14.10.21

Η βασανιστική τελετουργία των δόσεων...


Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, πάνω από 70 δισ. ευρώ για την προσεχή εξαετία, και ευλόγως η κυβέρνηση προσδοκά την εκταμίευσή τους το ταχύτερο δυνατό, ελπίζοντας ότι η διοχέτευσή τους στον κύκλο της πραγματικής οικονομίας θα της... δώσει αναπτυξιακή ώθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικοί αστερίσκοι σε αυτό τον σχεδιασμό. Ο πρώτος αφορά το πού πηγαίνουν τα χρήματα – και σε αυτό το πεδίο έχει γίνει εκτενής κριτική από την αντιπολίτευση, τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς και αρκετά ΜΜΕ για το προβληματικό κυβερνητικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την κοινωνική πλειονότητα, με κερδισμένους λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο δεύτερος αστερίσκος είναι ότι τα χρήματα οι «κουτόφραγκοι» των Βρυξελλών δεν τα δίνουν ως λευκή επιταγή. Οι διαδικασίες έγκρισης των δόσεων και ελέγχου του τρόπου επένδυσης των χρημάτων θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την τελετουργία των μνημονίων.

Εστω και αν σε μεγάλο βαθμό αυτή η τελετουργία απηχεί το γραφειοκρατικό πνεύμα της τεχνοκρατικής ελίτ της Ε.Ε., εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο ελέγχου και διαφάνειας για το αν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρώτη φορά δανείζεται από κοινού η Ε.Ε. από τις αγορές, πάνε πράγματι σε έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που κάθε κράτος έχει ορίσει και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν εγκρίνει.

Η κυβέρνηση διαφήμιζε από το καλοκαίρι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εξασφαλίσει την εκταμίευση 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα μισά αντιστοιχούν στην προκαταβολή που έχει ήδη πάρει και τα άλλα μισά στην πρώτη δόση, που είναι συνδεδεμένη με 13 προαπαιτούμενα, σχεδόν τυπικού χαρακτήρα.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η εκταμίευση χρημάτων θέλει χρόνο και ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωκοινοβούλιο. Οπως φαίνεται, η πολυπόθητη πρώτη δόση δεν αναμένεται πριν από τον Φεβρουάριο. Δεν είναι και προς θάνατον, για μια χώρα που επί μία δεκαετία βασανίζεται με τις δόσεις των μνημονιακών δανείων.

Αλλά γιατί αυτή η καθυστέρηση αποσταθεροποιεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς; Γιατί η κυβέρνηση προφανώς υπολόγιζε τα χρήματα αυτά να «φουσκώσουν» το φετινό ΑΕΠ, να ενισχύσουν την εικόνα του αναπτυξιακού άλματος. Ωστόσο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, το τελευταίο που έχει ανάγκη η χώρα είναι ο στατιστικός εξωραϊσμός της πραγματικότητας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: