Η μεγάλη ένταση και οι αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών για το μητρώο μελών που επισκίασαν το τέλος της συνεδρίασης της ΚΕ ανέδειξαν τον έντονο αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά διαβλέπει καθαρά το κίνδυνο οι εθνικές κάλπες να βρουν το κόμμα σε κρίση εσωστρέφειας και τρέχει τις διαδικασίες με κάθε τίμημα. Οι...παραινέσεις όλων για ενότητα δεν ήταν τυχαίες και μάλλον ανέδειξαν την αγωνία που υπάρχει μήπως η υφέρπουσα ένταση μετατραπεί σε ρήξη μέχρι τις εκλογές… αρχηγού.
Η Φώφη Γεννηματά με το που ανέβηκε στο βήμα της ΚΕ, η οποία συνεδρίασε μετά από ενάμιση χρόνο λόγω πανδημίας, το πρώτο πράγμα το οποίο επιχείρησε να διαβεβαιώσει ήταν ότι εγγυάται την ενότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών.
Το τρίπτυχο ενότητα – αυτόνομη πορεία – σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα είναι το μεγάλο στοίχημα είπε η κα Γεννηματά κρούοντας κώδωνα κινδύνου στα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ και καλώντας τους συνυποψήφιούς της να συμφωνήσουν σε αυτές τις τρεις βασικές αρχές γιατί διαφορετικά όπως είπε η διάσπαση είναι προ των πυλών.
Κι ενώ η κα Γεννηματά επαναλάμβανε τις αιχμές της εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ομνύει στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου, ότι εκείνη δεν εγκατέλειψε ποτέ το ΠΑΣΟΚ ακόμη κι όταν το παραλάμβανε με «ντροπιαστικά» εκλογικά ποσοστά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ακόνιζε κι εκείνος το μαχαίρι του για να τη χτυπήσει στο ευαίσθητο θέμα των δημοκοπικών και εκλογικών ποσοστών τα οποία δεν καθιστούν το κόμμα «αξιωματική αντιπολίτευση» όπως υποστήριξε νωρίτερα η κα Γεννηματά υπερασπιζόμενη την αντιπολιτευτική δουλειά του ΚΙΝΑΛ.
Απέναντι του ο Ανδρέας Λοβέρδος βρήκε και τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ουσιαστικά μίλησε για τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης λέγοντας χαρακτηριστικά προς εκείνους που επικεντρώνουν στον τίτλο και τα σύμβολα ότι «η ενότητα δεν αφορά μόνο την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί, αλλά συνεπάγεται και την ανάγκη σεβασμού των αρχών και των αξιών μας».
Εκλογικά διλήμματα
Ουσιαστικά οι υποψήφιοι θέτουν τα δικά τους εκλογικά διλήμματα. Ωστόσο όλοι θέτουν με το δικό τους τρόπο το σαφές δίλημμα ότι αν δεν επιλεγεί η δική τους πρόταση για «Αλλαγή» θα επέλθει ο μαρασμός και του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ.
Ούτε δεξιά ούτε αριστερά γιατί διαφορετικά θα επέλθει η διάσπαση και θα μοιράσουν οι αντίπαλοι τα κομμάτια μας λέει η κα Γεννηματά, πολιτικό τέλος διαβλέπει ο κ. Λοβέρδος αν δεν γίνει τώρα το επόμενο βήμα, σε πολιτικό γεγονός ζητά να μετατραπεί η εκλογή ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Από όλη τη συζήτηση στην ΚΕ το ερώτημα που τίθεται και πάλι είναι το ποιους την επόμενη των εκλογών. Ο πλέον ξεκάθαρος ίσως ήταν ο κ. Καστανίδης ο οποίος στο θέμα των συνεργασιών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με τη Δεξιά γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους. Και δεν θα συμπράξουμε με την αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος αν και δεν πήρε το λόγο από το βήμα της ΚΕ ωστόσο φρόντισε να μιλήσει σε δημοσιογράφους για να επαναλάβει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει «να αρχίσει διάλογο με τους όμορους προοδευτικούς χώρους» πρόταση η οποία ουσιαστικά οριοθετεί την όποια συνεργασία πριν τις εκλογές με το όμορο χώρο να μην είναι άλλος από το ΣΥΙΡΖΑ.
Φασαρία
Πάντως όλα κρέμονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης από μια κλωστή. Όλοι περίμεναν τη ρήξη και την ένταση αργά ή γρήγορα και το πιο πρόσφορο ζήτημα ήταν και αυτό που αναπόφευκτα θα ανέκυπτε για το μητρώο μελών και φίλων και για τη συγκέντρωση των 5.000 υπογραφών για την κατάθεση και επικύρωση της υποψηφιότητας του καθενός από τους διεκδικητές.
Με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ο κ. Καστανίδης αντιδρά στη συλλογή υπογραφών γιατί απλά δεν μπορεί να τις μαζέψει ο βουλευτής πρότεινε οι υποψήφιοι να ανακηρυχθούν από την ΚΕ.
Την τροχιοδεικτική βολή την έριξε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καστανίδης εγκαλώντας τον διευθυντή του κόμματος να επιβεβαιώσει αν το μητρώο μελών είναι ενήμερο σε σχέση με την οικονομική συνδρομή των πάνω από 130.000 μελών κόμματος. Κι αν στην αρχή ξεπεράστηκε ασχολίαστο, το ζήτημα επανήλθε στο κλείσιμο της διαδικασίας όταν τέθηκε σε διαδικασία ψηφοφορίας και έγκρισης η πρόταση για τη διαδικασία των εκλογών.
Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις του Μανώλη Όθωνα με την πλευρά Ανδρουλάκη και αφού επήλθε μια συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια η οποία ουσιαστικά έκανε αποδεκτές τρεις ενστάσεις του ευρωβουλευτή.
Τελικά η πρόταση κλείδωσε η συμμετοχή στις εκλογές να γίνει 3€ στα εκλογικά τμήματα, να μην τοποθετηθούν αναπληρωτές γραμματείς στις εφορευτικές επιτροπές και οι υποψηφιότητες να επικυρωθούν με τις κατάθεση 5.000 υπογραφών μελών και φίλων που θα είχαν τη δυνατότητα με τη δήλωση στήριξης να εγγραφούν για πρώτη φορά στο ΚΙΝΑΛ.
Ο Χάρης Καστανίδης σήκωσε τότε κατακόρυφα τους τόνους και σε αυτή τη διαμάχη με αντεγκλήσεις και σκληρές εκφράσεις επιτέθηκε στο προεδρείο και το Γιάννη Κουτσούκο.
Στον καυγά μπήκε τότε και ο Ανδρέας Λοβέρδος με αιχμές προς του γεννηματικούς για την έκπτωση των διαδικασιών με το θέμα τελικά τίθεται σε ψηφοφορία και τελικά με τα εγκρίνεται μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Ο Χάρης Καστανίδης καταψήφισε και η πλευρά Λοβέρδου και οι Ανδρουλακικοί είτε απείχαν είτε ψήφισαν «λευκό».
Τα λεφτά
Η στάση της πλευράς Ανδρουλάκη ωστόσο προκάλεσε αίσθηση μια και η πρόταση ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης που κράτησε σχεδόν όσο διήρκεσε η συνεδρίαση της ΚΕ. Η στάση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη ήρθε περισσότερο ως απάντηση στη σφήνα Κεγκέρογλου από το βήμα της ΚΕ.
Ο γραμματέας της ΚΟ σε ένα μπρα ντε φερ με την πλευρά Ανδρουλάκη δυναμίτισε το κλίμα και για να ισχυροποιήσει τη διαπραγμάτευση της προεδρικής πτέρυγας ανακοίνωσε στο σώμα ότι μετά από αίτημα στον υπεύθυνο οικονομικών του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη πριν από μερικές ημέρες είχε ζητήσει να δει αν είχαν όλοι εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Όπως είπε οι ευρωβουλευτές δεν είχαν βάλει το μερίδιό τους από το 2015 με αποτέλεσμα και από τους υπολογισμούς που έκανε να λείπουν από τα ταμεία του ΚΙΝΑΛ σχεδόν 58.000€ καλώντας τους μάλιστα περισσότερο για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων να τα καταθέσουν παρά για επι της ουσίας καθώς κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση είναι αντικειμενικά ανέφικτο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάστηκε να ανέβει στο βήμα της ΚΕ για να απαντήσει λέγοντας και εκείνος αλλά και η Εύα Καϊλή ότι βάσει του κανονισμού της Ευρωβουλής τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στο κόμμα καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται βάσει κανονισμού ξεκαθαρίζοντας στο σώμα ότι όλοι έχουν συνεισφέρει και μάλιστα πολύ περισσότερα χρήματα όπως είπε μέσω άλλων διαδρομών και για διάφορες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του ΚΙΝΑΛ.
Έτσι φαίνεται να ερμηνεύεται και η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην ψηφοφορία για τη διαδικασία των εκλογών με κύκλους του ευρωβουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία να αφήνουν αιχμές για απόπειρα αποκλεισμού του κ. Καστανίδη από τη διαδικασία.
«Οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος» σημείωναν αργά το βράδυ για να επιτεθούν στους προεδρικούς προειδοποιώντας εκ μέρους του ευρωβουλευτή ότι «όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη απο την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας».
Πάντως στη συνεδρίαση επήλθε και ένα πρώτο ξεκαθάρισμα προθέσεων και στήριξης υποψηφίων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκε να παίρνει με το μέρος του τρεις Βουλευτές του κόμματος με επίσημες τοποθετήσεις τους στην ΚΕ πέρα από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον πρώην Βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο. Το πρώην Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο θα στηρίξουν ο κ. Κωσταντόπουλος, η κα Γιαννακοπούλου, η κα Κεφαλίδου και ο κ. Κωνσταντινόπουλος…
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου