Η Φώφη Γεννηματά ήταν πολιτικός επί 21 χρόνια. Κέρδισε την ιδιότητα της βουλεύτριας, εκλέχθηκε υπερνομάρχης, έγινε υπουργός και μετά πρόεδρος του 3ου κόμματος του κοινοβουλίου, του ΚΙΝ.ΑΛ.
Βρέθηκε σε θέσεις όπου... η πολιτική ασκείται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με ότι αυτό σημαίνει για την σκληρότητα των αντιπαραθέσεων, την πολυπλοκότητα των καταστάσεων, την επιτακτικότητα των διλλημάτων. Επίσης για την ανάγκη λήψης αποφάσεων που δεν μπορούν να αφήσουν τους πάντες ικανοποιημένους (μερικές φορές ούτε καν τους περισσότερους).
Επίσης η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία της σε ένα ΠΑΣΟΚ πανίσχυρο που συγκέντρωνε ποσοστά μεγαλύτερα του 40%. Για να επιλεγεί να «αναστήσει» το 2015 τον χώρο αυτό, ενώ πλέον είχε το 1/10 αυτής της πολιτικής επιρροής.
Αιτία – φυσικά- η 10ετής οικονομική κρίση του 2009-2018. Μια περίοδο που η Φώφη Γεννηματά δεν αρνήθηκε να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Ακόμη και σε κυβερνητικά σχήματα όπως αυτό του Λουκά Παπαδήμου ή του Αντώνη Σαμαρά.
Με λίγα λόγια, έως τον αιφνίδιο θάνατό της, χθες το μεσημέρι, η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε στην «καρδιά» των πολιτικών εξελίξεων σε δύσκολες συνθήκες. Με το κόμμα στο οποίο ηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, να βρίσκεται στην «μέση» του πολιτικού σκηνικού, στο κέντρο. Ενίοτε βαλλόμενο από όλες τις πλευρές και με αντιφατικές τάσεις στο εσωτερικό του.
Η Φώφη Γεννηματά, μέσα σε όλα αυτά είχε την πρόθεση να ενώσει. Αυτό δείχνουν οι πρωτοβουλίες που έλαβε ώστε να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για μεγάλα θέματα. Αυτό δείχνει και η σταθερότητα με την οποία «κράτησε το τιμόνι» του ΚΙΝ.ΑΛ στην ρότα της «αυτόνομης πορείας». Δεν αναζήτησε τις συγκρούσεις, ούτε όμως απέφυγε όσες δεν μπορούσαν - όπως φάνηκε - να αποφευχθούν.
Όλα αυτά όμως τα έκανε με τον δικό της τρόπο, διαλέγοντας πολιτικό ύφος.
Υιοθέτησε έναν πολιτικό λόγο που δεν ήταν φειδωλός στην κριτική, αλλά απέφευγε την οξύτητα. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικών επιτροπών (που αφορούσαν είτε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, είτε την περίοδο της Ν.Δ) δίχως να υποπέσει στην σκανδαλολογία.Αντιπαρατέθηκε με τους ομότιμους της στο κοινοβούλιο χωρίς «τρύκ» εντυπωσιασμού, υπαινιγμούς κι επικοινωνιακά κόλπα.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια σταθερά ευγένειας που η πολιτική σκηνή είχε και έχει ανάγκη. Όπως και παράδειγμα αξιοπρέπειας, και γεναιότητας αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την ασθένειά της. Δεν την άφησε να αποτελέσει εμπόδιο στην ζωή της, ούτε να ανασχέσει την πολιτική της δράση.
Αυτά ακριβώς «καθρεφτίζονται» στις συλλυπητήριες δηλώσεις που έκαναν οι σύντροφοί της στο Κίνημα Αλλαγής. Κυρίως όμως οι πολιτικοί της αντίπαλοι…
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου