Η πανδημία, με όλες τις εξαιρέσεις και τους έκτακτους κανόνες που επέβαλε, είχε μεταξύ άλλων αποτέλεσμα να χαλαρώσει η βασανιστική τελετουργία των αξιολογήσεων της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ακόμα και οι επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτήν τη χαλάρωση.
Το βασικό, βέβαια, ήταν ότι η... γενική ρήτρα διαφυγής, δηλαδή το πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που γέννησε η πανδημία, με αύξηση των ελλειμμάτων, του χρέους και των κρατικών ενισχύσεων, στρογγύλεψε τις οξείες γωνίες της ενισχυμένης εποπτείας, που απαιτεί συγκράτηση δαπανών και υψηλά, αιματηρά πλεονάσματα.
Η χθεσινή παρέλαση των υπουργών της κυβέρνησης μπροστά από τους εκπροσώπους των θεσμών, πρόσωπο με πρόσωπο μετά σχεδόν ενάμιση χρόνο, εξελίχθηκε σε μια ηχηρή προειδοποίηση ότι «το διάλειμμα τελείωσε». Ηταν ένα διάλειμμα τραγικό, γεμάτο θάνατο και οδύνη, αλλά ταυτόχρονα με μια ρεαλιστική απαγκίστρωση από δημοσιονομικούς κανόνες που αν τηρούνταν πιστά θα μετέτρεπαν τη δοκιμασία της πανδημίας σε ευρωπαϊκό «ολοκαύτωμα».
Η 12η αξιολόγηση, από τις 15 συνολικά που προβλέπει το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ολοκληρώνεται σήμερα αφήνοντας μιαν έντονη επίγευση μνημονίων και τρόικας. Οι τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους δανειστές έβγαλαν τις σημειώσεις τους και έλεγξαν κυβερνητικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις.
Το ότι δυσπιστούν για τα εξωραϊσμένα στοιχεία που τους δίνουν τα κυβερνητικά στελέχη για τα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες που δεν εξοφλούνται ή το ότι δυσφορούν για τις εκκρεμείς συντάξεις που δεν μειώνονται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κόπτονται για τους συνταξιούχους που περιμένουν δύο και τρία χρόνια για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.
Προδίδει, όμως, οπωσδήποτε ότι αρχίζουν ξανά να μετρούν με μνημονιακή απαιτητικότητα τις πραγματικές τρύπες στον προϋπολογισμό και στο δημόσιο χρέος. Ιδιαίτερα τώρα, που ευρωπαϊκοί πόροι δεκάδων δισ. ευρώ θα αρχίσουν να ρέουν στην οικονομία, αλλά με όρους και προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει στοιχειωδώς, για να μην εξελιχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ σε ένα μεγάλο πλιάτσικο.
Αυτό άλλωστε δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η συζήτηση για τη μετά πανδημία οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και την αλλαγή του ανελέητου Συμφώνου Σταθερότητας ξεκινά. Και υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στην Ε.Ε. που νοσταλγούν την επιστροφή στους κανόνες της σιδηράς λιτότητας...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου