10.10.21

Συνέδριο μάχης, ενώ η σύγκρουση με τη ΝΔ βαθαίνει...


Χειμωνιάτικο σκηνικό έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία "Αθηνά" σε όλη τη χώρα και μαζί με τον καιρό αγριεύει και η πολιτική κόντρα. Η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ήρθε να επιβεβαιώσει ότι... η σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία βαθαίνει. Παράγοντες της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να προκαλέσει ένταση και ρήξη ακόμα και σε ένα πεδίο όπου παραδοσιακά διαμορφώνει πλαίσιο συναινέσεων, όπως αυτό της εξωτερικής πολιτικής.

Βέβαια, δεν υπήρχε αμφιβολία στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη ζυγαριά του πρωθυπουργού το κομματικό συμφέρον και η ισορροπία με την ακροδεξιά τάση και τους ψηφοφόρους υπερτερεί του εθνικού. Το απέδειξε άλλωστε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης φανέρωσε πως, στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία στρατηγική για το μεγάλο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, την τουρκική προκλητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τοποθετήσεις του δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στη Χάγη, απαξιώνοντας δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Το "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία δεν συνιστά λαϊκίστικη αντιπολίτευση αλλά, αντίθετα, αναδεικνύει το γεγονός της ύπαρξης δυο εντελώς ανταγωνιστικών στρατηγικών. Αλλά και αποτελεί απτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε καν το μίνιμουν συναίνεσης, ζητώντας απλώς την υπογραφή σαν σε λευκό χαρτί μιας λανθασμένης επιλογής. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει "και το τελευταίο ευρώ" της συμφωνίας. Μάλιστα, την Παρασκευή, κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από τον Αλ. Τσίπρα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να "σηκώσει" το επόμενο διάστημα, εντός και εκτός Βουλής, τα δυο μεγάλα μέτωπα, της ακρίβειας και της πανδημίας, με τον Αλ. Τσίπρα να περιμένει αν ο Κ. Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι για να απαντήσει στην ερώτηση που του κατέθεσε. Στο μέτωπο της ακρίβειας, όπως υπογράμμισαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης και Σ. Φάμελλος με κοινή τους ανακοίνωση, στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, η κοινωνία είναι και παραμένει απροστάτευτη. Υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, που θα ήταν μια γενναία και ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τα μέτρα, ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας εκρηκτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο (108,5%), το πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%), τα λαχανικά (21,1%), το ελαιόλαδο (18,4%) και άλλα προϊόντα. "Ο πληθωρισμός συντρίβει τις κυβερνητικές εξαγγελίες", σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου.

Για ένα συνέδριο μάχης


Στο φόντο της όξυνσης της πολιτικής σύγκρουσης, στην Κουμουνδούρου αναμένονται, τις επόμενες ημέρες, οι αποφάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ειδάλλως εντός του επομένου δεκαημέρου, θα έχει ως ατζέντα το συνέδριο. Στόχος είναι αυτό να γίνει έως το τέλος του 2021, υπάρχει ωστόσο προβληματισμός για το εάν επαρκεί ο χρόνος ώστε να διεξαχθεί η προσυνεδριακή διαδικασία.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι πρόκειται για ένα συνέδριο μάχης, που δεν θα προετοιμάσει απλώς τις εκλογές, αλλά τη σύγκρουση με μια ακροδεξιά, νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική. Μια πλήρως αντιπαραθετική στρατηγική, που εκκινεί από την ομόφωνη απόφαση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, με το μεγάλο ζήτημα να είναι πώς αυτή μετατρέπεται σε κοινωνική δύναμη, όπως σημείωναν κομματικές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν τη διεξαγωγή συζητήσεων - εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που θα εντάσσουν την κοινωνία, τον κόσμο της Αριστεράς, τον κόσμο της δημιουργίας, στο πρότυπο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για το πρόγραμμα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: