Με φόντο την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έναντι του νέου κορωνοϊού, το επικίνδυνα υψηλό έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών και στους άνω των 80 ετών, η κυβέρνηση, αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων (όπως μια στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία απλά προανήγγειλε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός) και... αντί σοβαρής θωράκισης του ΕΣΥ, επιστρατεύει ξανά τον Σωτήρη Τσιόδρα, o οποίος κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας έχει εκφράσει επανειλημμένα διαφωνίες με τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, παρουσιάζεται σαν απλός παρατηρητής των εξελίξεων, με τον Θ. Πλεύρη να δηλώνει (20/10, ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «περιμένουμε νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα. Δεν είπε κανείς ότι ο κορωνοϊός έχει τελειώσει».
Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο χρόνια και ενώ μέχρι σήμερα λοιδορούσαν τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών να μπουν στη μάχη του κορωνοϊού και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση «εξετάζει το ενδεχόμενο να μπουν και ιδιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί, στη νοσηλεία covid περιστατικών», όπως είπε ο υπουργός Υγείας.
Συνεδριάζει η Επιτροπή, deja vu με πληροφορίες για «νέα μέτρα»
Στο μεταξύ, τα δραματικά στοιχεία για την πανδημία (βλέπε παρακάτω), θα εξετάσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κύκλους των ειδικών συζητούνται διάφορες λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί μία γενικευμένη επιδημιολογική έξαρση.
Προκειμένου λοιπόν να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία, οι ειδικοί συζητούν τρία βασικά μέτρα, τα οποία πιθανώς να προτείνουν στην κυβέρνηση αν το κρίνουν απαραίτητο.
Αυτά είναι:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Ενισχυμένη προστασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (χρήση διπλής μάσκας)
Απαγόρευση εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό ατόμων
Δεδομένου μάλιστα πως δεν υπάρχουν πια εξειδικευμένα μέτρα στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», τα μέτρα αυτά αναμένεται –σε περίπτωση που εφαρμοστούν- να έχουν καθολική ισχύ, δηλαδή να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους αλλά και για τους ανεμβολίαστους.
Επικίνδυνα ανοδική η πορεία της πανδημίας - Βουλιάζουν ήδη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Το τέταρτο επιδημικό κύμα εξακολουθεί να σαρώνει άλλωστε τη χώρα, που μετρά πάνω από 15.000 νεκρούς, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν και το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό έχει εξαντληθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε για να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Οι ΜΕΘ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη χθες (Τρίτη 19/10/21) είχαν μόλις 6 διαθέσιμες κλίνες, ενώ στην Αττική σε λίστα αναμονής βρίσκονται καθημερινά 20-30 περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε εντατικές.
Εστίες υπερμετάδοσης επιμένουν να «βλέπουν» οι επιστήμονες στις παρελάσεις και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της για παρουσία του κοινού.
«Να μην επιδιώξουμε τέλος Οκτωβρίου μια τέτοια υπερσυγκέντρωση. Με τόσο ποσοστό ανεμβολίαστων θα ήταν εγκληματική», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ακόμα μια φορά χθες ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πολύ σημαντική έξαρση της πανδημίας, υπογράμμισε ο ίδιος, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Παπανικολάου να ανοίξει κι άλλες κλίνες Εντατικής εις βάρος των άλλων νοσημάτων. «Δυστυχώς έχουμε προβλήματα στη διαχείριση των άλλων ασθενών. Δεν είμαστε στην αρχή του 2020, που μπορούσαμε να αναβάλουμε κάποια χειρουργεία. Τώρα δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Ολη η Βόρεια Ελλάδα βράζει» επισήμανε και μίλησε για έξαρση της πανδημίας που δεν θα την αντέξει το σύστημα υγείας...
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου