαιδεύουν καλύτερα. Και, κυρίως, να τους καθιστούν σαφές ότι η ζωή ενός ανθρώπου είναι υπεράνω όλων. Και η ζωή ενός «γύφτου» ίδια αξία έχει.

Ελπίζουμε το πόρισμα για την υπόθεση, που έχει ήδη στα χέρια του, να τον βοηθήσει ώστε να μη κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Για ανθρώπινες ζωές πρόκειται, διάβολε.

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.